I en spørreundersøkelse utført av DnB Nor Eiendom svarer nesten ingen nordmenn at de tror boligprisene vil synke de neste to årene der de bor.
Fattige fem prosent tror på billigere boliger - og de fleste av disse tror på moderat prisreduksjon - mens et overveldende flertall på 65 prosent svarer at de tror prisene snarere vil øke. Ifølge DnB Nor, som gjennomfører tilsvarende spørreundersøkelser hvert eneste kvartal, har de aldri registrert så få nordmenn som tror på nedgang i boligprisene.
Til sammenligning var det i perioden 3. kvartal 2007 til 4. kvartal aldri mindre enn 24 prosent og opptil 53 prosent som oppgav at de trodde på boligprisfall de neste to årene.
- Ekstremt bra betingelser
Sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, er ikke overrasket over nordmenns kullsviertro på boligmarkeds styrke i en ellers ganske urolig verden.
- Det må være lenge siden rammebetingelsene for å kjøpe bolig har vært så gode som nå, sier Jullum.
Han viser i første rekke til at nordmenn har enda mer å rutte med nå enn bare for et par år siden.
- Dersom en ser på disponibel inntekt er boligprisene lavere nå enn de var i 2007. Det samme dersom man ser på gjeldsgraden, sier Jullum.
Samtidig som mange har lagt seg opp en betydelig kapital som følge av både økt reallønn og lave renter, er det langt billigere enn normalt å finansiere boligkjøpene.
- Selv om rentene skal opp på sikt, er rentene nå veldig lave og de skal trolig være det en god stund til.
Til slutt peker han på at den usikkerheten som var knyttet til utviklingen i ledigheten langt på vei er borte eller kraftig dempet.
Et annet boligforventningsbarometer fra Eiendomsmegler1 viser imidlertid noe lavere andel som tror på prisvekst i året som kommer. Denne undersøkelsen er utført i mai, og har dermed fått med seg børsuroen i det siste.
- Den eneste skyen på bolighimmelen nå er urolighetene rundt Hellas. Men det er langt frem til at det kan påvirke boligmarkedet, kommenterer Jullum.
Verken krakk eller bonaza
I DnB Nor Eiendom, som står bak undersøkelsen som viser folks klokkertro på boligprisoppgang, ser riktignok noen signaler som i og for seg trekker i motsatt retning.
- Det er riktig at lav rente, lav ledighet og høy reallønnsvekst taler for prisoppgang på boliger. Men vi ser også nå at utbudet av boliger har tatt seg veldig opp i det siste, samtidig som antall personer på hver visning har falt, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom til DN.no.
Han tror kombinasjonen av alle faktorer taler for et godt balansert marked, med moderat stigning i prisene fremover. Det blir med andre ord verken krakk eller bonanza.
- Jeg har vært engstelig for at prisene skulle ta helt av i boligmarkedet, jeg har det faktisk. Men nå kom endelig slippet i boligmarkedet, så det er roer seg nok. At det skal bli noe nytt boligkrakk de neste årene er ikke mulig å se for seg. Men det var ingen som spådde hva som skulle skje for to år siden heller, sier Syverstad.
- Ikke betal mer enn du tåler
I dag presenterte borettslagskjeden Garanti Eiendom tall som viste en liten prisoppgang i mai. I morgen, tirsdag, legger eiendomsmeglerbransjen frem sin prisstatistikk basert på alle boliger omsatt gjennom Finn.no.
Frank Jullum i Fokus Bank tror også den vil vise oppgang i prisene.
- Basert på mikroinformasjon vi har fått fra næringen, ser det ut til at den veksten vi har sett de siste månedene vil fortsette. Jeg tipper prisveksten var på 0,5 til 1,0 prosent i mai, sesongjustert, gjetter Jullum.
- Og nå er det bare å løpe og kjøpe før prisene stiger enda mer?
- Forholdene ligger i hvert fall ekstremt gunstig til rette for videre prisoppgang. Men det betyr ikke nødvendigvis at man bør løpe å kjøpe. Vi venter ikke noe krakk med det første, men man må sørge for at man ikke betaler mer enn at man klarer å betale for boligen når rentene stiger igjen, understreker Jullum.
Følg med på DN.no tirsdag klokken 11, når eiendomsmeglerbransjen presenterer sin boligprisstatistikk for mai.
Les også:
Dyrere borettslagsleiligheter i mai
Ferieparadis ble investorfelle
Derfor får vi boligboble
Tror han vet cirka når boligboblen sprekker
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.