NHH-professor Ola Grytten ventet en god stund på nedturen i det norske boligmarkedet. Og høsten 2007 kom den. Men prisfallet ble langt svakere enn i mange andre land.

Og etter at prisene falt gjennom store deler av 2008, har de begynt å stige igjen i år. Grytten er derfor overbevist om at det fortsatt er en boble i det norske boligmarkedet.

Les mer: Kraftig hopp i boligprisene og Obos-boliger opp 12 %

- Vanvittig mye
- Fra 1993 til 2007 ble boligprisene femdoblet. Det er vanvittig mye, og bare dét burde få folk til å spørre seg om hva det er som egentlig skjer, sa Grytten på Odinkonferansen på Oslo Plaza tirsdag.

Les også: - Boligen blir kanskje aldri like mye verdt

Dersom en femdobling av prisene ikke skulle være overbevisende nok, viser Grytten til utviklingen i realboligprisene. Dette er utviklingen i boligprisene sammenlignet med den generelle prisutviklingen i økonomien.





(Faksimile fra Ola Gryttens presentasjonsmateriale på Odin-konferansen)


Grafen viser at boligprisene har falt tilbake igjen etter hver eneste periode med kraftig oppgang.

- Når den stiger, er det tegn på en boble, sier NHH-professoren, som har økonomisk historie som spesialfelt.

Sjeføkonom Øystein Dørum: - Oppgangen er et blaff

Etter det siste boligpriskrakket på slutten av 1980-tallet, hadde realboligprisene en nærmest sammenhengende stigning frem til 2007. Og korreksjonen i 2008 er bare småtterier sammenlignet med den formidable oppgangen i de 14 foregående årene.

- Hva er det vi sitter på? Noen mener det ikke er en boble i det norske boligmarkedet. Det synes jeg er rart når man ser på den grafen, sier Grytten.

Lav rente
Vi har lånt oss til en boligprisboble. Boligprisene har steget veldig mye mer enn inntektene. NHH-professor Ola H. Grytten
NHH-professoren mener det er flere forhold som fører til at boblen ikke sprekker.

- Vi har veldig lav rente, og i Norge ble den ble satt ned før konjunkturen ble virkelig ille. Lav rente gir høy etterspørsel. I tillegg legges det få boliger ut for salg og det bygges lite nye boliger.

Les også: 1.000 færre boliger

- Det er en boligprisboble som holdes i live, sier Grytten.

Tore Lindholdt: Vil tvangsbinde boligrenten

NHH-professoren har brukt det han selv karakteriserer som et konservativt likevektsestimat og sammenlignet langsiktig likevekt med de faktiske prisene.

- Jeg har vært veldig forsiktig og veldig snill med eiendomsmeglerne. Det viser at vi har en boligprisboble på 25 prosent, sier Grytten.

Boblen kan bli oppspist
Men selv om det er en boble i markedet, er ikke det ensbetydende med at vi på ett eller annet tidspunkt er nødt til å få et krakk i markedet.

- Prisene kan bevege seg sidelengs og bli spist opp av det generelle prisnivået, sier Grytten.

Men han minner samtidig om at norske realboligpriser fra 1993 og frem til 2007 steg dobbelt så mye som de amerikanske.

- Det er ingen, ikke en eneste person jeg har møtt, som har nektet for at det var en boligprisboble i USA.

Belånt boble
Grytten mener boligprisene har blitt drevet oppover av stadig større gjeldsopptak. Han viser til at den norske boligprisindeksen steg med 200 prosent siden 1995, i takt med at innenlandsk kreditt har steget omtrent like mye.

I samme periode har imidlertid den disponible inntekten vokst med mindre enn 100 prosent.

- Vi har lånt oss til en boligprisboble. Boligprisene har steget veldig mye mer enn inntektene, sier Grytten.

Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.