Gründere og selvstendig næringsdrivende i Norge har i de fleste sammenhenger spinklere krav på ytelser fra det offentlige, sammenlignet med andre arbeidstakere.

I utgangspunktet gjelder det også pensjon.

Mens de aller fleste lønnsmottakere i Norge har krav på at arbeidsgiver setter av minst to prosent av lønnen til fremtidig pensjon (obligatorisk tjenestepensjon, otp), er selvstendig næringsdrivende sin egen lykkes smed. Vil du ha noe ut over folketrygden, må du selv sørge for å spare.

Staten sponser halve sp#229en
Men til gjengjeld har eiere av enkeltmannsforetak fått en fordel ved frivillig pensjonssp#229 som ikke er til å kimse av.

- Frivillig innskuddspensjon er en skattemessig gavepakke, sier forbrukerøkonom i Nordea, Silje Sandmæl, som har jobbet med sp#229 og pensjon i snart et tiår.

De som tegner slik avtale og betaler inn før 31. mars hvert år, får nemlig redusert den skattbare inntekten tilsvarende hele beløpet de sparer. Man kan spare opptil fire prosent av inntekten mellom 1 og 12 G (Folketrygdens grunnbeløp, 72.881 kr).

Det vil i praksis si at man kan spare opp til 32.067 kroner i året til pensjon - og på samme tid få redusert skatten opptil 16.354 kroner. Slik sp#229 mellom 1. januar og 31. mars kan gis tilbakevirkende kraft for fjoråret.

Hvor mye man reduserer skatten avhenger av den såkalte marginalskatten på inntekten - det vil si den skattesatsen man har på de aller siste kronene man tjener.

Marginalskatten for næringsdrivende varierer fra 39 til 51 prosent. Dersom man tjener mer enn 441.000 kroner er satsen 48 prosent, og 51 prosent fra 716.600 kroner.

Eksempler på hvor mye du kan redusere skatten på 2009-ligningen:



Pass på kostnadene!
I Norge er det i dag bare Boligsp#229 for ungdom (BSU) som kan måle seg med skattefordelene dette spareproduktet gir. Men i motsetning til BSU, er ikke skattefradraget på frivillig pensjonsp#229 for selvstendig næringsdrivende "evig". Når man en gang skal ta ut pengene som pensjon, må man skatte både av innskuddsbeløpet (skattesats avhenger av størrelsen på pensjonen) og avkastningen (28 prosent etter dagens regler).

Det som gjør produktet gunstig er at skatteprosenten ved uttak av pengene med stor sikkerhet blir lavere enn det den prosenten man fikk trukket fra på skatten da man satte inn pengene. De fleste pensjonister betaler i dag 31 prosent skatt. I tillegg får man jo lov å investere pengene man ellers måtte betalt i skatt til kemneren - altså avkastning på penger som egentlig ikke skulle vært dine.

De fleste eksperter anbefaler derfor slik sp#229 for selvstendig næringsdrivende - alternativet er å betale høyere skatt og spare på egen hånd ved siden av - eller ikke spare i det hele tatt og leve på en ytterst sparsommelig folketrygd som pensjonist.

Men noen bør likevel tenke seg om to ganger, påpeker Silje Sandmæl i Nordea.

- Dette er et produkt som passer for de som har økonomi til det. Har du lav inntekt, bør du passe på at administrasjonskostnadene ikke overstiger skattefordelen, sier hun.

I formildende retning kommer det at man også kan trekke av kostnadene på skatten.

Mange eiere av enkeltmannsforetak har også vanlig lønnsinntekt. Disse kan gjøre et skikkelig varp på ordningen.

Les saken: - Gullegg for de med «dobbel» inntekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.