Fersk statistikk fra nettmegleren Nordnet viser at uroen på børsene i mai skapte høy aktivitet blant aksjehandlerne.

Men alt i alt solgte aksjeinvestorene seg kraftig ned i mai. Det ble solgt for 244 millioner kroner mer enn det ble kjøpt for. Til sammenligning ble det i april kjøpt for 402 millioner kroner mer enn man solgte for.

Mens flertallet aksjesparere altså valgte å vekte seg ned i aksjemarkedet som følge av uroen, har mange av de fra før aktive day-traderne prøvd å utnytte situasjonen med enda hyppigere handler, forteller daglig leder i Nordnet, Anders Skar.

- De store svingningene på børsen den siste måneden har vært et lite eldorado for day-traderne, sier han.

Prøver å utnytte uroen
Aksjemarkedene har i mai falt både fire og fem prosent på én dag, bare for å stige kraftig igjen dagen etter - og så gå på en ny jo-jo-runde.

- Daytraderne forsøker å tjene penger uansett hvilken vei markedene går. De kjøper børsnoterte bear- eller bull-fond og sertifikater eller satser i derivatmarkedet, forteller Skar.

Dette er instrumenter som gjør at man kan tjene penger også dersom børsen faller, eller doble gevinsten dersom den stiger (bull-fond).

 

Gull og gråstein
Hvor mye de mest aktive traderne har klart å tjene gjennom børsuroen - eller om de har tapt enda mer - har derimot ikke Nordnet statistikk på.

- Det varierer litt. Men de mest aktive tjener penger uansett. Selvsagt er det noen som treffer planken og tjener veldig mye, mens andre kan tape hele egenkapitalen sin, dersom de har belånt porteføljen.

Mens de såkalte daytraderne aldri sitter med samme aksjer over lengre tid, har vanlige småsparere som regel en mye lengre horisont.

- Daytraderne stenger alle sine posisjoner på slutten av hver handelsdag, de overnatter aldri med aksjer.

Slag i trynet
Men nattesøvnen til vanlige aksjeinvestorer synes heller ikke å være upåvirket av uro på børsene.

- De mer langsiktige aksjesparerne begynte for alvor begynte å laste opp med aksjer i april - men ikke før optimismen hadde festet grepet kom mai som et lite slag i trynet - og nå selger de unna, konstaterer Skar.

Men han tror likevel ikke småsparerne har rømt markedet.

- De tar nok heller en time out. Fortsatt er det netto tilførsel av likvider til aksjekontoene. Det vil si at de heller setter pengene i for eksempel rentebærende fond, slik at de er klare til å investere igjen når markedene roer seg, tror Skar.

Pop i april, ut i mai
Når man ser på hvilke aksjer som har blitt solgt og kjøpt mest, avtegner det seg et annet mønster. De mest populære aksjene én måned, kan bli havne på motsatt liste måndeden etter.

- De fem mest kjøpte selskapene i mai er alle innen olje og oljeservice. Oljeprisen har falt kraftig i mai, og mange aksjer i sektoren har fått mye juling. Privatpersoner ser på kursfallet som en kjøpsmulighet og øker eksponeringen mot olje, forkarer Skar.

Som har denne forkl#229en på rokkeringen andre veien:

- De to mest solgte aksjene i mai, Telenor og Yara, var de mest kjøpte i april. Verken børsen eller selskapene har innfridd i mai, og privatpersoner har valgt å selge seg ut eller har hatt stop loss i aksjene, analyserer han.

Les også: Banken slår 15 år med aksjesp#229 og - Kjøp aksjer nå. Og kjøp mye.