Gjeldskrisen i Europa har de siste ukene kostet to nye statsledere jobben. Først gikk Hellas´ statsminister Giorgos Papandreou av, og ikke lenge etter tuslet Italias statsminister Silvio Berlusconi slukkøret samme vei.
Berlusconi takker av og Papandreou går av
Aksjemarkedene viste umiddelbart tegn til lettelse og snev av fremtidshåp.
Monti blir godt mottatt i markedene
«Super-Mario» skal få Italia på rett kjøl
Men det er det overhode ingen grunn til, bare fordi de to gjeldsrytterne har blitt kastet ut av sadelen, mener analysesjef i investeringsrådgivningsselskapet Norcap, Lars Mikelsen.
I en markedskommentar selskapet publiserer i morgen, onsdag, advarer Norcap mot falske forhåpninger knyttet til hvem som styrer de gjeldstyngende nasjonene i Europa. Ingen av statslederne tar med seg gjelden når de forlater kontorene sine.
"Det er lett å lage en historie om at bare Berlusconi (eller hvem som helst annen med sviktende tillit) byttes ut, vil alt bli så mye bedre. For øvrig svært sammenlignbart med å bytte ut fotballtrenere. Faktum er at kortene enhver leder for de gjeldstyngede nasjonene har på hånden er så dårlige at situasjonen er nærmest håpløs", skriver Mikelsen i markedskommentaren.
Tror alle vil slite
Overfor DN.no utdyper han med et annet bilde.
- For å være enda mer aktuell: Er det noen som tror at voldtektene i Oslo vil stoppe denne uken her, fordi man byttet justisministeren? Jeg holdt et foredrag for noen kunder i dag, og spurte dem. Ingen trodde det. Men i finansmarkedet tror man tydeligvis på en slik effekt av å bytte ut personer, sier Mikelsen til DN.no.
For det første mener han at Hellas og Italia er så godt som fortapt i gjeldsmyren.
- De vil ligge nede i søla helt til kreditorene blir påført store nok tap. Hullet er så dypt at du kan ikke grave deg opp, sier han.
Og det som verre er: Andre europeiske land er lenket til gjelden på en måte som gjør at hele Europa kan bli trukket ned i myren med dem.
"Det største problemet for oss som investorer er imidlertid at gjeldsproblemene ikke bare gjelder Hellas, Irland og et par andre land. Det gjelder så godt som alle. Selv den selvgode tyske staten har gjeld tilsvarende 80 prosent av BNP, og i tillegg enorme forpliktelser knyttet til pensjon av verdens nest eldste befolkning", skriver han i kommentaren.
- Men hvis du mener til og med Tyskland kommer til å slite, hvem kommer da ikke til å havne i trøbbel?
- Alle kommer til å ha problemer! Det er litt av poenget. De andre kommer til å slite fordi de må ta på seg forpliktelsene til de som er svake allerede. Det er for mye gjeld, men all gjeld har en fordring. Hvis ikke gjelden kan betjenes, kan ikke fordringen betjenes. Ergo: De som har penger til gode er ikke så rike som de tror de er.
4 veier ut av krisen
Norcaps analysesjef mener det er fire veier ut av Europas gjeldsuføre, der alle fire innebærer at gjeldsgraden må ned.
* Ved gradvise kutt og innstramninger.
* Trykking av penger med påfølgende inflasjon.
* Å erklære seg konkurs.
* Eller å vokse seg ut av problemene.
Norcap-analytikeren holder en knapp på gradvise kutt og innstramninger, og viser til en undersøkelse utført av McKinsey Global Institute i fjor.
- Den viste at gradvise innstramninger har vært den vanligste måten å komme seg ut av en gjeldskrise på. Av 35 observasjoner ble dette løsningen i 17 av tilfellene. Å kvitte seg med gjeldsproblemene gjennom økonomisk vekst var det kun ett registrert tilfelle av i denne undersøkelsen, oppsummerer Mikelsen.
"Japansk" aksjemarked?
Men om Europa skulle klare å komme seg ut av krisen på denne måten, er det ikke gjort i løpet av ett år eller to. I gjennomsnitt varte innstramningsperioden i hele syv år før gjelden var tilbake på et bærekraftig nivå, ifølge den samme undersøkelsen.
- Med all sannsynlighet vil de neste årene innebære kutt og gjeldsnedbygging i både offentlig og privat sektor. Dette vil påvirke økonomisk vekst negativt og legge press på prisen til aksjer og eiendom. Således ser det ikke ut til at det neste store bull-markedet vil komme i nær fremtid, mener analytikeren.
Lars Mikelsen mener på denne bakgrunn at nær sagt alle verdens investorer skal lete godt etter de gode plasseringsmulighetene fremover. Han utelukker ikke at blant annet europeiske aksjemarkeder kan gå på en "Japan", der de opplevde 20 år uten oppgang i aksjemarkedene. Både Europa og USA har allerede lagt bak seg ti år med nullvekst, og det kan fort bli ti år til, mener han.
- Det store problemet er at det gjelder Frankrike, USA, Storbritannia - alle har store underskudd, enorme forpliktelser til pensjon og helsevesen, og må også kutte gradvis hvis de skal ha snev av kredibilitet. Det gir lav global vekst og gjør at vi ikke ser for oss at det blir noe stort bullrun i aksjer de næreste årene.
Sucker´s rally
Likevel anbefaler Norcap aksjemarkedet. Men det er rett og slett fordi det ikke finnes åpenbare alternativer som er bedre. Rentene i banken kommer til å ligge lavt i mange, mange år.
Venter rekordlav rente i Europa
Og skal du inn i aksjemarkedet, er det ett sted du kan ha håp om noenlunde avkastning: Fremvoksende økonomier (Kina, India, Brasil, Russland osv):
- Det er et litt annet fenomen. De er ikke rammet i samme grad, og de er rimelig priset i dag. Selv om det ikke er noe lett klima å investere i, tror vi ikke på den totale finansielle nedsmeltingen. Det er i alle fall foreløpig ikke det mest sannsynlige.
- Så man bør ikke selge alt man har av aksjer og putte dem i banken, tross alt?
- Nei, ikke inntil videre. Det er som de sier: "It´s a sukcer´s rally, but it´s still a rally".
Les også:
Derfor flykter investorene fra risikofond
Håp om ny italiensk regjering onsdag
På innsiden: Høyt spill (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.