I 2008 måtte norske fondskunder tåle å se verdiene falle med 41 prosent, eller 36 miliarder kroner. Mange tålte ikke synet, og det ble i løpet av året solgt aksjefond for svimlende 23,8 milliarder kroner.

Les saken: Tapte 36 milliarder på fond

Historien om det påfølgende året, 2009, er nærmest den motsatte.

Forvaltningskapitalen i alle typer verdipapirfond økte med 123 mmilliarder kroner i løpet av fjoråret til rekordhøye 415 milliarder kroner ved utgangen av året. Av denne økningen bidro verdistigningen med drøye 65 milliarder kroner, viser tall lagt frem av Verdipapirfondenes forening (VFF) i dag.

- Vendt tilbake i stort monn
* Norske personkunder tegnet aksjefond for 8,9 milliarder kroner
* Norske institusjonskunder nettotegnet aksjefond for 17,6 milliarder kroner
* Utenlandske kunder nettotegnet aksjefond for 16,8 milliarder kroner

Den samlede nettotegningen for alle typer verdipapirfond var på 57,8 milliarder kroner, så vidt over rekordåret 2007.

- Det er spesielt interessant at norske personkunder har vendt tilbake til aksjefond i så stort monn, etter flere år med nettoinnløsinger, administrerende direktør Lasse Ruud i VFF, i en pressemelding.

Kalkulatorer:
Aksjefondssp#229
Hva vokser et sparebeløp til?

- Vil fortsatt ta risiko
Ruud tror dette har tre forkl#229er:

1. En økende andel nordmenn har forstått at man ofte får godt betalt for å påta seg aksjemarkedets risiko i kjølvannet av kraftige kursfall.

2. Finanskrise og børsfall har åpenbart ikke fratatt nordmenn viljen til å ta risiko, men vi foretrekker nå risiko som er lett synlig og i produkter der den er enkel å forstå. Vi har derfor fått retur fra sofistikerte til enklere og mer gjennomsiktige spareprodukter.

3. Flere har forstått at investorbeskyttelsen i aksjefond har et realitetsinnhold, og ikke bare er en floskel. Lovregulering og tilsyn, daglig prising og likviditet, synlige kostnader og verifiserbar avkastningshistorikk er åpenbart faktorer som verdsettes høyere nå enn før finanskrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.