- Jeg føler på meg at ekskona kommer til å komme med et krav hvis mannen min dør, sier "Eva".
Hun vil likevel, eller nettopp derfor, være anonym for at ikke ekskonen skal få alt for mye informasjon om sine rettigheter gjennom denne artikkelen.
Eva har nemlig fått inntrykk av at ekskonen allerede har en anelse om at hun kan ha krav på deler av etterlattepensjonen etter sin nå fraskilte ektemann.
Derfor lurer også Eva på hvor mye hun eventuelt må dele med mannens fraskilte ektefelle. Men å spørre eksen om hva hun tror, kommer ikke på tale.
- Er du gærn? Vi har ikke snakket om det i det hele tatt, ler Eva.
- Men jeg tror hun kan ha krav på 35 prosent av tjenestepensjonen til sin tidligere mann, anslår Eva overfor DN.no.
Anslaget kan vise seg å være altfor forsiktig. Ekskonen vil kunne ha krav på mye mer (se egen ramme under).
Kan få 80 prosent
Årsaken er reglene om fordeling mellom tidligere ektefeller av etterlattepensjon fra offentlige eller private tjenestepensjonsordninger.
Om visse kriterier er oppfylt skal etterlattepensjonen deles etter det såkalte slitasjeprinsippet. Det vil si at man får den andelen av pensjonen som tilsvarer antall år man har vært gift med avdøde i forhold til hvor mange år avdøde var gift totalt. (Hvert påbegynt år, teller som ett år).
Les om reglene som gjelder:
<b>- Hallo, eksmannen din er død, jeg vil gjerne dele pensjonen med deg</b>
<b>&quot;Alt&quot; du lurte på om gjenlevendepensjon</b>
Eva tar beregningene med fatning.
- Jeg har en grei pensjon selv, og skal klare meg. Med forventet arv blir jeg gjeldfri og så lenge jeg holder meg frisk og rask er det ikke noe problem, så jeg tenker ikke så mye på det sånn sett, sier hun.
- Men synes du ekskonen til mannen din fortjener en betydelig andel av etterlattepensjonen?
- Både ja og nei. Hun var hjemme med barn i en tid da det ikke gav pensjonspoeng. Men hun valgte selv at hun ikke ville ut i arbeid, å heller være i parken med barna. Så om hun fortjener det? I dag sier jeg ja, i morgen mener jeg det kanskje ikke.
Mange usikkerhetsfaktorer
Hvordan fordelingen av etterlattepensjonen mellom de to kvinnene til slutt blir vet man ikke før den dagen mannen dør. Mye kan endre seg frem til da.
For det første: For hvert år som går vil selvsagt Evas andel av etterlattepensjonen øke. Dør mannen om for eksempel 15 år, vil hun ha krav på nesten 40 prosent (22/35-deler).
Og skulle ekskonen i mellomtiden gifte seg på nytt, vil Evas rett til etterlattepensjon sprette opp i 100 prosent samme øyeblikk som hun får ringen på fingeren.
Da er det den nye mannen hennes hun vil ha rett på etterlattepensjon etter.
- Jeg tror ikke hun kommer til å spekulere i å la være å gifte seg av den grunn. Lykke kan ikke måles i penger, sier Eva.
Eva vil også få rett til hele etterlattepensjonen om ekskonen skulle dø før mannen hennes (eller så snart hun dør etter). Det kan godt bli en realitet.
- Helsen hennes er ikke den beste, mener Eva.
- Det er kanskje litt makabert at den type ting skal ha mye å si for din økonomi?
- Jo, det er det. Men det er jo slik livet er, sier Eva.
Les også:
<b>- Hallo, eksmannen din er død, jeg vil gjerne dele pensjonen med deg</b>
<b>&quot;Alt&quot; du lurte på om gjenlevendepensjon</b>
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.