I dag la Verdipapirfondenes Forening (VFF) frem statistikken over utviklingen i norske fond i 2009.

Les saken: - Får ofte godt betalt for risiko

Og tallene levner ingen tvil: For mange nordmenn ble 2009 en eventyrlig revansj etter de forsmedelige tapene i 2008.

Norske privatpersoner kjøpte aksjefond for 8,9 milliarder kroner mer enn de solgte for (nettotegning) i fjor. Men det er gevinsten som er morsomst lesning: 17,8 milliarder kroner i løpet av året - eller i gjennomsnitt nær 15.000 kroner i gevinst per aksjefondsparer.

Trosset ekspert-rådene
Suksessen gleder selvsagt administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, Lasse Ruud. Men ikke bare fordi foreningens medlemmer, aksjefondforvalterne, tjener på at folk sparer i fond.

- Dette er spesielt gledelig fordi det skjer på tross av alt de såkalte ekspertene fortalte norske fondskunder da finanskrisen herjet som verst. Da sa de: Hold dere totalt unna aksjefond - dette markedet er ikke for amatører, refererer Ruud.

Les også: I Dagens Næringsliv 11. september 2008 gav et knippe spareeksperter sine spareråd for urolige tider: - Hold deg langt unna

Ifølge Ruud var det knapt noen av synserne utenfor fondsbransjen selv som anbefalte amatørsparere å kjøpe aksjefond-andeler da markedene for alvor begynte å rase høsten 2008.

Men det var nettopp det nordmenn gjorde: Mens de frem til oktober 2008 hadde solgt mer aksjefond enn de hadde kjøpt, ble bildet snudd på hodet nærmest over natten da storbanken Lehman Brothers kollapset. Og norske privatpersoner fortsatte å hamstre aksjefondandeler gjennom hele 2009, viser statistikken.

(NB: I mars 2009, da verdens aksjemarkeder var på sitt laveste, konstaterte i alle fall én spareekspert: - Dette er en fantastisk mulighet

- De burde holde seg til hermetikk
Lasse Ruud i VFF vil ikke nevne med navn hvilke eksperter han sikter til som frarådet aksjer, men sier:

- Det var først og fremst sjefsøkonomer og enktelt andre såkalte spareeksperter som var ute og ba folk om å ikke kjøpe mer i aksjefond, uten å skille mellom langsiktig eller kortsiktig sparehorisont. Og det var et dårlig råd, sier Ruud - ikke primært med henvisning til utviklingen i aksjemarkedet det siste drøye året - men fordi han mener at nettopp langsiktige sparepenger kvalifiserer for sp#229 i aksjefond også i svært turbulente tider.

VFF-sjefen mener ekspertene bare har skjønt én av to vesentlige faktorer når det gjelder langsiktig sp#229 i aksjemarkedet.

- De har etter hvert forstått at dersom man skal være langsiktig i markedet, kan man ikke selge seg ut så snart markedet faller. Derfor gikk de ut og sa: Sitt rolig med det du har, men ikke kjøp mer. Men det er en logisk selvmotsigelse, sier han og utdyper:

- Enten må de si: Ikke kjøp mer, selg heller alt du har, for jorden går under. Eller må de si: Sitt rolig, dette går over, og har du en tidshorisont på minst fem år samt evne til å bære kurssvingninger undervies, så invester mer i aksjemarkedet, sier Ruud.

- Ettersom folk faktisk gav blaffen i ekspertenes råd, sier du dermed at vanlige nordmenn har forstått mer om langsiktig aksjesp#229 enn ekspertene?

- Ja, det sier jeg. Den type eksperter burde være klarere på om de uttlater seg om aksjeråd basert på kortsiktig timing eller basert på langsiktig inversteringshorisont. De burde heller holdt seg til hermetikk, sier Ruud.

- Du tror ikke ekspertenes budskap ble misforstått da?

- Nei, de gikk kategorisk ut og sa: Hold deg unna aksjer, gjentar Ruud.

Oljefondet har skjønt det
Statens pensjonsfond - utland, populært kalt oljefondet, sørger for å alltid ha 60 prosent av pengene investert i aksjer. Faller aksjemarkedene kjøper fondet mer aksjer, stiger det, selger de seg ned.

Denne formen for overordnet strategi, burde flere merke seg, mener VFF-toppen.

- Forvalterne i oljefondet gjør i liten grad noen vurdering av om aksjemarkedet skal opp eller ned i nærmeste fremtid i sin overordnede investeringsstrategi. De gjør i all hovedsak ingen forsøk på å være intelligent med hensyn til timing i markedet, og det finnes heller ingen støtte i empirien for en slik overordnet strategi, påpeker han.

Ruud understreker at for dem som trader kortsiktig i markedet, kan rådene om å holde seg unna i urolige tider være helt riktige.

Men for langsiktige sparere, viser han til hva en av verdens rikeste og mest suksessfulle investorer, amerikaneren Warren Buffett, uttalte 16. oktober 2008:

«Kort sagt: Dårlige nyheter er investorens beste venn. Det gir deg sjansen til å kjøpe en del av Amerikas fremtid på tilbud».

I kalkulatoren under kan du regne ut hva du kan tjene på å spare i aksjer fremover.

Diskutér saken under.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.