De har nok skjønt det, regjeringen.

Et av hovedtrekkene i det nye pensjonssystemet er å få folk til å jobbe lengre. Men med dagens regelverk for skattlegging av pensjoner, vil det lønne seg mer å ta ut pensjon.

- Fra neste år kan alle fra de er 62 år jobbe så mye de vil samtidig som de tar ut delvis eller full folketrygd, uten avkortning i pensjonen. Men siden pensjon er lavere beskattet enn lønn, kan systemet stimulere til at folk velger pensjon, ikke arbeid, sier daglig leder i økonomirådgivningsfirmaet Pengedoktoren, Agnes Bergo til DN.no.

- Lavere skatt
Hvorfor? Jo, fordi dagens skatteregler for pensjonsinntekter gir lavere skatt enn tilsvarende lønns- eller næringsinntekt. Det skyldes at trygdeavgiften på pensjonsinntekt bare er tre prosent, mens den på lønn er 7,8 prosent og på næringsinntekt hele 11 prosent. Trygdeavgiften er en bruttoskatt og beregnes av inntekt før fradrag. I tillegg kan en enslig pensjonist trekke fra 19.368 kroner i særfradrag for alder.

- En person med 350.000 i pensjon betaler i 2010 ca 70.000 kroner i skatt. Hvis samme inntekten tas ut som lønn, stiger skatten til ca 94.000 kroner - eller 27 prosent, illustrerer hun.

20.000 i skatterabatt for å ta ut inntekt som pensjon i stedet for lønn ville ganske sikkert gitt insentiver til å velge pensjon fremfor lønn. Og det skjønner Bergo godt at regjeringen vil unngå.

En foreslått lovendring kommer, hvis det blir vedtatt, til å tette skattehullet fra og med samme dag som muligheten ville oppstått med dagens regler, 1. januar 2011.

Frykter flertrinns-rakett
De nye reglene innebærer også at særfradrag for alder fjernes, samtidig økes trygdeavgiften på pensjon fra tre til 4,7 prosent. Pensjonister med lav pensjon (under 150.000 kroner) skal ikke betale skatt, men personer med høyere pensjon enn 300.000 kroner, må belage seg på fra fire til ti tusen kroner mer i skatt i året - alt etter hvor stor pensjonen er.

Les saken: Her er din nye pensjonist-skatt

Men Bergo, som også er gjesteforeleser på Norges Handelshøyskole, er ikke udelt begeistret. Hun tror det er stor fare for at forslaget om å øke trygdeavgiften for pensjonister fra 3,0 til 4,7 prosent bare blir begynnelsen.

- Når forslaget blir vedtatt frykter jeg at de i stedet for 4,7 prosent setter trygdeavgiften til samme nivå som vanlig lønnsinntekt, 7,8 prosent. Hvis ikke de gjør det til høsten, kan de komme til å gjøre det senere, advarer Bergo.

I så fall er det ikke lenger tale om økte skatter på mellom 4.000 og 10.000 kroner på høyere pensjonsinntekter.

- Da snakker vi om om skatteskjerpelser i størrelsesorden 10.000-30.000 kroner i året - og det vil selv de med høy pensjon merke, sier hun.

Finansdepartementet avviser overfor DN.no at det er fare for at trygdeavgiften økes med mye mer enn til de foreslåtte 4,7 prosent. De viser til at hensikten med økningen er å sørge for at skattelettelsene til de med lave pensjonsinntekter gir så nøyaktig som mulig tilsvarende økning i skatten for de med høye inntekter - såkalt provenynøytralitet. Og 4,7 prosent er ifølge beregningene nok til å oppnå dette, påpekes det.

- Anslaget på 4,7 prosent er derfor ganske robust i forhold til å fullfinansiere forslaget, skriver departementet i en epost til DN.no.

Flere eldre i arbeid?
Regjeringen argumenterer også i sitt forslag med at de nye reglene skal være et insentiv til å få folk over 62 år til å stå i arbeid lenger, eventuelt kombinere pensjon og lønnsinntekt.

Resonnementet bygger på at dagens skattesystem for pensjoner innebærer meget høy skatt - opptil 55 prosent - på inntekter over de 153.000 kronene som gir null i skatt.

Med det nye systemet vil vanlig inntekt i tillegg til pensjonen skattlegges på nivå med vanlige lønnsinntekter - som i dag har maksimal skattesats på "bare" 35,8 prosent.

- Aldri hørt om
Men Agnes Bergo kjøper ikke argumentasjonen. Den fungerer kanskje i teorien, men ikke i praksis, mener hun.

- Jeg har i min 22-årige praksis aldri hørt om en pensjonist med 150.000 kroner i pensjon, som sier nei takk til en ekstra inntekt på 50 000 kroner fordi skatten på ekstrainntekten blir så høy, sier hun.

Samtidig argumenterer Finansdepartementet med at reduksjon i skattefordelen på pensjoner, i forhold til vanlig lønnsinntekt, for den tredelen som har høyest pensjoner i Norge, vil lokke flere med høy pensjon til å jobbe ved siden for å opprettholde disponibel inntekt.

- Dette gjør det mer lønnsomt å være i arbeid for denne gruppen, skriver Finansdepartementet.

Heller ikke den synes Bergo holder vann.

- Det er en merkelig måte å uttrykke seg på. Med høyere skatt må man selvsagt jobbe mer for å få samme disponible inntekt som med lavere skatt. Men det er vel ikke politisk opportunt å kalle spaden så til de grader for en spade.

Les også: Her er din nye pensjonist-skatt

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.