- Det er ikke grunnlag for å si at vi nå har opplevd en form for sammenbrudd i boligmarkedet. Slik vi ser det er det en utflating, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
Finanstilsynet legger idag frem rapporten "Finansielle utviklingstrekk 2013". Samtidig legger de frem Finanstilsynets boliglånsundersøkelse.
Boligprisene har falt de siste månedene, og er nå kun 1,3 prosent høyere enn de var for et år siden. .
Les saken: Boligprisene falt i oktober
- Det er for tidlig å si om dette bare er en vekstpause, slik at prisstigningen vil tilta igjen. Det er også for tidlig å si å si om dette kan være starten på en kraftig nedgang i boligprisen av den typen vi opplevde for 25 år siden, og som mange land rundt oss opplevde i kjølvannet av finanskrisen. Det er også for tidlig å si om dette er en utflating som vil stabiliseres i en mindre korreksjon, sier Baltzersen.
- Norge har et veldig høy boligprisnivå i historisk sammenheng, målt på alle måter. Så prisene flater ut på et høyt nivå, sier tilsynsdirektøren
Her kan du sjekke boligprisene der du bor!
1 av 3 unge bryter lånekravet
- Boliglånsundersøkelsen som er gjennomført høsten 2013, tyder på at Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål i stor grad blir fulgt. Dette er viktig både av hensyn til risikoen i den enkelte bank og i det finansielle systemet, og for å redusere risikoen for at låntakere pådrar seg gjeld de senere ikke kan betjene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser at omfanget av lån med belåningsgrad utover 85 prosent er redusert noe fra 2012.
Blant de unge låntakerne er belåningsgraden imidlertid fortsatt høy.
Det er særlig unge låntakere som tar opp store lån i forhold til inntekt. Lån til unge for kjøp av bolig med belåningsgrad utover 85 prosent falt 7 prosentpoeng til 36 prosent.
Omfanget av avdragsfrie lån og lengden på den avdragsfrie perioden har gått ned fra året før.
Fra i fjor falt andelen avdragsfrie lån fra hvert sjette til hvert niende lån.
- En støtpute mot boligprisfall
Finanstilsynet fastsatte i mars 2010 retningslinjer for forsvarlig boliglånspraksis i bankene.
I lys av utviklingen i boligpriser og husholdningsgjeld ble retningslinjene strammet inn i desember 2011.
Krav til god betjeningsevne er en sentral del av boligretningslinjene.
- Det er også av stor betydning at belåningsgraden ikke er for høy, slik at banker og kunder har en støtpute mot boligprisfall. Boligretningslinjene har derfor som norm at belåningsgraden ikke skal være høyere enn 85 prosent av boligens verdi. Ved høyere belåning må det enten foreligge tilleggssikkerhet eller banken må ha gjort en særskilt forsvarlighetsvurdering, skriver Finanstilsynet i rapporten.
Den høye gjeldsgraden øker risikoen i husholdningene. Et boligprisfall kan for mange husholdninger innebære tap av hele egenkapitalen, og kan føre til at tilstramningen blir større enn med et lavere gjeldsnivå, påpeker tilsynet.
Les også:
- Megleren og venner skjønner ennå ikke hvordan vi fikk det til
Boligprisfallet gjør at du får mindre boliglån
Her er boligene mindre verdt enn for et år siden
Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.