Det kommer til å bli tidenes oppgjør mellom finansnæringen og den lille mann. Tirsdag starter rettsaken mellom DnB Nor på den ene siden og småspareren Ivar Petter Røeggen på den andre.
Røeggen kjemper i utgangspunktet for drøyt 260.000 kroner i erstatning for dekning av sitt eget tap i to såkalte garanterte spareprodukter.
- Tragisk
Men i realiteten kjemper han for tusenvis av nordmenn som også har tapt penger - ofte mye større penger.
- Jeg blir stadig oppringt av fortvilte folk som ikke vet sin arme råd, særlig pensjonister. De har blitt overtalt til å låne mange millioner av kroner for å investere i slike produkter. Jeg har ikke lidd noen nød i forhold til disse. Dette er folk som pinadø har sølt bort hele pensjonen sin. Det er tragisk å høre, sier sier Røeggen til DN.no.
Det er egentlig Forbrukerrådet som står bak søksmålet mot DnB Nor - der Røeggen mer eller mindre tilfeldig har blitt plukket ut for å forhåpentlig vinne frem i retten - og sette standarden for andres tilsvarende saker.
Både Røeggen og støttespillerne har derfor forberedt seg meget godt.
- Det har vært ekstremt travle dager. Vi har ikke tall på timene vi har brukt på denne saken, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til DN.no.
Ivar Petter Røeggen vant fram i Bankklagenemnda etter at han klaget på to ulike spareprodukter DnB Nor hadde solgt han.
Les saken: Sviende nederlag for DnB Nor
Men DnB Nor valgte å ikke følge nemndas uttalelse, og saken ble derfor tatt videre til rettsapparatet.
Prinsippsak
Med Forbrukerrådet i ryggen og advokat John Christian Elden i spissen, møtes partene i retten.
- Det har jo vært flere rettssaker om salg av strukturerte spareprodukter. Men det som er spesielt med vår sak er at vi ikke klager på rådgivningen, men på selve produktet, sier Jensen.
Fordi saken gjelder selve spareproduktet, mener Forbrukerrådet at en eventuell dom bør oppfattes som prinsipiell.
- Dette er en veldig ren sak. Det handler bare om selve produktene som eksperter har allerede har analysert og gått grundig gjennom. Så vår vurdering er at en dom i Røeggens favor vil også gjelde alle andre bankkunder som har investert i disse produktene, sier Jensen.
Kan ende i Høyesterett
Det har vært en strøm av klager på strukturerte spareprodukter de siste årene. I fjor kom det inn 1.350 klager på disse produktene til Bankklagenemnda.
I kjølvannet av Røeggens rettssak og i påvente av rettskraftig dom, besluttet Bankklagenemnda i fjor å stanse behandlingen av alle saker som gjelder strukturerte produkter.
Det er satt av ti dager til behandlingen av saken i tingretten. En dom i Røeggens favør vil kunne koste bankene dyrt. Men lite tyder på at saken stanser opp i tingretten.
- Vi synes jo saken er så god at vi blir overrasket hvis vi ikke vinner. Gjør vi ikke det, kommer vi til å anke, sier Jensen.
Røeggen selv gleder seg til å komme i gang, men er forberedt på en lang kamp.
- Uansett resultat i tingretten, tror jeg saken blir anket - sannsynligvis helt til Høyesterett, sier Røeggen.
Selv om han er så heldig å ha Forbrukerrådet og skarpskodde advokater til å gjøre jobben for seg, har han fulgt interessert med på prosessen.
- Jeg har fått et mye bedre innblikk i måten bankene har kjørt frem disse produktene. Det viser set at det er masse egenskaper med de som de har holdt skjult, sier Røeggen.
DnB Nor ønsker ikke å si noe om hvorvidt de vil anke, dersom saken går i Røeggens favør.
- Det tar vi i så fall stilling til når dommen foreligger, sier informasjonssjef Thomas Midteide i DnB Nor til DN.no.
Se video-intervju med Røeggen her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.