Innen 31. mars i år kan eiere av enkeltmannsforetak sikre seg store skattefradrag på fjorårets næringsinntekt. Forutsetningen er at man oppretter avtale og betaler inn penger til såkalt frivillig pensjonssp#229 for selvstendig næringsdrivende.
Les om ordningen og hva du kan spare: - En skattemessig gavepakke
Allerede i utgangspunktet er pensjonsordningen sterkt å anbefale for de som driver for seg selv, mener daglig leder i rådgivningsfirmaet Pengedoktoren, Agnes Bergo.
- Som selvstendig næringsdrivende får man ikke pensjon ut over folketrygden. Så denne ordningen er definitivt bedre enn ingen ordning i det hele tatt, sier Bergo.
Gullegg for de høytlønte
Men også de som har vanlig lønnsinntekt og dermed er sikret tjenestepensjon i tillegg til folketrygden, bør absolutt vurdere å benytte pensjonsordningen for selvstendig næringsdrivende.
Det er nemlig mulig og fullt lovlig å kombinere denne pensjonssp#229en med annen pensjonsp#229 - uten at det fører til avkortning i pensjonen.
Ifølge Statistisk sentralbyrå har 183.000 av de 327.000 selvstendig næringsdrivende i Norge sin hovedinntekt fra vanlig lønnet arbeid. Det antallet som både har inntekt fra eget foretak og vanlig lønn er dermed enda høyere.
Bergo ser store muligheter for disse, særlig for dem som tjener godt både på firmaet og som lønnsmottaker.
- De kan få det store gullegget!
For det første innebærer det skattefradrag opptil 16.000 kroner på næringsinntekten.
Den nye pensjonsreformen innebærer dessuten at man bare opparbeider seg folketrygd på inntekter opp til 7,1 G - 517.455 kroner - enten det er vanlig inntekt eller næringsinntekt. Etter det får man ingenting i pensjon ut over det en eventuell tjenestepensjonsordning gir en.
Ansatte med høyere inntekt enn 7,1 G og som i tillegg driver sitt eget firma, kan dempe den potensielt store nedgangen i inntekt som pensjonist ved å utnytte den frivillige pensjonsordningen for næringsdrivende.
Bikker man drøye halvmillionen i lønnsinntekter, vil det da lønne seg ekstra å få betalt som selvstendig næringsdrivende om man utnytter pensjonssp#229en maksimalt.
- Da kan man både få folketrygd og tjenestepensjon gjennom jobben, og i tillegg spare fire prosent av personinntekten fra selskapet sin med fullt fradrag i næringsregnskapet, påpeker Bergo.
Mye bedre enn IPS-sp#229
Ordningen med skattefradrag for frivillig pensjonssp#229 for selvstendig næringsdrivende minner ved første øyekast om en annen frivillig ordning for pensjonssp#229 som alle kan benytte seg av, nemlig IPS (individuell pensjonssp#229).
Denne ordningen har Bergo tidligere slaktet.
Les saken: - Dette er bankenes nye strukturerte spareprodukt
Men de to ordningene er helt forskjellige, påpeker hun.
- Jeg har advart mot IPS og gjør det fortsatt, men ordningen med pensjonsp#229 for selvstendig næringsdrivende anbefaler jeg på det varmeste, sier hun til DN.no.
Den avgjørende forskjellen på de to er at IPS gir skattefradrag på bare 28 prosent, mens frivillig pensjonssp#229 for selvstendig næringsdrivende gir et skattefradrag mellom 39 og 51 prosent av sparebeløpet.
- Med IPS er sannsynligheten stor for at du må betale mer i skatt som pensjonist enn du fikk i fradrag. Med denne sp#229en er sannsynligheten stor for at du betaler mye mindre i skatt som pensjonist enn du fikk i fradag, påpeker hun.
- Ikke spar alt her
Samtidig er det enkelte ting man bør være obs på også når det gjelder denne sp#229en, understreker hun.
- Det er to ulemper knyttet til denne formen for pensjonssp#229. For det første er ikke dette fri sp#229, beløpene du setter av er bundet helt frem til du blir pensjonist. Så man bør ikke ha all pensjonssp#229 i et slikt produkt - det kan skje ting med privatøkonomien din som gjør at du trenger pengene før.
- For det andre må du forholde deg til leverandøren av pensjonsordningen. Det er veldig viktig å velge en som har den type fond du ønsker. Her vil nettsiden finansportalen.no være til god hjelp, anbefaler Bergo.
Også forsikringer gir skattefradrag
Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, deler begeistringen for ordningen med skattefradrag for frivillig pensjonssp#229.
Hun slår i samme omgang et slag for flere typer forsikringer for næringsdrivende som også gir skattefradrag. Forutsetningen er at man først har en pensjonsavtale som beskrevet over, og at forsikringene er knyttet til denne.
- I dag har mange selvstendig næringsdrivende forskjellige uføreforsikringer, men de går glipp av skattefradraget fordi forsikringene ikke er knyttet til pensjonsordningen, sier Gry Nilsen.
Man kan altså på denne måten få enda større skattefradrag enn det pensjonsforsikringen gir (maksimalt 16.000 kroner).
For det første kan man få fradrag for utgifter til forsikring som sikrer deg at forsikringsselskapet betaler pensjonsinnskuddene dine videre dersom man blir ufør.
Men du skal jo ha noe å leve av også i tiden frem til pensjonsalder. Derfor anbefaler foreningen at selvstendig næringsdrivende utnytter en annen ordning i samme gate, nemlig mulighet til å tegne uføreforsikringer med samme rett til fradrag som pensjonssp#229.
- Selvstendig næringsdrivende står usedvanlig svakt i tilfelle langvarig sykdom. Dette ligger derfor mitt hjerte nært, og jeg vil anbefale alle å tegne slike forsikringer, selv om det koster den del penger, sier Nilsen.
Maksimal uførepensjon fra Nav etter dagens regler er i overkant av 230.000 kroner årlig. Det er altså det man har å leve av hvis man er syk lenger enn ett år og er henvist til arbeidsavkl#229spenger (tidligere blant annet attførings-, rehabiliteringspenger) eller uførepensjon. I tillegg går det an å tegne en forsikring som gjør at man opparbeider seg tilleggspensjon som om man var i jobb, selv om man blir langtidssykemeldt eller ufør.
Nilsen er enig med Bergo i beskrivelsen av den gunstige fradragordningen som et gullegg for næringsdrivende.
- Ja, så absolutt. Dette er en gruppe som er for dårlig sikret ved alderdom og uførhet, så vi anbefaler å utnytte mulighetene skattereglene gir, sier hun.
- En skattemessig gavepakke
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.