Norske turister tar den tilspissede økonomiske krisen i Hellas med knusende ro. Vi bestiller Hellas-turer som aldri før, og arbeidsgiverorganisasjonen Virke venter at minst 300.000 nordmenn tar turen til feriefavoritten også i år.
- Salget av Hellas-reiser er nå over fjordårets nivå. Så langt er det ingenting som tyder på at det ferierende norske folk er bekymret for situasjonen i Hellas, sier direktør for utenlandsreiser Rolf Forsdahl i Virke til DN.no.
- Ingen praktiske komplikasjoner
Forsdahl mener nordmenn gjør rett i å ikke bekymre seg over hvordan et mulig valutaskifte vil påvirke ferien deres.
- Selvom det skulle gå mot utfasing av euroen, så vil ikke det medføre de store komplikasjoner rent praktisk. Det daglige ferielivet vil ikke bli veldig forandret. Det blir eventuelt litt mer veksling og usikkerhet på priser og så videre. Men de store utslagene tror vi ikke at det vil bli, sier Forsdahl.
- I den grad det blir politiske markeringer, vil det i det store være i Aten og det er ikke dit solhungrige nordmenn drar, legger han til.
- Ikke bare bare
Valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor understreker imidlertid at det å bytte valuta vil bety store omveltninger.
- Hvis Hellas tar tilbake drakmer, så kommer valutaen til å svekke seg mye. Det blir ren spekulasjon å si hvor mye det kommer til å bli. Men det er den måten de kan justere prisene relativt til sine naboland fortest og mest, sier Østnor til DN.no
- I så tilfelle vil det bli et veldig billig ferieland. Men det vil nok en periode være et ganske kaotisk land å reise i også. Det er ikke bare bare å bytte en valuta over natten. Det er forferdelig mye politisk, juridisk og ikke minst praktisk som skal på plass først, sier han.
Stabil mot dollaren
Østnor mener prisene i Hellas på sikt er nødt til å justere seg sammenlignet med de andre europeiske landene.
- Hvor man skal reiser i sommer blir imidlertid et spørsmål om man vil støtte opp om grekerne med ett lite bidrag til den greske økonomien, sier han.
Valutaanalytikeren tror forøvrig euroen vil holde seg stabil mot dollaren fremover.
- Euroen har holdt seg over 1,30 mot dollaren en stund, mens de siste ukene har vi brutt gjennom 1,30. Vi tror dollaren skal svekke seg litt på sikt. Mot slutten av året tror vi euro/dollar skal oppover, men det er klart denne krisen i Europa vil være med oss en stund og bidra til å holde euroen svak fremover, sier Østnor.
Les mer:
Advarer Hellas mot å trekke seg
Oppsving for tilhengere av gresk kriseavtale
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.