Prisene på norske boliger steg 15 prosent fra januar til desember ifjor, og meglere og analytikere synes enige om at prisene kan komme til å stige enda mer i år.

Les også: - Boligprisene skal opp 8%

Norge skiller seg dermed kraftig ut fra våre naboland som nesten alle opplever stagnasjon, eller bare forsiktig oppgang i boligprisene. Så ekstraordinær er situasjonen i Norge at den danske investeringsbanken Saxo Bank har tatt med Norge som et eget avsnitt i sin siste analyse av utsiktene til verdensøkonomien i 2010.

Dere har jo en helt absurd økonomi! Krise er noe det står om i avisen. Christian Blaabjerg, Saxo Bank.

- Ligner en boble
- De globale boligmarkedene er ikke bare i ferd med å stabilisere seg. Enkelte markeder viser tøylesløse, boblelignende tendenser. Mest bemerkelsesverdig er Norge, som bare så vidt registrerte krisen i det internasjonale boligmarkedet, skriver banken i sin analyse.

Sjefstrateg i Saxo Bank, Christian Blaabjerg, understreker overfor DN.no at de ikke vil slå fast at Norge står foran et boligkrakk.

- Vi sier ikke at det er en boble i Norge nå. Bare at situasjonen i Norge ligner på situasjonen i resten av verden i perioden 2003-2007, med både lav ledighet og lav rente, sier Blaabjerg.

Alle vet hvordan den ville prisoppgangen i eiendom endte rundt om i verden.

Men Norge er ikke som resten av verden.

- Dere har jo en helt absurd økonomi! Krise er noe dere bare har lest om i avisen, utbryter Blaabjerg, mens han skuer ut over Oslo fra Norges høyeste bygning, Oslo Plaza.

Der ligger ironisk nok snøen hvit og fredelig på takene i et av verdens heteste boligmarkeder.

Oppskrift på boligprisvekst
Norge har i praksis fortsatt nesten ingen ledighet, i kombinasjon med et rentenivå som skulle tilsi at økonomien var i ferd med å bukke under. Men det gjør den så visst ikke.

Folk har mer penger mellom hendene enn noen gang på grunn av lavere rente, de fleste føler ingen frykt for arbeidsledighet og skulle ting mot formodning butte imot er Finansdepartementet fylt til takrennen med penger det kan pøse inn i økonomien. Sånn sett er ikke den voldsomme økningen i boligprisene noen stor overraskelse for danskene.

 

- Alle parametre har talt for økning i boligprisene i Norge, og de vil gjøre det en stund til, sier Saxo Banks sjefstrateg.

Og legger til:

- Det må være fint å bo i et land der det alltid er sol, enten det regner eller snør andre steder!

Og jo takk, på grunn av oljeformuen har de voldsomme økonomiske jordskjelvene i landene rundt oss knapt blitt registrert som annet enn små krusninger i rødvinsglassene rundt om i norske stuer.

Bomben som kan ramme Norge
Men selv ikke i Norge er boligmarkedet fullstendig immun mot utviklingen i verden rundt.

I et intervju med DN.no i går, slo Torbjørn Eek i Eiendomsforetakenes Forening (EFF) bråkjekt fast at selv ikke finanskollaps i Hellas kunne stikke kjepper i hjulene for det knallsterke norske boligmarkedet.

Les saken: - Boligprisene skal opp 8%

Saxo Bank-strategen sier seg et stykke på vei enig.

- En konkurs i et av EU-landene, for eksempel Hellas, ville ikke påvirke Norge ettersom vi ikke er med i euro-samarbeidet.

Det er derimot noe som fremstår som enda mer gresk for de fleste som burde bekymre både eiendomsmeglere og andre som nyter godt av stigende boligpriser:

Option ARM.

- Det er noe som vil påvirke Norge, sier Blaabjerg.

Det høres ut som et våpen, men er egentlig bare forkortelsen på en type lån - Adjustable Rate Mortage - som ble gitt til boligkjøpere i stort monn i USA da himmelsen fortsatt var uten skyer.

Men i dag er det nok de som mener at Option ARMs er lite annet enn nok et finansielt masseødeleggelsesvåpen, eller marerittlån, som Business Week kalte lånene allerede i 2006.

Høsten 2008 advarte den norske makroøkonomen i Handelsbanken Capital Markets, Shakeb Syed, mot ARM og ytterligere to finansbomber i USA: Frykter ny kjempekollaps i USA

Mens de nå velkjente Subprime-lånene ble gitt til folk med råtten kredittverdighet, ble Option ARMs typisk gitt til folk med bedre økonomi. Typisk for subprimelån var en superlav velkomstrente som ble justert til markedsnivå etter to år.

Option ARMs ble typisk gitt med superlav rente i fem år. Og fra og med slutten av 2010 når ARMs-lånene tiden da de etter avtalen må refinansieres til markedsrente.

- Og den renten blir ikke lav, trolig 8-10 prosent. Dermed kan man trolig få et nytt fall i amerikanske boligpriser fra og med høsten - som følge av et ras av tvangssalg, sier Blaabjerg.

I tillegg til Option ARM nevner Saxo Bank Alt-A-lån i sin analyse - som er en type lån ansett for å være mindre risikable enn subprime, men mer risikable enn prime-lån.

Verre enn subprime?
Saxo Bank mener denne bomben under det amerikanske boligmarkedet har enda større sprengkraft enn subprime-lånene som utløste finanskrisen.

- Den negative dynamikken i Option ARMs vil være enda mer grusom enn for subprime, fordi det gjelder en større andel av markedet og rammer folk som allerede har lav eller ingen egenkapital, skriver Saxo Bank i sin analyse.

Resultatet kan bli at folk som til nå har hatt råd til å betale huslånene sine, heller benytter seg av den særegne amerikanske muligheten for å overlate huset - med gjeld - til banken.

- Det vil slå rett inn i bankenes balanse og vil kunne utløse en andre runde med bailouts (statlige redningspakker, red. anm.), og da kan boligmarkedet gå ad undas igjen, sier Christian Blaabjerg - med tydelig referanse til hva som skjedde - også i det norske boligmarkedet - høsten 2008.

Diskutér saken under.

Les også: Boligprisene faller

<b>- 2010 kan ende i sorg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.