Samboerparet Eirik Herland (39) og Mari Gundersen (30) måtte jekke ned prisforventningene foran helgens visning av den nesten 100 kvadratmeter store leiligheten på Majorstuen i Oslo.
Godt over 50 besøkende på visning søndag og mandag resulterte likevel bare i to budgivere.
Etter å ha gått noen runder med seg selv, valgte paret å godta et bud 200.000 under taksten på fem millioner kroner.
– Vi kan ikke slå markedet, som megleren sier, og vi har jo virkelig hatt markedet på besøk, sier Herland.
Paret hadde en verdivurdering av leiligheten på 5.250.000 fra august 2012, og hadde den i bakhodet da de fikk ny takst på boligen rett før jul.
– Taksten var litt lavere enn vi hadde ønsket, medgir Herland.
Samboerparet var likevel ikke i tvil om hva prisantydningen måtte bli da den nye taksten forelå:
– Vi tenker at takstmann har tatt hensyn til markedet slik det er nå. Vi har jo vært på endel visninger i høst, fulgt med i markedet og sett at ting går nærmere takst enn det gjorde høsten 2012, sier Herland, som dermed satte prisantydning lik takst.
– Det er klart man vil ha så mye som mulig; 200.000–300.000 mer er mye penger. Men vi har bare sagt at vi ikke kan tenke sånn, vi kjøper og selger jo i samme marked, sier Herland, som flytter med samboer og datter til Tåsen i Oslo.
Spekulerer i egne hjem
Parets megler, Anders Langtind, er overbevist om at det var riktig, selv om også han trodde leiligheten ville bli verdivurdert et par hundre tusen høyere.
– Det er tydelig at på de boligene som er kommet ut nå på nyåret, er det gjort tøffere prisvurderinger enn tidligere, sier han.
Han mener høstens overliggere må gjøre noen grep for å konkurrere med ferskvaren i boligmarkedet.
– De må nok ta en ny vurdering av prisen. De boligene som kommer ut i januar, har nok justert seg litt ned i forhold til dem som fikk takst for tre–fire måneder siden. Du kan ikke prise noe for lavt, men du kan prise for høyt. Folk som er i visningsrunde tre og fire, må ta innover seg at du ikke kan vinne over markedet, sier Langtind.
– Med én gang man gjør en prisjustering, så er kjøperne der, legger han til.
Megleren mener nordmenn har endt opp som spekulanter i egne hjem.
– Mange har doblet og tredoblet hva de kjøpte for. Det verste er at det er folk der ute som ikke er fornøyd med det, sier Langtind.
Han tror mange er for opphengt i å få samme pris som naboen fikk for noen måneder siden.
– De det kanskje sitter lengst inne å selge for, er de som kjøpte for 12–18 måneder siden, sier han.
Helge Jensen, visepresident i Norges Takseringsforbund og takstmann i Takstsenteret, sier det er utfordrende å være takstmann i et boligmarked på vei ned.
– Vi må være litt forsiktige med å gå for mye ned på takstene så vi ikke bidrar til ytterligere prisfall. Det blir høna og egget-problematikk, sier han.
– Den samme diskusjonen har vi forøvrig når det er prisoppgang også, tilføyer han.
Jensen registrerer at «vanlige, fornuftige» boligselgere har redusert sine prisforventninger.
– Samtidig opplever jeg at noen forventer å få kjøpt nye boliger rimeligere, samtidig som de tror de får god pris på sin bruktbolig, sier han.
Forventer opptur
Takstmann Sjur A. Lindheim Haram i Takstfellesskapet sier takstene de setter, har gått ned med rundt fem prosent siden ifjor sommer.
– De siste månedene har vi hatt et ikke-fungerende boligmarked. Det har oppstått en voldsom frykt som ikke har rot i virkeligheten, derfor blir det feil å legge seg altfor lavt, sier Haram.
– Skuffer dere flere boligselgere enn før når taksten settes?
– Det har vært endel skuffelser. Det er endel personer som har for høye forventninger til hva man kan få.
Lindheim er likevel optimistisk ved inngangen til 2014.
– Vi har flere oppdrag nå enn før jul. Det er jo sånn at folk flytter, skiller seg og får nye jobber fortsatt. Derfor vil boligmarkedet av natur begynne å fungere igjen, sier han.
Ikke noe stress
Sjef Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 tror rekordutvalg av boliger det neste halvåret vil by på gode kjøpsmuligheter.
– Det er god timing å handle nå, men ikke stress, oppfordrer Nymark.
Han mener boligkjøperne kan ta det mer med ro enn tidligere i takt med at markedet er blitt kjøligere. Det er ikke de feberhete budrundene om mange objekter lenger.
– Kjøper du nå i løpet av neste halvår, tror jeg ganske sikkert at du har truffet bunnen, sier Nymark og viser til at bunnen må defineres som en slak kurve over noen måneder.
Han synes ikke det er noen god idé for boligselgere å vente på bedre tider.
– Jeg tror ikke jeg ville valgt den løsningen, men det kommer jo litt an på hva man tror på. Det er iallfall én ting som er helt sikkert: Trekker du boligen fra Finn.no, blir den i hvert fall ikke solgt.
Enkle grep for bedre salg
Takstmennene Helge Jensen og Sjur A. Lindheim Haram anbefaler boligselgerne å benytte det litt tregere boligmarkedet til å gjøre boligen klar for takst og visning.
– Gjør småarbeider, mal et par vegger, gjør ferdig ting du har tenkt på i flere år. Når markedet er fullt av boliger, så vil de dårlige objektene falle mer igjennom, sier Jensen.
Haram mener boligselgere kan gjøre enkle grep med maling og bortrydding av store synlige ting rundt veggene og i boligen.
– Det trekker ned hvis boligen fremstår rotete, sier han.
Haram tror boligmarkedet vil nærme seg normal fart utover i året, og at hvis boligselgerne har litt is i magen, vil de få solgt til en grei pris.
Kan bytte seg oppover
Fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge sier boligprisfall i utgangspunktet er gunstig for boligeiere som skal kjøpe ny bolig.
– Fordi de kan bytte seg oppover i markedet. Utfordringen kan imidlertid bli å ha nok egenkapital ved det nye kjøpet. Dersom prisene har falt mye, og boligeieren ikke har nedbetalt særlig på sitt eksisterende boliglån, risikerer han å ha for lite egenkapital i neste runde, sier Mæhle.
Han har laget et eksempel som viser at hvis man skal kjøpe seg en ny og større bolig fire år etter det første boligkjøpet, og har et boliglån med 25 års nedbetalingstid, vil man ikke klare å skaffe nok egenkapital til å oppfylle 15-prosentkravet til den nye boligen hvis boligmarkedet er flatt eller har et fall (se grafikk).
– Dette blir særlig aktuelt for unge etablerere som starter med en relativt liten bolig, og som etter få år ønsker seg noe større. De har gjerne brukt opp oppspart egenkapital, og må ved neste kjøp klare seg med den egenkapitalen de har i nåværende bolig samt eventuell tilleggssp#229, sier Mæhle.
Les også på DN.no:
<b>- Statoil er som et stort fat der fagforeningene har forsynt seg</b>
<b>Tesla trøbler i norske kuldegrader</b>
<b>- Lang utdannelse og de beste karakterene ikke er alfa og omega for å få gode jobber. </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.