17. oktober treffer USA gjeldstaket og vil ikke være i stand til å betjene sine løpende forpliktelser, dersom ikke politikerne blir enig om å heve grensen for hvor mye landet kan låne.
De fleste tror USA ordner opp i tide. Hvis ikke vil det ifølge en rekke finanseksperter komme et sant ragnarokk i aksjemarkedene:
- Det vil være slutten på alt - og det vil være langt verre enn i 2009 da finanskrisen førte til en brå nedtur i Europa og USA, sa obligasjonsforvalter Thibault Prebay i Quilvest Gestion til CNBC.com i begynnelsen av oktober.
- Konsekvensene vil bli enorme, sa sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors til DN.no i går, onsdag.
Sistnevnte ser for seg at aksjemarkedene kan falle med over 10 prosent bare på én dag hvis USA ikke oppfyller forpliktelsene etter den 17. oktober.
Norske privatpersoner har i dag rundt 120 milliarder kroner plassert i aksjefond, og 63 milliarder kroner i enkeltaksjer. Et fall på 10 prosent vil slik sett bety rundt 18 miliarder kroner i urealisert tap for Ola Nordmann, eller drøyt 30.000 kroner i snitt per nordmenn som eier aksjer eller aksjefond (555.000 personer ifølge SSB).
- Ikke selg!
Spørsmålet mange antagelig nå stiller seg, er om det kan være lurt å selge seg ut av aksjemarkedet til faren er over - og naturligvis holde seg unna aksjemarkedet om de verste scenarioene slår til.
- Jeg forstår godt at folk stiller seg det spørsmålet, sier administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, Lasse Ruud.
Han er likevel krystallklar på sitt råd.
- Sitt i ro, ikke selg.
- Og det sier du naturligvis uansett som representant for fondsbransjen i Norge?
- Dersom fondsbransjen mente at folk kunne bli rikere gjennom å time markedet, så hadde vi ikke nølt med å anbefale det. Men all erf#229 tilsier at forsøk på å time oppturer og nedturer ender med at man taper mer eller tjener mindre enn man ellers ville gjort. Selv de profesjonelle forvalterne sliter med å få det til, og det sier noe om hvor krevende det er, sier Ruud.
Oppskrift på suksess
Lasse Ruud og Verdipapirfondenes Forening har i årevis jobbet med å hamre inn det de kaller for "kakeoppskriften" på god avkastning i aksjemarkedet: Og den er enkel som eggedosis.
- Kjøp aksjefondsandeler jevnt og trutt, for eksempel gjennom fast spareavtale
- Ikke selg når markedene skjelver og pessimismen råder. Da skal du snarere kjøpe mer, fordi det er billig.
- Skal du selge deg ut, gjør det i porsjoner over tid for å minske risikoen for å selge på bunn.
For Ruud er det avgjørende viktig at folk følger denne oppskriften nettopp i usikre tider som nå. Og han står klippefast på at det er av hensyn til kundenes avkastning, ikke aksjefondselgernes.
- Det er i fondsbransjens interesse at hver og en av dem som sparer i aksjefond får høyest mulig avkastning, fremholder Ruud, før han eksemplifiserer hvorfor det vil være dumt for den langsiktige aksjefondsparer å selge seg ut i påvente av en avkl#229 i USA.
- Selger man seg ut nå, risikerer man at markedet løper fra deg før du rekker å komme deg inn igjen, sier Ruud.
Ingen vet hvor haren hopper
Ingen vet hvor børsen stopper. En ting er at det kan komme en løsning i USA når dag som helst. En annen er at aksjemarkedene drives opp og ned av en lang, lang rekke faktorer i verden som få eller ingen kan forutse.
- Til enhver tid er det ulike bekymringer som hviler på aksjemarkedet og nye hendelser som skaper nye bekymringer. Det er også mange andre hendelser med positivt fortegn som kan inntreffe i samme periode og flytte markedet, sier han og nevner et par eksempler:
- Tsunamien i Japan fikk Nikkei-indeksen til å rase, naturligvis uten forvarsel.
- Overraskende positive nøkkeltall fra makroøkonomien kan få børsene til å gå kraftig på kort tid.
- Og tenk deg at det kom positive nøkkeltall samtidig som man fikk en løsning i USA. Da ville den har solgt seg ut, sitte der med skjegget i postkassen.
Ruud understreker samtidig at rådet bllir annerledes til dem som vet at de skal eller må selge seg ut av aksjefond i nær fremtid. Da kan det være lurt å sikre verdiene i tilfelle bratt børsfall.
- Men da skulle man egentlig ha begynt å selge seg ut porsjonsvis for en god stund siden, påpeker Ruud, med henvisning til kakeoppskriften.
- Ekstremt usannsynlig
Ruud får støtte fra sjefstrateg i Swedbank First Securites, Peter Hermanrud: Å selge seg ut av aksjer nå i frykt for USA-sammenbrudd, har lite for seg, mener han.
- Etter min vurdering er ikke faren i USA en risiko man trenger å ta hensyn til. Risikoen er for lav, jeg vil nesten si det er en neglisjerbar risiko, sier han.
Dersom man likevel skulle prøve å tjene strategisk på et mulig sammenbrudd i USA, burde man snarere kjøpe enn selge aksjer, mener han.
- Når media fokuserer på slike farer faller gjerne markedene på frykten som oppstår. Det viser seg ofte at det representerer gode kjøpsmuligheter. Jo nærmere man kommer 17. oktober uten at man har funnet en løsning, jo bedre tidspunkt å kjøpe på, tror Hermanrud.
Han anslår risikoen for at USA misligholder gjelden sin til «maks en prosent», fordi USA rett og slett ikke har råd til konsekvensene.
- Det er ekstremt usannsynlig at det skjer. Det er for mange som har for mye å tape. De rasler med sablene, men gir seg når det kommer til stykket, sier Hermanrud med henvisning til de republikanske politikerne i USA.
Tror et børsras vil bli midlertidig
I det store bildet støtter også Hermanrud strategien som Verdipapirfondenes sjef anbefaler: Sitt rolig gjennom nedturene - eventuelt kjøp mer når det er billig.
- Fall på 10-20 prosent skjer gjerne et par ganger i året i aksjemarkedet. Da bør man handle litt ekstra om man kan, mener Hermanrud.
- Men hvis USA ikke har funnet en løsning innen 17. oktober spår mange nærmest ragnarokk i aksjemarkedene. Selv om sannsynligheten er liten, er kanskje konsekvensene store nok til at man bør søke trygg havn til faren er over?
- Dersom USA defaulter (misligholder gjelden sin, red. anm.) kan godt markedet falle mye, gjerne 10 prosent på kort tid. Men en slik default vil neppe vare lenge, og når man har er i gang med å betjene gjelden igjen vil dette fort være glemt, mener sjefstrategen.
Les også:
<b>Her er fire mulige løsninger på krisen</b>
<b>Derfor kan det gå riktig ille</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.