- Har du gått på en del visninger og opplever at den boligen gikk - og den, og den, og den - så blir du kanskje utålmodig. Da klinker du kanskje til på en høyere pris enn det du forventer, Men det er dyrt og ombestemme seg når du først har handlet, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) til DN.no.
Slike scenarier trekker også boligprisene opp. Boligprisene steg kraftig sist måned, og er nå 8,5 prosent høyere enn i april 2011, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem denne uken.
Les saken:Brennhett boligmarked: Renteoptimisme - få boliger - lynraske salg
- Mer risiko
- Det dyreste er å kjøpe feil objekt, i så fall er det bedre å være i leiemarkedet litt lenger. Fordi omløpshastigheten på boliger er så lav og at det selges såpass høyt over prisantydning er det klart at det blir mer risiko nå enn i tider hvor man kan gå på samme visning tre ganger og ha med både foreldrene og en takstmann, sier Buraas.
I scenariet som Buraas beskriver, mener han at mange unge kan bli stresset og ta forhastede beslutninger.
- Dersom man er på jakt etter bolig i dagens marked tror jeg man lett kan bli fanget av situasjonen. Men selv om ting går litt fort - ikke stress inn i boligmarkedet. Hvis foreldrene skal være med å finansiere boligkjøpet tror jeg det er viktig at de setter noen vilkår og bruker muligheten til å være et korrektiv, sier han.
Han ber unge boligkjøpere tenke nøye gjennom om objektet de vurderer å kjøpe virkelig er drømmeboligen. Kommer du til å flytte på deg innen kort tid, kan det i flere tilfeller være like greit å bli i leiemarkedet.
- Mange står i et fryktelig vanskelig dilemma
Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Vammervold Dreyer synes ikke det er rart unge blir stresset når de skal finne bolig.
- Hadde vi hatt et leiemarked med et fornuftig leienivå, hadde mange valgt å leie. Men vi har en rekke eksempler i Oslo hvor de som tvinges til å være i leiemarkedet bruker 50 prosent mer enn de ville gjort hvis de kunne kjøpt tilsvarende bolig og betjent lånet sitt, sier Dreyer.
Les også:
Foretrekker høye leiepriser
Sjekk boligprisene der du bor
Det er et stort trykk i boligmarkedet. I Bergen, Oslo og Trondheim tar det kun to drøye uker fra en bolig legges ut for salg til den faktisk er solgt, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av NEF og EFF.
- Veldig mange potensielle boligkjøpere står nærmest i kø for å gå på visninger, og mange står i et fryktelig vanskelig dilemma: Skal de kjøpe bolig og sette seg i gjeld, eller leie og betale enda mer per måned, sier Dreyer.
- Blir fort dyrt
- En viktig faktor som skal til for at leiligheten øker er at rett person er ute etter samme objekt på samme tid. Si du har kjøpt en bolig for 300.000 kroner over prisantydning, så er det ikke sikkert at den samme leiligheten går like høyt om ett år. Ikke nødvendigvis fordi prisene har gått ned, men fordi det ikke er sikkert at samme situasjon oppstår, sier Buraas.
Han peker for eksempel på at hvis du har vært selveier, må du i tillegg betale en dokumentavgift på 2,5 prosent. For en eiendom på tre millioner utgjør dokumentavgiften hele 75.000 kroner.
- Det blir fort dyrt. Derfor må du være helt sikker på at dette er boligen du vil ha. Du må ikke ende opp med å tenke «nei, jeg skulle hatt en treroms» eller «dette er kanskje litt langt unna jobben». Jeg er ute etter å få dempet tempoet litt: Ha litt is i magen, avslutter Buraas.
Les også:
<b>- Boligprisene er 15-20 prosent for lave</b>
<b>- Boligprishopp kan fremskynde renteoppgang</b>
<b>Er boligbunnen nådd i Spania?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.