Finanskrisen satte en støkk i norske boligeiere med høye lån, og boligprisene falt raskt sammen ifjor høst.
Nå er de kommet raskt opp igjen , og det bekymrer Bjørn Skogstad Aamo - som venter i spenning på hva tilsynets undersøkelse av bankenes utlån til boligformål vil vise.
- Bankenes utlånspraksis for boliglån må følges tett i tiden fremover. Dersom høstens undersøkelse av boliglån viser tilbakefall til svært høye utlånsgrader i forhold til boligverdiene, bør en også vurdere innføring av reguleringer eller andre tilsynsmessige tiltak, sa Skogstad Aamo i et foredrag for Obos i helgen.
Les også: Tidenes høyeste boligpriser
- Må ha vært et varsko
Nå utdyper han over for DN.no hva han tenker på.
- Jeg håper bankene har lært av det som skjedde ifjor, slik at vi slipper regulering. Det må ha vært et varsko for bankene å se hvordan folk ble nervøse da renten kom opp i 7,5 prosent og det samtidig kom dårlige signaler fra arbeidsmarkedet, sier Kredittilsynsdirektøren.
- En unntakstilstand
Han tror det fortsatt vil være svingninger i boligmarkedet, og vet ikke om vi nå er på et stabilt nivå.
- Jeg er glad for at Norges Bank raskt satte ned renten slik at vi fikk stoppet det dramatiske fallet vi så i fjerde kvartal ifjor. Men hvis boligprisene fortsetter å stige, er det risiko for at vi kommer opp på et nivå som ikke er stabilt. Jeg sier ikke at det er en boligboble nå, men det er viktig at folk og banker er bevisste på at normal rente er 5-6 prosent, og at det vi opplever nå er en unntakstilstand, sier Skogstad Aamo til DN.no.
Taler bankinnskuddenes sak
Skogstad Aamo sa i sitt foredrag for Obos at det hadde vært en fordel om folk sparte mer, og da gjerne i forkant av boligkjøpet.
- Det passet bra i denne forsamlingen, for det heter nemlig Oslo bolig- og sparelag, så jeg ville minne dem om at sp#229 også inngår, noe som mange kanskje har glemt, sier en lattermild kredittilsynsdirektør.
Skogstad Aamo sier han er opptatt av de samme forholdene som sentralbanksjef Svein Gjedrem, at det er blitt veldig lønnsomt å ta opp lån for å investere i fast eiendom i Norge.
- Det må være bedre balanse i skattesystemet, slik at det blir mer lønnsomt med vanlige bankinnskudd som spareform, sier Skogstad Aamo, og legger til at det er ønskelig at bankene i stor grad finansieres av bankinnskudd, ikke av verdipapirbaserte innlån.
Grenser for pant i bolig
Han sier det er for tidlig å være konkret i hvilke skattemessige tiltak som eventuelt må til. Når det gjelder eventuelle tiltak eller reguleringer som kan være aktuelle overfor bankene er han noe mer medelsom, uten å ville komme med konkrete forslag.
- Men internasjonalt diskuteres det om man skal sette grenser for hvor høyt man skal kunne pantsette bolig. Ellers kan det være snakk om rapporteringsordninger eller krav til tilleggssikkerhet, sier Skogstad Aamo.
Les også:
53 boligspekulanter avslørt
<b>- Boligprisene skal videre opp</b>
<b>- Boligskatten kan gi farlig kjøpefest</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.