Hvor lenge vil renten i Norge holde seg på de historisk lave nivåene vi har nå?
Lenge, mener sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik.
I et møte med pressen tirsdag konkluderte hun med at Norges Banks renteprognose for de neste årene kan vise seg å bli fullstendig skivebom. Ifølge sentralbankens rentebane stiger styringsrenten i hovedscenariet fra dagens 1,75 prosent til rundt 3,5 prosent i 2015.
Lav rente til 2017
Holvik har en helt annen prognose, basert på forutsetningen om at renten i Norge er lav - og må holdes lav - så lenge det er krise i landene rundt oss.
- Jeg tror 2013 kan bli et veldig dramatisk år i Europa. Det er først da man virkelig vil merke de krisetiltakene man har innført. I natt kom meldingen om at Frankrike er nedgradert. Jeg tror det vil gå mange, mange år før grunnlaget for økonomisk vekst er tilstede igjen i Europa, sa Holvik.
Holvik utelukker ikke at Norges Bank kan sette opp styringsrenten noe. Men tror det vil begrense seg til et halvt prosentpoeng eller så.
- Jeg tror ikke Norges Bank vil sette renten opp til "normalnivå" de neste fem årene, spår Holvik.
Foruten at lave renter globalt gjør det "umulig" å heve renten i Norge, fremhever Holvik Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent som et hinder for renteoppgang. Siden finanskrisen slo til har inflasjonen i Norge falt omtrent uavbrutt fra 3,5 prosent på det høyeste til under en prosent nå. Heving av renten i Norge vil gi så sterk valutakurs at inflasjonen kan falle ytterligere.
Rekordhøy gjeldsbelastning
Utsikter til kriselave renter helt frem mot 2017 gjør det isolert sett sannsynlig at boligprisene i Norge kan komme til å vokse videre.
- Om Norges Bank skulle sette opp styringsrenten til la oss si 2,25 prosent, så kommer ikke det til å bite noe på boligmarkedet. Det eneste som de neste årene kan få stor innvirkning på boligprisene er at det skjer noe med, eller forventningene til, lønnsvekst og jobbtrygghet eller at politikerne varsler tøffere beskatning av bolig, sier Holvik til DN.no.
Boligprisveksten har allerede ført til ekstremt høy gjeldsgrad i Norge - der folk har rekordhøye lån i forhold til inntekten. Fremskrivinger i Norges Banks Pengepolitisk rapport 1/12 spår at gjeldsgraden vil passere 200 prosent av disponibel inntekt de neste årene. Om gjeldsbelastningen er høy, er rentebelastningen fortsatt lav - så folk bærer gjelden godt i dag. Men skulle renten stige...
- Det er på en måte et spill mellom husholdningene med høy gjeldsgrad og Norges Bank, der Norges Bank vet at mange har så høy gjeldsgrad at de er veldig sårbare for økte renter, sier Holvik.
- Det gjør meg veldig urolig
Hun er i likhet med flere ratingbyråer redd for at Norge er i ferd med å legge grunnlaget for en boligboble.
- Kimen til ustabilitet legges i gode tider som nå, påpeker hun - og viser til at Norge på kort sikt har utsikter til høy vekst, lav arbeidsledighet, høy befolkningsvekst, økt kjøpekraft for folk som har jobb og eier bolig - og at denne spiralen forsterkes av høy reallønnvekst, lav prisvekst og lav rente.
Skulle krisen nå også Norge, kan det utløse et ras av dimensjoner, frykter hun.
- Det gjør meg veldig urolig. For i dag er alt manipulert, der blant annet renten er lav uten at det egentlig er fundamentalt grunnlag for det. Kommer det et nytt tilbakeslag, har man ikke flere virkemidler igjen, sier hun.
Les også: Ser slutten på boligfesten og - Vi er veldig langt unna en boligboble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.