- Alle er bekymret for risikoen i boligmarkedet her i landet. Spørsmålet er om noen har tenkt å gjøre noe med det, sier næringspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten til DN.no.

Nå har han bedt finansminister Sigbjørn Johnsen svare skriftlig på spørsmålet:

"Hva kan myndighetene bidra med for å lette overgangen til fastrentelån og lavere risiiko ved boliglån?"

Bakgrunnen er utspillet til sentralbanksjef Svein Gjedrem, som i forrige uke nok en gang uttrykte bekymring for at de norske boligprisene kan komme til å falle mye.

Få rentebeskjeden først. FØLG MED på DN.no klokken 14.00 i dag!

Les også: - Belåningsgraden er urovekkende høy

Ved gjentatte anledninger har han påpekt at høy skattesubsidiering av eide boliger og mye lån til flytende rente bidrar til at aktiviteten og prisene i det norske boligmarkedet svinger mye.

Derfor ønsker Gjedrem for det første at politikerne gjør noe med det han mener er subsidierte boliglån, der 28 prosent av boligrenten i dag kan trekkes av på skatten.

Dessuten ønsker han at flere binder renten, ettersom 9 av 10 nordmenn har flytende rente.

Ser til Danmark
Sentralbanksjefen mener Norge burde gjøre som danskene, som i stor grad velger fastrente på lånene sine.

- Tilbudet av fastrentelån i Norge er mindre kundevennlig enn for eksempel i Danmark, hvor det er rimeligere å kjøpe seg ut av kontrakter med fast rente, og hvor det er et annenhåndsmarked som kan spre risikoen, sa Gjedrem.

Dersom du bryter en fastrenteavtale i Norge, for eksempel fordi du selger huset, kan du risikere å måtte betale erstatning til banken (se faktaramme til høyre).

Hovedårsaken til den store forskjellen i kostnad for kunden å komme seg ut av et fastrentelån, er å finne i forskjellen i fastrentemarkedene i de to landene. Danskene kan kjøpe en opsjon til å komme seg ut av fastrentelånet til pari kurs for en rimelig penge, mens prisen for det samme er mye høyere i Norge.

- Kan ikke bare piske og skremme
Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mener det er på høy tid at man gjøre mer enn å forsøke og snakke folk over på fastrentelån.

- Så lenge det er mye dyrere og mer risikabelt å ha fastrentelån i Norge, klarer man ikke å piske og skremme folk til å ta opp fastrentelån, sier Flåtten.

Nå venter han spent på hvilke tiltak finansministeren vil vurdere for å gjøre det attraktivt med fastrentelån også i Norge.

- Man kan ikke forvente at folk skal gå over til fastrentelån bare fordi den høye andelen med flytende rente er et problem for sentralbanksjefen, sier Flåtten, som mener at det er sentralbanksjefens oppgave å sette de flytende rentene til et nivå som ikke overstimulerer kjøp av bolig.

Les også: Slik kan en ny norsk boligboble forhindres

DN.no dekker løpende fra rentemøtet i ettermiddag klokken 14.00. FØLG MED!

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.