Norske privatpersoner får stadig det samme rådet: Skal du spare i aksjer, må du ha en horisont på 5-7 år for å være sikker på at investeringen skal lønne seg.

Men det er en sannhet med store modifikasjoner, som kan forlede folk til å ta ulønnsomme beslutninger, advarer sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen.

- Ingen som har sett på den historiske utviklingen i aksjemarkedet vil konkludere med at 5-7 års tidshorisont er det som skal til for å være sikker på positiv avkstning, sier han til DN.no.





Årsaken til at ikke engang 5-7-års horisont er en garanti for positiv avkastning i aksjemarkedet er de store svingningene.

- Det er riktig at aksjemarkedet i gjennomsnitt stiger mer enn bankrenten. Men fordi variasjonene underveis er så pass store, vil den som er uheldig å kjøpe når det er dyrt og selge når det er billig kunne holde på i ganske mange år uten avkastning, sier Andreassen.

Og med ganske mange år, mener han virkelig ganske mange år.

- Hvis du kjøper når det er veldig dyrt kan det gå generasjoner uten avkastning. Da vil ofte ikke engang 10 eller 20 års horisont være nok, advarer han.

- Ikke spar jevnt og trutt
Det andre rådet vanlige aksjesparere ofte får, er å spare jevnt og trutt.

Men heller ikke denne metoden er den garantien for god avkastning som man kan få inntrykk av.

Bergningene DN.no har gjort basert på historiske kurser, viser at man selv med månedlig sp#229 i aksjer over 15 år, risikerer å tape i forhold til å sette pengene i banken.

Andreassen synes på denne bakgrunn at folk heller burde rådes til å variere hvor mye man setter i aksjer etter hvordan aksjene er priset i forhold til selskapenes inntjening.

- Man bør kjøpe mye når aksjene har falt mye i verdi, og prøve å la være å kjøpe alle aksjene når de har steget mye.

Scenarioet som kan ødelegge
Andreassens råd er altså ikke bare at man trolig gjør lurt i å kjøpe aksjer nå. Man bør dessuten kjøpe mye.

- Ja, jeg tror at dette er et bra tidsupnkt å kjøpe aksjer på fordi de er billige i forhold til langisktige nøkkeltall, svarer Andreassen.

Han mener på denne bakgrunn at horisonten man behøver å legge til grunn for en investering i aksjemarkedet akkurat i dag er langt mindre enn 5-7 år.

- Dersom ikke verden faller fullstendig fra hverandre og går inn i en dyp depresjon vi ikke klarer å komme ut av, tror jeg 3-5 år er nok.

- Og hva er sannsynligheten for at vi ender i en langvarig, dyp depresjon?

- Liten. Jeg tror sannsynligheten er ganske god for at vi kommer ut av krisen temmelig raskt.

Skrekkeksempelet som ofte kommer på bordet når man snakker om langsiktig avkastning i aksjemarkedet er Japan. Etter at Nikkei-børsen krakket i desember 1989, har den aldri klart å komme tilbake.

- Selv i dag, 20 år senere, ligger kursene på en firedel av hva den var på toppen. Men P/E-en på aksjene i Japan var i 1989 6-8 ganger høyere enn p/e-en på Oslo Børs i dag, påpeker Andreassen.

P/E er en forkortelse for Price/Earnings, og viser forholdet mellom en bedrifts markedsverdi eller aksjekurs og årsresultat.

To råd
Andreassen har to råd til dem som ønsker å være "bombesikker" på at en investering i aksjemarkedet ender med bedre avkastning enn bankrenten.

- Du bør ha en langsiktig horisont, og da mener jeg gjerne en generasjonshorisont. Du bør la være å kjøpe alle aksjene dine etter at de har steget mye. Skal du kjøpe mye bør du gjøre det etter at de har falt mye i verdi, slik som nå. Går man inn i dag, er sjansen betydelige for at det lønner seg på lang sikt.

Og for all del: Hva du enn gjør, ikke still deg sånn at du blir nødt til å selge like etter at aksjene har falt mye i kurs, avslutter han.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.