Boligprisene falt med 0,3 prosent i september sammenliknet med august, viser fersk boligprisstatistikk. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,3 prosent i forhold til august.
Det betyr en bråstopp i den forholdsvis bratte prisstigningen vi har sett hittil i år.
- Dette tyder på et solid, velfungerende marked. Prisutviklingen følger en sunn, normal og sterk utvikling. Vi tar alltid en pustepause opp en lang bakke, vi er ennå langt unna toppen, sier eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners til DN.no.
Heller ikke sjeføkonom Roger Bjørnstad i analysebyrået Pöyry, som står for utarbeidelsen av statistikken, tror septembertallene betyr at markedet vil flate ut.
- Nå dabber det av ut året, og så kommer det en skikkelig rekyl i januar, sier Bjørnstad til DN.no.
Mange år til pristopp
Begge mener det er mange år til vi ser en pristopp i boligmarkedet.
Ifølge Bjørnstads egne prognoser skal boligprisene stige moderat frem mot 2015.
- En vekst som omtrent følger lønnsveksten er et mer bærekraftig nivå. Det kan vi forhåpentligvis se rundt 2015, for da tror jeg boligbyggingen har tatt seg såpass mye opp at det er i stand til å møte etterspørselen, sier han.
Tinholt mener nettopp underskuddet av boliger vil være en avgjørende faktor i å drive prisene videre oppover. Han tror «pustepausen» er over allerede i desember.
- Jeg tror vi skal opp 15 prosent innen to år og kan deretter ligge lenge rolig. Boligmarkedet har aldri vært så solid. Det er mer egenkapital enn noen sinne i markedet, noe vi ser på alle budskjemaer som kommer inn til oss, sier megleren.
- Bare starten
De to føler med unge som idag står uten egen bolig og muligheter til å komme seg inn på markedet.
- Hvis man ikke har egenkapital blir man på en måte også snytt for den boligprisveksten som alle andre har fått tatt del i. Det nytter ikke å spare heller, for veksten i boligprisene er jo høyere enn det du klarer å spare, sier Bjørnstad.
Les mer om boligsp#229 her:
Må spare 12.000 i måneden for å få råd til krypinn
Dette må du tjene for å kjøpe egen bolig
Slik legger du opp penger til egen bolig
Tinstad tror dette vil føre til et økt klasseskille.
- Vi er på vei til å bli svært rike, men klasseskillet øker. Vi kan skille mellom de som er i eiendom og de som ikke eier. I Oslo går vi mot Londontilstander hvor mange gode «Oslo Vest-eiendommer»» går i arv, sier han og fortsetter:
- Middelklassen som led det største tapet under finanskrisen er i ferd med å reise seg. Jeg tror den største verdistigningen kommer innen det eksklusive markedet. Der har det vært rolig, men nå ser vi en økt interesse også i den høyeste prisklassen. Dette er bare starten.
Les mer:
<b>- Færre elleville budrunder</b>
- Ikke uventet med korreksjon i boligprisene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.