- Det er bare å løpe og binde renten, sier professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til DN.no

Uroen i markedene har gitt en fastrente som ligger på et historisk lavt nivå, og ekspertene har i lang tid sagt at det er «gunstig å binde renten nå». Johnsen sier selv han har sagt det de siste 25 årene.

- Generelt er det verdt å vurdere for en familie, forsåvidt uansett økonomi. Men spesielt nå med et historisk lavt rentenivå og veldig lite tillegg utpå kurven for fastrente i forhold til flytende rente, sier Johnsen.

- Unik situasjon
På Norges Bank sitt rentemøte i oktober ble styringsrenten holdt i ro på 2,25 prosent. Sentralbanken foretok også en kraftig nedjustering av den såkalte rentebanen, det vil si prognosen for hvordan styringsrenten vil utvikle seg de nærmeste årene.

- Rådet mitt dreier seg ikke om spekulasjon eller forventet gevinst. Dette dreier seg i vesentlig grad om å få kontroll med økonomien og ha påregnelighet i egen økonomi. I øyeblikket er det også en forventet gevinst. Det er helt unikt at fastrenten ligger så lavt i forhold til null, sier Johnsen.

Særøkonomi
Johnsen understreker samtidig at det å binde renten ikke nødvendigvis kommer til å bli veldig lønnsomt.

- Det kan godt være at vi får en vedvarende lang periode med lav inflasjon, lavt rentenivå og lav økonomisk vekst. Men Norge er i en særøkonomi. Hvis det viser seg at renten ikke går opp, trenger kanskje familiene spesielt god økonomi. For da er sannsynligheten betydelig for at man kan miste jobben. Det er enkelte som hevder at det å binde renten er å tegne forsikring mot gode tider. Tankegangen er at renten går opp i gode tider, og blir værende lav i dårlige tider.

Finansprofessoren minner imidlertid om at renten kan gå opp også i dårligere tider, som følge av høy inflasjon.

- Nei, det er ikke noe annet å si enn løp og bind renten, avslutter han.

Anbefaler flytende rente
Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, er ikke like bastant i sine råd.

- Tåler du rentesvingninger, ville jeg fortsatt med flytende rente. Det er mest lønnsomt over tid. Det som kanskje taler ekstra for å binde renten nå, er at du kan binde på et veldig lavt nivå. Risikoen for å bli sittende med en ugunstig rente, med stor forskjell ned til den flytende renten, er lavere nå, sier Warloe til DN.no

Hos Nordea kan du binde boliglånsrenten til 3,70 prosent for tre år, 4,05 prosent for fem år, 4,50 prosent for ti år. Beste betingelse på flytende rente er 3,70 prosent.

Usikkert marked
Fastrenten er idag lav fordi markedet forventer at rentenivået skal være lavt i lang tid fremover.

- Rentenivået vil forandre seg takt med at man finner en løsning på problemene i eurosonen. Idag er rentemarkedet spesielt utforutsigbart fordi det er så mange usikkerhetsmomenter, sier Warloe.

I en undersøkelse Sparebank 1 har gjennomført svarer 20 prosent av deltakerne at de ikke tåler en boliglånsrente på over 5 prosent, skriver Finansavisen onsdag. Warloe mener de som er bekymret for økende renter, bør vurdere fastrente.

- Økt interesse for fastrente
Ifølge forbrukerøkonmonen har det vært en «markant økt interesse» blant nordmenn for å binde renten i høst.

 

- Gunstig fastrentenivå har gjort noe med nordmenns villighet til å binde renten. Nordmenn er ellers ikke så glad i dette ettersom folk har fått med seg at det lønner seg med flytende rente over tid.

Forventer rentenedgang
Nordea forventer en rentenedgang på dagens rentemøte hos Norges Bank. Warloe sier imidlertid at dette mest sannsynlig ikke vil få utslag i utlånsrenten mot forbrukerne fordi prisen på penger har vært oppadgående.

- Man skal derfor håpe mer på at renten ikke blir satt opp. Hvis renten blir satt ned idag, er det mer en forsikring ut mot kunden om at utlånsrenten ikke øker.

Les mer:
<b>Tror folk tvinges til boliglån i gråmarkedet</b>

<b>Slik blir renten din de neste tre årene</b>

<b>Ekspertene i villrede før rentebeslutningen</b>

På innsiden: Bind renten! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.