- Man må være litt gal, men mitt beste råd til studenter er dette: Ha full kontroll før du begynner å spekulere i aksjer! Jeg tar ingen unødvendig stor risiko med studielånet mitt, for jeg må jo ha noe å leve av, sier Alexander Nilsen - økonomistudent ved Copenhagen Business School (CBS) i Danmark.
Norske studenter har gjennomsnittlig cirka 10.000 kroner å rutte med hver måned, ifølge fjorårstall fra DnB Nor. 4 av 10 får økonomisk bistand hjemmefra, i snitt 1.500 kroner per måned.
- For å få det litt mer romslig i studietiden har 6 av 10 en ekstrajobb. 41 prosent har jobb som er direkte relevant for studiene, og det er gull verdt på cv-en, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.
Mest nødvendig er det å holde god orden på utgiftssiden for å få pengene til å strekke til. Sjekk kontoen jevnlig og sett opp et budsjett, råder hun.
Hun er klar over at unge tiltrekkes av aksjemarkedet, først og fremst fordi noen andre gjør kjappe penger på det.
Les også: 10 råd til bedre studentøkonomi
- Spennende, men...
- Investering i aksjer er spennende og kan gi god uttelling, men hører ikke hjemme i en vanlig studentøkonomi, mener Sidsel Sodefjed Jørgensen.
Student Alexander Nilsen har imidlertid handlet aksjer i snart to år, og nå har han akkurat overført halvparten av studielånet sitt til Nordnet i håp om gevinst - og en litt romsligere studietilværelse.
- Jeg har blitt bitt av basillen, jeg får ikke nok. For meg er dette som en slags lek ved siden av studiene. Men det gir meg også erf#229 og jeg får et enormt stort utbytte av alt jeg lærer, siden det er dette jeg vil jobbe med etter endte studier, sier økonomistudenten.
- Å investere halve studielånet sitt i aksjer, er ikke det risky business?
- Jo, litt risky er det jo. Men man blir ikke rik av å spare på kronene. Jeg tror man må være litt gal for å tjene bra med penger, det vil si: Litt gal, men også fornuftig. Jeg føler at jeg investerer relativt trygt, sier 22-åringen.
Full kontroll
Han understreker at han har full kontroll på studentøkonomien sin og ikke gambler med penger han trenger.
- I sommer var jeg arbeidsledig, men tidligere har jeg puttet hele lønninger fra ekstrajobber rett inn i aksjer. Det siste året har jeg hatt 20 prosent avkastning på aksjene mine, og det inspirerer jo til fortsatt innsats, sier han.
- Jeg har naturligvis en buffer med midler til faste utgifter, i tilfelle jeg går på en smell. Jeg vet hvor mye jeg kan gamble med, og hvor mye jeg må ha på sparekonto. På kontoen har jeg penger til husleie, mat og andre ting jeg må ha. Det er viktig, for aksjemarkedet går opp og ned. Du har ingen garanti, understreker Alexander Nilsen.
Han påpeker at det er viktig å vite hva du investerer i, uten å lytte ukritisk til meglernes anbefalinger.
- Mange spør meg om man bør gå inn i aksjer som student. Da sier jeg at du må gjøre det fordi du har lyst til å holde på med det, ikke fordi alle andre gjør det. Du må bruke en del tid på å lese nyheter og holde deg oppdatert. For meg er dette en del av utdanningen, føler jeg. Når jeg søker jobb etter studiene er det jo litt morsomt å vise til at jeg har hatt min egen portefølje, det tror jeg kan gi meg et fortrinn, sier Alexander Nilsen.
Mister ikke stipendet
Tjener studenter over 136.000 kroner i året, mister de stipend fra Lånekassen. Likevel kan studenter ta ut så mye de vil i aksjeutbytte uten at en krone av stipendet forsvinner, skrev Universitas igår.
Flere studenter tjener gode penger på aksjehandel ved siden av studiene - uten å bli straffet av Lånekassen.
Lånekassen mener derimot at de som tjener penger på aksjer som regel likevel vil få trekk i stipendet. Dette fordi Lånekassen kontrollerer for formue, noe de mener flesteparten som tar ut gode penger i aksjeutbytte har mye av.
- Grensen for hvor mye man kan ha i formue før man begynner å miste stipendet ligger i år på rundt 278.000 kroner, sier informasjonsdirektør Astrid Mjærum i Lånekassen til Universitas.
Men i praksis kan en students formue være mye høyere enn 278.000, ettersom lån trekkes fra formuen hos skatteetaten.
- Det går an å ha et aksjeutbytte og ikke få trekk i stipendet, medgir Mjærum, selv om hun mener at de fleste med betydelig aksjeutbytte vil bli fanget opp av formuegrensen.
Les også:
<b>Nå tør finansgutta å bytte jobb igjen</b>
<b>Her har milliardærene studert</b>
10 råd til bedre studentøkonomi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.