24 prosent av dagens 67-åringer har fortsatt ikke betalt ned hele boliglånet. Det viser en fersk undersøkelse analysebyrået Respons har gjennomført på vegne av Sparebank1.

For pensjonistene Ruth (65) og Per Fredrik Ekholdt (66) handler situasjonen i bunn og grunn om prioriteringer og verdivalg.

- Med tre barn og fem barnebarn er det alltid muligheter til å få brukt pengene mens vi er i live. Vi ser at mange små beløp gir mer glede enn en større arv i en fjern fremtid. Vi har blant annet prioritert å sponse barna med tilskudd til både bil og bolig, sier Per Fredrik Ekholdt til DN.no.

I likhet med 11 prosent av 67-åringene med boliggjeld, regner han med å aldri nedbetale hele lånet.

- Jeg har et flytende lån der nedbetalingstiden er tilpasset forventet levealder. I tillegg har jeg et lite fastrentelån som jeg har tenkt å la stå, forteller Ekholdt.

Pensjonsøkonom advarer
Ifølge den nye undersøkelsen har nordmenn en tendens til å skyve forventninger om når vi skal nedbetale lånet foran oss. Dermed står den eldre gardes innstilling i sterk kontrast til optimismen som råder blant de yngre generasjoner.

Dette bekymrer pensjonsøkonom Kristin Myrmo i SpareBank 1, som mener utviklingen har gått i gal retning.

Pensjonsøkonom Kristin Myrmo i SpareBank 1.
Pensjonsøkonom Kristin Myrmo i SpareBank 1. (Foto: Ida von Hanno Bast)

- Tidligere tiders pensjonister har ofte vært gjeldfrie og dermed kunnet hatt en grei levestandard på lave pensjoner. Når dagens pensjonister har mye gjeld og seniorene i arbeidslivet planlegger å pensjonere seg med å ha gjeld, vil mange kunne få seg en overraskelse, sier hun til DN.no.

- Høye låneavdrag kombinert med langt lavere inntekt, kan gi en kraftig nedtur for pensjonsdrømmene. En annen side av dette er risikoen for egen trygghet i pensjonisttilværelsen, sier Myrmo.

Hun mener spesielt at par må stille seg selv følgende spørsmål: Hvordan vil privatøkonomien bli hvis den med høyest pensjon faller fra og den med lavest pensjon skal sitte igjen med skyhøye lån?

Viktige vurderinger
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea kunne ikke vært mer enig. Hun viser til egne erf#229er fra banken og forteller at mange har lett for å undervurderer inntektsfallet de får når de går av med pensjon.

- Vi ser at folk ikke helt tar innover seg den nye økonomiske hverdagen med en veldig redusert betjeningsevne, sier Warloe til DN.no.

Samtidig understreker forbrukerøkonomen at det kan være fornuftig å ikke kvitte seg med all gjeld ved første mulighet.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. (Foto: Fartein Rudjord)

- Det er viktig å være likvid. Prioriterer man å være gjeldsfri, vil ikke muligheten til å ta opp gjelden igjen ved et senere tidspunkt være den samme. Dette i og med at man har en annen inntektssituasjon, sier Warloe.

- Man skal derfor tenke seg om når det gjelder å prioritere gjeldsfrihet opp mot det å være likvid, sier hun.

Ikke bekymret
På Grefsenkollen i Oslo tar riktignok ekteparet Ekholdt det hele med knusende ro.

- Da vi ble pensjonister, flyttet vi fra en stor tomannsbolig og inn til Oslo for å være nærmere barn og barnebarn. Vi har også solgt en hytte. Med andre ord kunne vi valgt å betale ned mer på boliglånet, sier Ekholdt.

Leiligheten de to pensjonistene bor i i dag ligger på taket av hovedstaden, med nærhet til Oslomarka. Ekholdt anslår at verdien er omtrent det dobbelte av det han har i gjeld.

- Det er klart at det er en sikkerhet i det, smiler han.

Ekteparet Ekholdt trives i leiligheten på Grefsenkollen i Oslo.
Ekteparet Ekholdt trives i leiligheten på Grefsenkollen i Oslo. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Les mer om pensjon på DN.no:
Deltid har liten effekt på pensjonen
- Alle bør spare to årslønner til pensjon
Mange er bekymret for pensjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.