Folk strømmer til leiemarkedet om dagen. Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DnB Nor er de fleste studentene på leiemarkedet: 66 prosent leier, 20 prosent eier og 12 prosent bor hjemme.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for august 2011 viser at det i snitt kostet 7.701 kroner per måned å leie en ettroms-leilighet i Oslo. I snitt kostet det 10.015 kroner å leie en toroms leilighet i Oslo i august. En treroms-leilighet i Oslo koster nå i snitt 12.361 kroner å leie i måneden. Ikke akkurat billig.

- Leieprisen avhenger av hvor du velger å bo, og du kan spare mye penger på å ta steget ut av bykjernen. Men skal du leie i utkanten av byen kan det være greit å bo i nærheten av kollektivtrafikken. Husk at når du har registrert deg som student, får du et studentkort som blant annet kan gi deg rabatter på kollektivtrafikk, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Bo i flere år ett sted? Kjøp bolig.
Hun understreker at det er flere vurderinger som må tas i forhold til å eie eller leie. Men hvis du skal studere i den byen du har planer om å bo i et par år fremover, lønner det seg i de aller fleste tilfeller å eie.

Forutsetningen for å få nøkkelen til egen bolig er imidlertid oppspart kapital, og det er trolig hovedårsaken til at mange unge i dag stenges ute fra boligmarkedet, mener Sandmæl.

- I dag kreves det 10 prosent egenkapital for å få innpass i boligmarkedet, og det er helt klart en utfordring for mange. Har du ikke egenkapital, da møter du stengte dører. Derfor må du utnytte muligheten til å spare når du har råd til det - det vil si: Begynn å spare opp penger når du fortsatt bor hjemme hos foreldrene dine og ikke har de store utgiftene, råder DnB Nors forbrukerøkonom.

- Sparer ikke engang opp til depositum
Hun er overrasket over at mange unge ikke engang har klart å spare opp penger til et depositum på en leid leilighet før de flytter hjemmefra.

- Mange unge er litt blinde for fremtiden og lever i nuet. Foreldre må ta ansvar for å gi de unge et innblikk i privatøkonomi, for når man bor hjemme aner man ikke hvor mye penger som går til diverse utgifter. Derfor kan man fort få et sjokk når man flytter inn i sin første leilighet, sier Silje Sandmæl.

Det koster å komme seg inn på boligmarkedet, derfor må man begynne å spare tidlig. Har du ikke råd til å kjøpe alene kan det være en ide å kjøpe sammen med kjæresten eller en venn, eller du kan leie ut et rom.

- I stedet for å brenne av lommepengene eller annen inntekt i kantinen på skolen når du bor hjemme kan du heller smøre matpakke hver dag og fete opp sparegrisen. Jeg har undervist flere hundre ungdomselever i privatøkonomi, og når jeg spør hva de sparer til, har jeg aldri opplevd noen si bolig. Russetiden nevnes stadig som prioritet nummer én. Det er synd at man ikke tenker lenger frem enn det. Derfor er det viktig at foreldre og skolen belyser viktigheten av det å spare til bolig, sier Sandmæl.



* Du er med i boligmarkedet og kan oppnå verdiøkning.

* ”Leien” som betales dekker renter og avdrag på eget boliglån.

* Du får mulighet til å løfte boligens verdi ved å oppgradere, pusse opp eller bygge på.

* Som boligeier kan du leie ut hele eller deler av boligen og redusere boutgiftene.

* Det er skattemessig gunstig å eie egen bolig.



* Du slipper å være eksponert for eventuelt fallende boligpriser.

* Større forutsigbarhet i forhold til utgifter ettersom du ikke direkte er utsatt for rentesvingninger eller nødvendige utbedringer på boligen.

* Det er enklere å flytte fra leid bolig. Det gir økt mobilitet.

* Lavere flyttekostnader oppnås ettersom man slipper dokumentavgift og meglerhonorar ved flytting mellom leide boliger.

* Du slipper ansvaret knyttet til vedlikehold, utbedringer osv.





* Spar i BSU - det gir god avkastning og skattefordeler.

* Vurdér nøye hvor høy rente du kan tåle og ikke pådra deg mer gjeld enn du kan bære.

* Regn med kostnader knyttet til eventuelle nødvendige oppussings- eller oppgraderingsprosjekter.

* Tenk nøye igjennom hvilke kvaliteter som er viktige for deg ved en bolig, slik at du unngår å betale dyrt for kvaliteter som ikke er viktige for deg

* Vurdér markedsrisikoen på kort sikt dersom du ikke skal bo et sted i mer enn fire år (bl.a. kjøps- og salgsomkostningene vil påvirke regnestykket på så kort sikt)

* Vurdér muligheten av å leie ut deler av boligen for å redusere egne bokostnader

* Vurdér å kjøpe leilighet sammen med en eller flere venner dersom inngangsbilletten til boligmarkedet blir for dyr for deg alene



Les også: Mamma og pappa trår til ved barnas boligkjøp

<b>- Inntrykket av at boligmarkedet er brennhett, skaper urealistiske forventninger</b>

<b>Nordea spår boligpris-fest i 2012</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.