- Den mangelen av boliger vi ser på Oslomarkedet i dag skyldes at det i flere år har blitt bygget for få boliger, sier Øye.
I år ligger det an til å bli bygget rundt 3.200 boliger i Oslo, men for å holde tritt med dagens befolkningsvekst burde det bygges 5.000-6.000 boliger i Oslo per år, mener Øye. Bygginsaktiviteten må altså øke med nesten 50 prosent om Oslo skal komme i nærheten av å produsere nok boliger.
Derfor manglet det litt over 500 boliger på Oslomarkedet i oktober, ifølge Øye.
- Det er et sterkt behov for flere boliger, men slik det er i dag vil det ikke hjelpe å bygge flere boliger fordi kjøperne ikke kan møte prisantydningene, sier Øye. Han får støtte fra Roger Bjørnstad i analyseselskapetselskapet Econ Pöyry.
- Mitt inntrykk er at det bygges på et middelklasse- og luksussegment, når det ville vært mer gunstig å bygge på et segment som passer unge og uetablerte sier Bjørnstad.
Trenger andre boligtyper
Gjennomsnittsboligen i Oslo koster i dag 100.000 kroner mer enn det kjøpsevnen i Oslo er, viser tall fra Prognosesenteret. Øye tror at denne utviklingen vil fortsette i feil retning i årene fremover.
- Om det ble bygget riktig antall boliger neste år vil det fortsatt ikke hjelpe boligmarkedet. En større og riktigere boligproduksjonbygging vil bare føre til sterkere innflyttningsvekst, og Oslo kommune vil møte det samme problemet igjen, sier Øye.
Oslo er byen i Norge med sterkest befolkningsvekst. I fjor var veksten på over fire prosent, noe som tilsvarer rundt 12 000 mennesker. Mesteparten av denne veksten er befolkningsgrupper med lite kapital, som unge og innvandrere. Dette er grupper som ofte er arbeidsledige, eller i studier over lang tid, og derfor er avhengige av en lavere prisveskt i boligmarkedet for å kunne kjøpe egen bolig.
Negativ utvikling
I oktober 2007 var det 3065 ledige boliger i Oslo. I løpet av fem år har tallet sunket til 2799. Dette er til tross for at Oslo har opplevd en høyere befolkningsvekst enn tidligere.
- Nybyggingsaktiviteten i Oslo holder ikke tritt med etterspørselen i markedet. Dette driver prisene oppover og skaper en lite bærekraftig utvikling, sier Bjørnstad.
Om høsten er det vanligvis færre boliger på markedet enn ellers i året. Derfor er det normalt at antallet ledige boliger synker i oktober måned, men nedgangen av ledige boligere i år har vært for høy, mener Bjørnstad.
- Oslo mangler visjoner, det har vært for dårlig fokus på arealplaner, i tillegg har det blitt innført en mengde restriksjoner som gir en mangel på tomter. Det sier seg selv at dette setter en stopper for nybyggingen, sier Øye.
Han mener at politikerne må komme på banen og frigjøre flere tomter, slik at det kan legges et grunnlag for ny vekst.
Les også: Slik får du låne mer
Mange som ønsker å spare i bolig
- Mange ser at det er lurt å spare i bolig, og velger derfor å gjøre dette fremfor annen sp#229, sier Bjørnstad.
Han mener at denne utviklingen setter et ekstra press på et allerede presset boligmarked.
Mange studenter og unge har vanskeligheter med å komme seg ut av leiemarkedet slik det er i dag. De som sitter med kapitalen ser at det er gunsitg å investere den i utleieboliger, og presser gjerne prisene opp for å dekke egne kostnader, mener Øye. Med høye priser i utleiemarkedet blir det vanskeligere for sutdentene å spare opp egenkapital.
- Boligmarkedet i Oslo er alltid preget av høyere priser enn resten av landet, men nå er de ufortjent høye, sier Øye.
Les også: - Oslo vil bli boligtaperen i 2030
Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.