Finansminister Sigbjørn Johnsen har vanskelig for å skjule hvor spent han er.
- Hele saken om innskuddsgarantidirektivet nærmer seg klimaks, sier han til pressen etter et møte med finansnæringstopper mandag i finansdepartementet.
Lobbying
Om 15 dager skal nemlig EU vedta sitt nye inskuddsgarantidirektiv. Etter mange måneder med regelrett lobbying mot europeiske institusjoner håper Johnsen at Norge vil få beholde sitt garantibeløp på to millioner kroner per innskyter, som er over 60 prosent høyere enn det europeisk lovgivning for øyeblikket tillater og som Norge plikter å innføre i henhold til EØS-avtalen.
I forbindelse med at EU jobbet med en oppdatering av direktivet, har Johnsen hatt kontakt med mange EU-land, Europakommisjonen og Europaparlamentet for å prøve å oppnå et fritak ved å overbevise sine samtalepartnere om at et høyere dekningsbeløp i Norge ikke utgjør et konkurransefortrinn. Johnsen har truet med å ta i bruk den norske reservasjonsretten, også kalt "veto-retten" i denne saken, men håper nå, som han tidligere har sagt, at det går veien for Norge.
- Vi har reist mye, besøkt kollegaer og fått rimelig bra gjennomslag for vårt syn, særlig i Europaparlamentet. Forhistorien tatt i betraktning så har jeg godt håp om at vi skal kunne klare å få til en god ordning, sier Johnsen.
Støtte i EU-parlamentet
Før sommeren fikk Norge støtte for sitt syn av finanskomiteen i Europaparlamentet, som skrev inn muligheten for et fritak i parlamentets innstilling. EU-kommissær Michel Barnier og Tysklands finansminister Wolfgang Schaüble ga også sin støtte til Norge i denne saken.
Regjeringen har lagt mye prestisje og energi i prosessen, som beskrives behørig på finansdepartementets nettsider med både sakskompleks og kronologisk hendelsesforløp. Johnsen sier at Norge vil fortsette å jobbe for sin sak opp mot trepartsmøtet mellom EUs råd, kommisjon og parlament den 14. september. Et nytt møte er planlagt 20. september. Selv om det ikke er helt sikkert når direktivet formelt skal vedtas av rådet og parlamentet, vil man trolig vite mer om Norges skjebne allerede etter disse to møtene.
- Vi kommer til å stå på til de enormt viktige møtene er over, sier Johnsen.
På spørmsål om hvorvidt dette betyr at det vil bli nye møter med EU-aktører og om Johnsen selv skal ta turen til Strasbourg og Brussel, svarer finansdepartementet at "behovet for kontakt" over telefon, per brev eller fysisk vil vurderes fortløpende.
Les mer:
<b>EU-støtte til Norges bankinnskuddsgaranti</b>
<b>Tysk støtte til norsk innskuddsgaranti</b>
<b>Johnsen utelukker ikke veto i bankgarantisaken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.