Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika stiller seg hoderystende til Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret, og ikke minst får begrunnelsen det glatte lag.
- De lever nok i en litt annen verden enn jeg gjør, konkluderer Andreassen.
Og det er ingen overdrivelse. Gjennom Andreassens briller ser nemlig verden stikk motsatt ut, sammenlignet med verden sett gjennom brillene til sentralbanksjef Øystein Olsen.
- Norges Bank sier rett ut at de mener Norge går som normalt. Men Norge går ikke som normalt, og norsk økonomi vil havne i alvorlig uføre som følge av Norges Banks grove feilvurderinger, sier Andreassen.
Ser ikke krisesignalene
Han mener at Norges Bank fullstendig overser de store problemene mange norske bedrifter innen detaljhandel, reiseliv og byggenæring nå opplever som følge av blant annet stadig høyere lånerenter for næringslivet.
- Så alvorlig er situsjonen for konkurranseevnen i norsk økonomi, at jeg tror vi får lønnsvekst ned mot to prosent, ikke opp mot fire slik Norges Bank legger til grunn.
- Stemmer ikke inntrykket av at store deler av norsk økonomi går så det grinier, selv om noen eksportbedrifter sliter?
- Norges Bank spør et for snevert utvalg av norske bedrifter om situasjonen, der bedriftene i utvalget er sunne og gode. Men i virkeligheten er det mange bedrifter der ute som sliter allerede, sier Andreassen - som tipper norsk økonomi vil gå på enn smell innen utgangen av året.
- Det kan bli ganske ille. Bankene vil sette opp lånerenten til næringslivet ytterligere, på grunn av større konkurssannsynlighet. Det vil ramme et næringsliv som allerede har måttet tåle ganske heftige kredittpåslag. Jeg tror vi står foran enda større vekst i antall konkurser og høyere arbeidsledighet som følge av dagens rentebeslutning.
Han mener at det Norges Bank nå gjør, er det stikk motsatte av hva norsk økonomi trenger.
- De fører en medsyklisk politikk, ikke motsyklisk slik de burde. Det vi trenger nå er et lavere rentenivå, og svarkere kronekurs. Det vi får er høyere renter og sterkere krone, konkluderer Andressen.
Krise med krisebuffer
Andreassen er ikke minst kritisk til at Norges Bank samtidig som de holder renten uendret, vil gå inn for at bankene skal bygge opp enda større krisebufre som skal gjøre bankene mer robust i tilfelle en krise.
Ironien er at krisebufferen i seg selv kan bidra til å utøse den situasjonen Norges Bank er redd for.
- Det er helt bemerkelsesverdig at Norges Bank i dagens situasjon vil slå på en syklisk buffer. En slik buffer bør bygges opp i særskilt gode tider, ikke som nå, når ledihgeten stiger med en tiendedel i måneden. Nå blir det en ganske dyster utvikling for norsk økonomi ut over høsten, der Norges Bank egentlig styrer oss mot en særnorsk krise.
- Du mener Norges Bank er direkte ansvarlig for krisen du spår vil komme?
- Ja til en viss forstand. Norges Bank burde stimulert norsk økonomi nå, ikke gjort det motsatte. Det er i alle fall riktig å si at Norges Bank kunne bidratt til at krisen hadde blitt svakere enn den ellers ville blitt, mens de istedet nå bidrar til at den blir sterkere enn den ellers ville blitt. Nå får vi en tøff høst, det er sikkert.
Hadde det vært opptil Andreassen skulle styringsrenten vært kuttet med minst et halvt prosentpoeng i dag, og gjerne mer.
- Selv om Norges Bank hadde kuttet med en halving (0,5 prosentpoeng, red.anm.), hadde ikke renten til mange næringslivslån gått ned i det hele tatt, på grunn av bankenes økte marginer. Det er ingenting i veien for å sette styringsrenten til null, ettersom mange bedrifter nå vil bli møtt med 1-2 prosentpoeng rentepåslag på sine næringslivslån, sier Andreassen.
Les også:
<b>- Bankene kan øke rentene mer enn Norges Bank venter</b>
<b>- Gullalderen er over</b>
<b>- Tegn på at krisen i Europa slår inn i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.