Fastrentetilbudene er på historisk lave nivåer.
- Det er et sjeldent attraktivt nivå å binde renten på nå, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.
Fastrenteavtaler blir ofte anbefalt til lånekunder som ønsker forutsigbarhet i renteutgiftene. Binder du renten, vet du hva du har å forholde deg til av renteutgifter for hele bindingsperioden.
Forutsigbarhet er fortsatt det beste argumentet for å binde renten. Men dersom du følger godt med på det som skjer i økonomien, kan det også være penger å tjene på å binde renten.
Også Wilhelmsen peker på at en fastrenteavtale vil gi forutsigbarhet med tanke på renteutgifter.
Klokken 14 kommer Norges Banks rentebeskjed. Følg med på DN.no!
Har markedet rett?
Det ser kanskje ikke umiddelbart ut som en god deal. Har du flytende rente på boliglånet ditt i dag må du ut med mindre penger enn du må dersom du går over til en fastrenteavtale. Spørsmålet du rett og slett må stille deg er om du tror den flytende renten vil øke mer enn det markedet priser inn i de lange rentene i dag.
I Norge ser vi som regel på de såkalte swaprentene, som er renten norske banker må betale for fastrentelån i internasjonale markeder, når vi snakker om lange renter. Det er disse rentene som danner grunnlaget for hvilken fastrente du kan få i banken din.
Disse lange rentene har kommet markert ned etter at usikkerheten rundt utviklingen i verdensøkonomien, med blant annet frykt for en dobbeldipp i amerikansk økonomi, har preget internasjonale finansmarkeder de siste månedene.
Les også:
Fastrente: Slik gjør du det
<b>Lektor Grøm gikk for fastrente</b>
Kan lønne seg
Det betyr at forskjellen mellom flytende og fast rente ikke er spesielt stor. Når denne forskjellen er liten betyr det at markedet venter at det vil ta lang tid før den flytende renten stiger igjen.
I dag er tiårs swaprente på litt over fire prosent. Den flytende renten, som er tremånedersrenten i pengemarkedet er på litt over 2,6 prosent.
Bankene legger på en margin på topppen av både de faste og flytende markedsrentene. Marginen viser hva banken vil ha betalt for å låne deg pengene. Rentetilbudene vil også kunne variere fra bank til bank fordi noen banker må betale mer for å låne inn penger i markedet enn andre banker.
Ifølge Finansportalen.no er beste flytende rente i dag på 3,05 prosent for lån innenfor 60 prosent av boligens verdi og på 3,15 prosent av boligens verdi innenfor 80 prosent av boligens verdi. Beste fastrentetilbud på ti års binding på 4,60 prosent innenfor 80 prosent av boligens verdi.
- Når rentenivået generelt er veldig lavt, er det vanlig at markedet undervurder hvor mange renteøkninger som kommer. Da er det slik at de lange rentene ligger kun litt høyere enn de korte rentene.
Med første øyekast ser det kanskje dyrt ut å binde renten, fordi man umiddelbart får litt høyere renteutgifter enn man får dersom man beholder en flytende rente.
- Men ofte er det i slike situasjoner det viser seg at det lønner seg å binde renten, sier Wilhelmsen.
Normalrente
Det er Norges Bank som bestemmer nivået på den flytende renten ved å endre styringsrenten. I dag er styringsrenten på 2,00 prosent. Sentralbanken har imidlertid signalisert at rentenivået gradvis skal normaliseres i årene som kommer. Norges Bank har selv anslått at en normalrente er på rundt fem prosent.
<b>Finn beste boliglån - fast rente</b>
Hvor raskt renten kommer opp igjen avhenger av hvor bra det går i norsk og internasjonal økonomi. I rentemarkedet tror man faktisk at det går ca. 2 år før renten har steget med tilsammen ett prosentpoeng fra dagens nivå.
- Og når du tar sommerferie i 2013 skal styringsrenten ifølge markedet ha kommet opp i 3,25 prosent. Og når du tar sommerferie i 2016 har renten såvidt kommet opp til fire prosent. Markedet priser inn at styringsrente kommer opp til 4,5 prosent først i 2019, sier Wilhelmsen.
Ti år med lav rente?
Dersom markedet har rett, vil det imidlertid gå nesten ti år før styringsrenten er kommet opp i 4,5 prosent fra dagens nivå. Wilhelmsen har imidlertid liten tro på at det kommer til å ta så lang tid.
- Vi tror ikke på en situasjon der hele verden går inn i en permanent lavvekstperiode i ti år fremover, selv om enkelte land som har pådratt seg høy gjeld må regne med en lengre periode der veksten er noe svakere enn normalt, sier Wilhelmsen.
Selv tror han at Norges Bank trolig er oppe på normalrenten, som altså er på fem prosent, på halve tiden.
- Selv om banken tar litt ekstra margin for fastrentelån, så ser vi ikke for oss at man vil tape noe på å ha fastrente fremfor flytende, sier Wilhelmsen.
Les også:
Fastrente: Slik gjør du det
<b>Lektor Grøm gikk for fastrente</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.