Gjedrem peker på at flere offentlige utredninger de siste tiårene – fra Sekse til Skauge – har vist at boligkonsum og boliginvesteringer blir skattemessig favorisert.
- Det gir overinvesteringer i boligkapital som fortrenger andre investeringer. Skattesystemet gjør det samtidig fordelaktig å eie bolig fremfor å leie bolig, sier Gjedrem på et foredrag i regi av Center for Monetary Economics på BI fredag.
Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund er boligprisene nå hele 320 prosent høyere enn i forrige bunnår, 1992.
- Subsidiering av boligkjøp
Gjennom årene er beskatningen av fordelen av egen bolig gradvis blitt redusert.
I 2005 ble den avskaffet. Samtidig ble skattefradraget for gjeldsrenter opprettholdt.
I dag kan man trekke fra 28 prosent av gjeldsrentene på boliglån.
- I praksis innebærer dette en subsidiering av investeringer i bolig. Eiere av boliger får fradrag i inntekt for utgifter til inntekts ervervelse, men skatter ikke av inntekten. I sentrale strøk med knapphet på ledige tomter vil skattefordelen gi høyere nivå på boligprisene, sier Gjedrem.
Nøytral skatt stabiliserer prisene
En mer nøytral beskatning av bolig – for eksempel slik Skauge-utvalget foreslo i 2003 – ville også virke stabiliserende på prisnivået i boligmarkedet, mener sentralbanksjefen.
- En skatt mer basert på markedsverdier vil øke når boliger stiger i verdi og avta når boliger faller i verdi. Det vil dempe betalingsviljen ved kjøp av bolig i oppgangstider og holde den oppe i nedgangstider. Fritaket for boligskatt er en kime til mer ustabile boligpriser og til kredittsykler. Rentesettingen kan ikke bøte på det, sier Gjedrem.
Lav rente presset opp boligprisene
De uvanlig lave langsiktige rentene har nok også økt veksten i prisene på boliger de siste årene.
Les:
Må tåle over 10 prosent rente
- Nå som renten har kommet opp på et ganske normalt nivå, har veksten i boligprisene stoppet opp, og de viser nå et fall. Vi har sett at når renten settes opp for å dempe stigningen i prisene på varer og tjenester, virker rentesettingen også til å stabilisere formuespriser, sier Gjedrem.
Les:
Ingen høstglede i boligmarkedet
Boligprisene har falt fire prosent siden toppnivået i august i fjor.
Les:
- Faller maksimalt 6 prosent
- Prisfallet vil skyte fart
Spår langvarig prisfall
Det er lite rom for å sette renten særskilt med sikte på å påvirke prisene i eiendomsmarkedene og veksten i kreditt, mener sentralbanksjefen.
- Oppgaven med å styre inflasjonen er i seg selv krevende. Slik vår utenriksøkonomi er, kan utslagene i kapitalbevegelser og kronekurs lett bli store. En særlig stram linje for å styre eiendomspriser og kreditt vil da lett gå hånd i hånd med en krone som er ute av lage og som har uheldige virkninger på inflasjonen og inflasjonsforventningene, sier Gjedrem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.