- Det var skremmende svakt, sier seniorøkonom Katrine G. Boye i Nordea til DN.no.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå er nedslående lesing og tallenes tale er klar: Forbruket er på vei ned igjen. Det betyr at den forbruksdrevne veksten som Norges Bank lenge har ventet på ikke kommer.

- Trenden i detaljhandelen er nå ned, sier Boye.

Helt motsatt
Tallene for april viser flat utvikling, mens tallene for mars ble justert ned.

Les også: Stillstand i shoppingen

- Dette er helt motsatt av det Norges Bank og de fleste analytikere har i sine prognoser. Den forbruksdrevne og kraftige oppgangen i norsk økonomi uteblir. Det er så å si umulig å nå Norges Banks sterke anslag fem prosent vekst i 2010, sier hun.

- Da må de skje noe helt eksepsjonelt, legger hun til.

Må definitivt nedjustere
Dagens tall trekker mot en enda mer forsiktig renteoppgang fremover, etter allerede svært forsiktige prognoser fra Norges Bank i forrige pengepolitiske rapport.

Neste rapport kommer 23. juni.

- De kommer definitiv til å måtte nedjustere rentebanen sin, og det er mulig de ikke kan ligge inne med en renteøkning til i år, sier hun.

Hun er spent på hva Norges Bank sier om utviklingen på rentemøtet om drøyt tre uker.

- De tror på så sterk effekt av lave renter at det vil gi fall i spareraten og vekst i forbruket - og at det skal fortsette i år og neste år. Det er ikke det som skjer nå, på tross av at vi har et veldig lavt nivå på renten.

Lite på oppsiden
Det er ikke bare detaljhandelstallene som har vært svake den seneste tiden. Stort sett alt av makrotall, inklusive BNP-tall og undersøkelser fra Norges Banks regionale nettverk er lite oppløftende lesing.

- Det eneste som har vært på oppsiden er arbeidsmarkedstall, sier Boye.

- Hvorfor tar ikke forbruket seg opp?

- Jeg tror det er en kombinasjon av at mange frykter renteøkning. Man har fått med seg at renten har gått opp og at den skal videre opp, men mange har kanskje ikke fått med seg at den skal forsiktig opp, sier hun.

- Det andre kan være at uroen ute har hatt innvirkning på optimismen. Vi får mye informasjon om det som skjer ute via media, og det kan bidra til å dempe optimismen, legger Boye til.

Kommer ikke opp
Samtidig er gjeldsveksten i norske husholdninger nå på det laveste nivået siden 1999.

- Kredittveksten er mye mer en etterslepende indikator. Jeg forstår ikke helt hvorfor ikke den kommer mer opp, ettersom den skal reflektere det som skjedde i boligmarkedet ifjor. Men vi vil ikke se noe særlig kredittvekst fremover hvis dette fortsetter, sier hun.

Les også: Laveste gjeldshunger på 11 år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.