I dag la Sparebankforeningen frem en ny undersøkelse som viser at tre av ti husholdninger har fått bedre økonomi det siste året, og aldri før har så mange svart at de kan spare mye.

Samtidig kommer det frem at mange har mangelfull kunnskap om fastrentelån.

Halvparten oppgir at de velger det bort fordi de ikke tror det lønner seg, eller at det er for dyrt.

- Spørsmålet da er hva det er for dyrt i forhold til. Jeg er litt skremt over alle mytene rundt fastrentelån, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen, Rolf Mæhle, til DN.no.

Mæhle har jobbet med privatøkonomifeltet i en årrekke.

- Kan flytte fastrentelånet
Sist år var det nærmest en dobling i andelen lån med fastrente, men interessen er altså lavere nå enn for seks måneder siden.

- Det som avgjør om det er for dyrt, er marginene på lånet, sier Mæhle, altså det bankene tar seg betalt for å låne pengene videre til deg som kunde.

  - Men flere banker oppgir at de har lavere margin på fastrentelån enn på lån med flytende rente, påpeker Mæhle.

Han sier også at mange tror de ikke kan ta med seg fastrentelånet, og refinansiere det.

- Har du et lån med ti års binding og skal kjøpe ny bolig om fem år, kan det godt tenkes at du kan ta med deg lånet i din nye bolig, forutsatt at det ikke har skjedd noe ekstremt, som for eksempel at sikkerheten har blitt mye dårligere, seir Mæhle.

Risikoen for overkurs er jo til stede, hvis du velger å innfri lånet. Men du kan også få underkurs, hvis renten utvikler seg i en retning som er positiv for deg.

Dersom du bryter en fastrenteavtale, vil lånet ditt bli belastet med overkurs eller godskrevet med underkurs.

Overkurs oppstår når renten på nye fastrentelån er lavere enn renten på ditt lån. Underkurs oppstår når renten på nye fastrentelån er høyere enn renten på ditt lån.

- Ikke langsiktig
Mange eksperter sier at en lånekunde over tid vil tape på et fastrentelån. Mæhle medgir at dette kan være riktig, men argumenterer for at et boliglån ikke behøver å være så langsiktig.

- Boliglån generelt kan være kortsiktig for mange ved at de refinansierer lånet, eller kjøper ny bolig og går over i et nytt lån, i tillegg har de ofte korte rentebindingsperioder.

Mæhle vurderer selv å binde renten i forbindelse med et husbyggingsprosjekt.

- Da må jeg se på renten banken tilbyr og hvilken margin den bevilger seg, samt vurdere bufferen i privatøkonomien

- Den store fordelen med fastrentelån er at hvis du desember 2009 har bestemt deg for å binde renten, og velger det billigste fastrentelånet i markedet, så har du det billigste fastrentelånet i ti år.

- Man skal ikke bebreide folk for ikke å binde, hvis de har risikoevne til å la renten flyte, sier Mæhle.

Les:
<b>Slik kutter du boligrentene</b>
<b>Håvet inn på eiendom i råttent marked</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.