- Når det stadig blir dyrere å etablere seg i boligmarkedet og å kjøpe seg oppover etter hvert som man trenger mer plass, har vi da råd til hytte i tillegg, spør forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea overfor DN.no.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for fritidsboliger ved sjøen 2.439.000 kroner, ifølge juni-statistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn. Dette innebærer at gjennomsnittsprisen ligger seks prosent lavere enn i tilsvarende periode ifjor.

- Det er færre dyrere hytter som blir solgt og dermed blir gjennomsnittet lavere. Det har noe med at man er litt reservert på kjøpersiden med å kjøpe dyre hytter nå, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening til DN.no.

Les: - Det er kjøpers marked for sjøhytter

- Mange sitter godt i det
Norsk økonomi går for tiden så det suser - noe som betyr at nordmenn stadig får mer å rutte med.

Samtidig skriver Finansavisen idag om et helgrått hyttemarked med liten interesse på kjøpersiden.

Les saken: Helgrått hyttemarked

- Temperaturen i hyttemarkedet er kanskje ikke helt der man kan forvente at det skulle vært ut fra at mange av de fundamentale faktorene peker i riktig retning, blant annet lav rente, lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst, påpeker Warloe.

Hun mener den gjennomsnittlige prisnedgangen i hyttemarkedet kan ha en sammenheng med økte boligpriser og husholdningenes stadig høyere gjeldsgrad (se figurer nederst i saken).

- Hytte er et overskuddsfenomen. For de av oss som ikke arver, er hytte noe vi kjøper oss når boligen ikke lenger er belånt til pipen. Økende gjeldsgrad i befolkningen skyldes nok i hovedsak at vi stadig bruker mer på boligkonsum. Da blir det mindre overskudd til å kjøpe hytte for. Regnestykker viser at en helt normal hytte fort koster 100.000 kroner i året når utgifter til drift, vedlikehold og kapitalkost er tatt med. For mange vil det være langt mer lønnsomt å leie med tanke på de antall uker i året man har et hyttebehov. Og kanskje har man ikke heller plass til et hyttelån på toppen av boliglånet. Flere og flere vil komme over i en «er det virkelig verdt det»-posisjon, sier forbrukerøkonomen.

Usikkerhet i verdensøkonomien
Ifølge eiendomsmegler Laugen fungerer imidlertid hyttemarkedet «bra». Han kan derfor ikke se at den kraftige boligprisveksten i Norge har lagt en demper på hyttesalget.

- De aller fleste boligeiere har nylig verken kjøpt noe eller økt belåningen sin kraftig. Det er mange som sitter godt i det og som nedbetaler lån, sier han.

Laugen mener heller at hyttemarkedet i større grad enn boligmarkedet idag merker den økonomiske uroen i Europa og resten av verden.

- Bolig er et nødvendighetsgode, mens det å kjøpe hytte er en luksusting. Når du skal kjøpe bolig nummer to skal du være trygg på hva som skjer fremover, sier han og tilføyer:

- Det er en del hyttekjøpere, i hvert fall i de dyrere segmentene, som er avhengig av inntekter i kapitalmarkedet, aksjemarkedet og lignende. De markedene har jo vært veldig påvirket av internasjonal uro.

Laugen understreker at det alltid vil være attraktivt med hytte ved sjøen i Norge. Samtidig tror han lave priser i middelhavsområdene kan føre til at noen av de som vurderer å kjøpe fritidsbolig vurderer dette som et alternativ.

- Investering i livskvalitet
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener heller ikke nordmenn har blitt mindre ivrige hyttekjøpere som følge av boligprisene. Selv om det har blitt vanskeligere å selge de aller dyreste hyttene, hevder han at etterspørselen etter sjøhytter er større enn noen gang.

- Nordmenn har absolutt råd til hytte. At fremtidsutsiktene i norsk økonomi er ekstremt gode gjør at en del flere mennesker hvert eneste år kommer i posisjon til å kunne realisere drømmene som veldig ofte går på både hus og hytte. Jeg synes det er en smart investering. Jeg snakker ikke om i avkastning, men i livskvalitet. Folk kjøper ikke hytter for å ha avkastning krone for krone, da er det veldig mye annet du skal gjøre med pengene, sier han.

Utvikling i gjeldsnivået til norske husholdninger:

 

 











Les mer: Helgrått hyttemarked

Her er Norges dyreste hytteperler

Her er kaksehyttene ingen vil kjøpe

Så mye vil vi betale for hyttedrømmen

13 millioner for jakt og utedo

- Rik på å kjøpe hytte? Glem det! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.