Norge er i verdenstoppen på produksjon og forbruk av fornybar energi. Men strømprisene våre blir likevel stadig mer kontinentale.
Samtidig har inndeling av Norge i flere strømsoner gjort at prisforskjellene mellom landsdelene har blitt større. I går skrev DN.no at Østlandet og Oslo nå betaler like mye for strømmen som svenskene, etter at det ble skilt ut som egen strømsone i Norge.
Les saken: Svenskepriser på strøm på Østlandet
Nå krever Høyre at myndighetene gjennomfører en utredning med blikk på hvordan strømmarkedet i Norge fungerer.
- Vi stiller oss kritiske til bruken av strømsoner i Norge for å sikre flyt av strøm mellom de ulike landsdelene. Det virker veldig urettferdig at næringsliv og private i ulike soner skal betale så ulik pris for strømmen, sier medlem i Stortingets energi- og miljøkomité, Bjørn Lødemel (H).
Myndighetene mener det er helt nødvendig å koble Norge til det europeiske strømnettet av hensyn til forsyningssikkerheten. Det er samtidig en utbredt oppfatning at dette også medfører import av "europeiske" strømpriser.
Forstår at folk reagerer
Høyres Bjørn Lødemel har full forståelse for dem som finner det urettferdig at innbyggerne og næringslivet i landet som masseproduserer billig og fornybar energi skal betale for strømmen som om den var produsert av dyrt og skittent kull.
- Ja, jeg har full forståelse for reaksjonene, sier Lødemel.
Men Høyres løsning er ikke å gå tilbake til tiden da Norge stort sett produserte strøm for eget marked. Tvert i mot.
- Norge sitter på muligheter innen fornybar energi som er gull verdt. Derfor må vi bygge ut et supernett i Norge og til Europa snarest, sier han.
- Men går det an å gjøre det uten at Ola Nordmann og norsk næringsliv får enda mer "kontinentale" strømpriser?
- Vi må se på ordninger som gjør at vi både kan utnytte det gullkortet Norge sitter på når det gjelder fornybar energi, samtidig som vi sørger for at ulempene for vanlige forbrukere og kraftkrevende reduseres, sier han.
Vil nedsette fagråd
Hvordan dette skal foregå i praksis har ikke Lødemel noe svar på foreløpig. Men at strømsoner i Norge skal være svaret, stiller han seg ytterst tvilende til.
- Vi stiller spørsmål ved om Statnetts måte å bruke disse strømsonene på er rette metode. Det går alt for tregt med utbyggingen av nytt strømnett, mener han.
Høyre har konkret tatt initiativ til at det settes ned et fagråd som kan se på utviklingen av hypermoderne og driftsikker kabelteknologi som kan sikre full utnyttelse av Norges store ressurser og flyten av strøm i Norge.
Med drøyt tre år til neste stortingsvalg kan Høyres tanker om både full utbygging av eksportmuligheter for strøm og lave priser i Norge knapt defineres som valgflesk. Det er både riktig og mulig, bedyrer Lødemel.
- Jeg mener vi skal høste av de godene vi har her til lands, men samtidig må vi sørge for at vi ikke sitter igjen med unødvendige kostnader selv, gjentar Høyres representant i Stortingets energi- og miljøkomite.
Les også: Svenskepriser på strøm på Østlandet
Disktuér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.