Før finanskrisen rislet en effektiv kalddusj over boligmarkedet, var soveposekøene et symbol på et glohett nyboligmarked. Nå er køene et vanligere syn igjen.
Torsdag kveld i forrige uke åpnet Skanska Bolig for et nytt salgstrinn i boligprosjektet Frydenberg i Oslo. Allerede onsdag morgen, ett og et halvt døgn i forkant, hadde den første kjøperen stilt seg opp i kø utenfor salgskontoret.
For å holde ut helt fremst allierte køsitteren seg med familiemedlemmer som sov i sovepose gjennom natten, før et nytt skift fra samme familie tok over på morgenen.
- Må være tidlig ute for de fineste leilighetene
Kjetil Berge (55) kom først på morgenen torsdag, og ble nummer to i køen. Siden førstemann i køen ville ha samme leilighet som ham, toppleiligheten i sjette, måtte Berge ta til takke med andrevalget - leiligheten i etasjen under.
- Men det blir bra det! Så vidt jeg kan skjønne får leiligheten sol fra klokken 11 på formiddagen til den går ned på kvelden. Og så er det heis og utsikt. Det skal bli godt å bytte ut rekkehuset, hagestell og snømåking, ler Berge.
Han kjøpte leiligheten til 6 millioner sammen med kona - som også deltok i køsittingen.
- Vi skjønte at vi måtte være tidlig ute, for vi har sett på andre nyprosjekter, og de fineste leilighetene går først, så kan det gå tregt med resten av prosjektet, sier Berge.
Han tok seg halvveis fri fra jobben torsdag for å sitte i kø.
- Jeg jobber like ved, så jeg kalte inn kona for å holde av plassen mens jeg gikk og tok noen møter på jobben. Så avholdt jeg et par telefonkonferanser mens jeg satt der, forteller Berge.
Ønsker ikke soveposekøer
Av de 19 leilighetene som ble lagt ut torsdag, er fem solgt - og alle gikk første dagen. Det er administrerende direktør i Skanska Bolig, Magnus Hvam, strålende fornøyd med.
- Før finanskrisen var det ikke uvanlig med køer i forkant av salgsstart, men nå er det et langt mer sjeldent syn. Dette er nok et tegn på hvor hett boligmarkedet i hovedstaden er om dagen, sier Hvam.
Skanska bolig er ikke de eneste som merker at interessen for nyboliger for alvor er i ferd med å ta seg opp til gamle høyder. Også DnB Nor kan bekrefte trenden. Men i Norges største bank og boligformidler er de ikke like begeistret over gjensynet med soveposekøene.
- Vi synes ikke det er riktig at voksne folk skal ligge i sovepose. Hos oss leverer interessentene inn forhåndsbud, og deretter foretar vi loddtrekning. Slik har vi gjort det siden 2005, og jeg har aldri hørt noen klage på at de slipper å ligge ute i kø, sier prosjektleder for nybolig i DnB Nor Eiendom, Liv Hansteen.
Hansteen tror utbyggerne som fortsatt sverger til fysisk køsystem gjør det for å få oppmerksomhet.
- De gjør det fordi det ligger en gimmick i det. Det er ikke noe galt i å ha køsystem, men vi vet at voksne folk ikke setter pris på denne type ordning, sier Hansteen.
- Spekulantene er borte
Hun er imidlertid ikke bekymret for temperaturen i markedet - det at riften om nyboliger er så stor at folk er villig til å stille seg i lange køer. Boligmarkedet er langt sunnere nå enn sist soveposekøene var et vanlig syn, mener Hansteen.
- Det er betydelige forskjeller nå, sammenlignet med før finanskrisen. I dag er boligspekulantene borte, de som tidligere kunne kjøpe seg inn i et nyboligprosjekt bare for å selge retten på papiret videre før boligen var bygget.
Hansteen viser til at Finanstilsynet har endret regelverket slik at det nå ikke er anledning til å få utbetalt gevinsten før første kjøper i et nyboligprosjekt faktisk har overtatt sin bolig.
- Dermed slipper man kjøperne som skal rett inn og rett ut. De som kjøper nybolig i dagens marked er folk som faktisk skal bo der. Derfor er de også mye mer selektive enn før. De setter for eksempel krav til god arkitektur og at de skal kunne være stolt av hjemmet sitt, da de skal bo der selv.
Samtidig er det mange godt voksne som investerer i nye boliger, enten for å hjelpe barna økonomisk eller at de kjøper basert på en langsiktig investering, gjerne som ledd i skatteplanlegging, forteller hun.
Ifølge DnB Nor og andre utbyggere er det i dag betydelig mindre prisforskjell mellom nye og brukte boliger enn det har vært tidligere. Samtidig har det vært en periode med meget lav nyboligbygging. Derfor er interessen for det som legges ut i markedet nå, stor.
- De første fire månedene har vi solgt 540 enheter. Til sammenligning solgte vi i underkant av 100 i hele 2008, forteller Hansteen i DnB Nor Eiendom.
I Skanska Bolig er administrerende direktør Magnus Hvam helt uenig i at ordningen med fysiske køer er en gimmick.
- Vi hadde jo ikke regnet med at det skulle bli kø. Det har vi ikke sett på mange år, sier Hvam.
Heller ikke den nybakte eieren av 6-millionersleiligheten i Frydenberg, Kjetil Berge, har noe å utsette på ordningen med fysisk kø.
- Jeg har lagt merke til at DnB Nor har loddtrekning. Men da hjelper det ikke hvor mye du enn vil ha en leilighet. Vi prøvde oss på et slikt prosjekt, der det var 20 interesserte. Da har du bare en 20-dels sjanse til å få det du vil ha. Når jeg kom i køen torsdag morgen, visste jeg at jeg var nummer to og ville få i alle fall andrevalget mitt, sier Berge.
Han har dessuten et annet godt argument for køordningen:
- Vi ble jo veldig godt kjent med hele familien til han som kjøpte leiligheten over oss.
Les også: - Sannsynlig med boligkrakk i Norge og - Hadde ikke hatt nubbesjans uten mor og far (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.