7 av 10 vet ikke hvordan den nye pensjonsreformen rammer dem, likevel ønsker mange å gå av med pensjon tidlig og ser for seg en aktiv alderdom.

- Samtidig ser vi at det bare er én av tre som i dag sparer til egen pensjon. Veldig mange vil få seg en overraskelse når de oppdager hva den nye reformen innebærer, og hvor mye man vil tape i årlig pensjon ved å gå av tidlig. For det er rådyrt å bli "tidlig-pensjonist", sier Vidar Korsberg Dalsbø i DnB Nor eksternkommunikasjon til DN.no.

For par som ønsker å gå av samtidig bør man snarest mulig se på hva det vil koste hvis én av partene skal gå av tidlig, råder han.

- Vil man kunne tåle kraftige kutt i pensjonen eller er det nødvendig med egen sp#229? Eller har man i det hele tatt råd til å gå av tidlig? Dette er spørsmål man bør stille seg god tid i forveien, sier Vidar Korsberg Dalsbø.

Vil leve som før
Nybakt pensjonist Ivar Bull mener man bør begynne å tenke alvorlig på pensjon fra man er 45 år og har fått nedbetalt en del av boliggjelden.

- Da er man i rute. Hvor mye man trenger å spare opp, er veldig individuelt. Det kommer an på hvordan man ønsker å leve som pensjonist. Hvis du vil reise og oppleve noe og ha en aktiv pensjonisttilværelse, bruker du jo en del penger. Planlegger man derimot å sitte foran tv-en og se på Eurosport dagen lang, blir det billigere, sier Bull, som har valgt å gå av med pensjon to og et halvt år før 67-årsgrensen.

- Jeg ønsket å bli pensjonist tidligere, men så har jeg også forberedt meg godt på dette: Jeg har arvet litt penger, levd nøysomt og spart jevnt i aksjefond gjennom mange år for å få like god råd som pensjonist som jeg hadde da jeg var i jobb. Sp#229en skjedde mest ved at jeg for 10-15 år siden stoppet nedbetaling av boliglånet og i stedet sparte de frigjorte pengene i Vital Unit Linked (aksjefond). De siste årene stoppet jeg nedbetaling av lån på boligen og sparte også disse pengene i aksjefond. Nå føler jeg at jeg har god kontroll. Pengene rekker i alle fall til å leve slik jeg gjør i dag i 10 år fremover, forteller Bull.

Uansett hvor tidlig du vil gå av med pensjon eller hvor mye penger du måtte trenge til pensjonisttilværelsen: Alle bør skaffe seg en god rådgiver, mener pensjonisten.

- Hvordan man vil leve som pensjonist, er den enkeltes valg. Men det er greit å få hjelp til å beregne behovet sitt - slik at man vet hvor mye man trenger for å leve slik som man ønsker, sier Ivar Bull.

 

- Skaff deg en rådgiver
Han gleder seg allerede over å ha trådt over i pensjonistenes rekker, og med både hus og hytte med hage, reiselyst og lidenskap for fiske og friluftsliv, har han mer enn nok å gjøre om dagene.

- Noen tror at livet forandrer seg fullstendig når man blir pensjonist, og at utgiftene forsvinner - men de gjør jo ikke det. Det er noe man bør tenke over. For stort sett fortsetter jo livet i samme mønster, bortsett fra at man ikke går på jobben hver dag. Bilen må skiftes ut og det dukker opp uforutsette utgifter selv om du blir pensjonist, sier Bull.

Kona Ragnhild er 60 år og økonomien tillater ikke at hun blir pensjonist nå. Bull mener det er spesielt viktig å spare til pensjonisttilværelsen når man er kvinne. For om man vil bli samtidig-pensjonister - eller nesten samtidig-pensjonister - er det kvinnen som normalt blir sittende med den minste pensjonen resten av livet.

- Mange tenker ikke over at man i realiteten kan sitte igjen med omtrent minstepensjon om man går av svært tidlig med pensjon. Så tenk over om du faktisk vil ta deg råd til å gå av tidlig, for da får du mye lavere pensjon hvert år, understreker Ivar Bull.

Så mye taper du
Vidar Korsberg Dalsbø i DnB Nor illustrerer et tenkt eksempel på hvor mye man faktisk taper:

Fakta: Ola er 48 år. Kari er 44. Begge gikk ut i jobb da de var 22 år gamle og begge jobber i privat sektor og har innskuddspensjon hvor 5 prosent av lønn innbetales til tjenestepensjon - fra og med 2001 (10 år). Ola tjener 460.000 og Kari 87 prosent av dette, det vil si 400.000 kroner.

Drømmen: Ola og Kari ønsker å kunne slutte i jobb når han blir 65 år. Da er hun bare 61, men de vil slutte i jobb samtidig for å kunne realisere planene sine.

Hadde Ola ventet til 67 år med å ta ut pensjon, ville han fått 63 prosent av tidligere lønn, men når han tar ut pensjonen fra 65 år vil den bli redusert til omtrent 249.000 - eller bare 54 prosent av tidligere lønn.

Kari kan ikke få utbetalt pensjon før hun blir 62 år, så i ett år må de fullfinansiere hennes "frihet". Dessuten taper hun mye pensjon ved å slutte tidlig i jobben.

Hvor mye taper hun i livsvarig pensjon?

* Ved å jobbe til 65 år ville hun fått 218.000 (55 % av lønn).

* Ved å slutte som 61-åring vil hun fra 62 år få 178.000 (45 % av lønn).

Tapet er 40.000 kroner hvert år. Det blir tilsammen over 700.000 kroner frem til hun blir 80 år. I tillegg kommer det året hun ikke har inntekt i det hele tatt. Og det er Kari som taper - ikke Ola.

- Det koster!
- For å finansiere samtidig-pensjon burde de nok spare opp nesten en million. Kanskje bør de ha mer, for i eksempelet blir samlet pensjon 249.000 (hans pensjon), 178.000 (hennes pensjon) pluss 40.000 (sparekapital) = bare 467.000 kroner hvert år. Det er tilsammen bare 54 prosent av tidligere lønn. Selv om det blir betydelig mindre skatt å betale, blir det vanskelig å realisere kostbare planer, sier Vidar Korsberg Dalsbø.

Setter de som mål å spare opp 1,5 millioner på 17 år, vil det med 5 prosent rente kreve omtrent 5.000 kroner hver måned.

- Det koster å sikre seg samtidig-pensjon! understreker Korsberg Dalsbø.

Ivar Bull mener nordmenn flest er utrolig feige når det gjelder å ta risiko for å oppnå god avkastning:

- Etter min mening er det altfor mange som setter sparepengene på en sparekonto i banken i 15-20 år fordi de er redde for at saldoen skal synke. Men nordmenn flest bør interessere seg for aksjemarkedet ved å spare litt i aksjefond tidlig i livet for på den måten å bli flinkere til å forstå og akseptere risiko når det virkelig skal spares - slik at de får spart opp mer. Hvis man har så lang sparehorisont som 15-20 år og går sakte inn og sakte ut av aksjefond eller Unit Linked, er risikoen egentlig liten. Men ikke ta så stor risiko at du ligger søvnløs om natten! råder tidlig-pensjonisten.

Les også: Rekordhøye boligpriser kan sikre bedre pensjon

Martin (33) gambler gjerne med egen innskuddspensjon

Studenter gir blaffen i pensjon... (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.