- På kort sikt tror jeg boligprisene kommer til å stige en del til. På lang sikt tror jeg det ikke kan vedvare. Sjansen for at vi får et krakk, i stedet for at prisene justerer seg sakte ned, økes jo mer prisene fortsetter å stige raskt, sier Ola Honningdal Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, til DN.no.
I kjølvannet av finanskrisen bunnet boligprisene ut før julen 2008. Siden har boligprisene i Norge steget med hele 45,8 prosent. Ny statistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at leilighetsprisene nå er 8,7 prosent høyere enn i august 2011.
Ifølge Grytten kan ikke prisveksten fortsette i samme tempo.
- Jeg tror ikke vi får noe krakk i løpet av dette året eller neste året, men jeg vet at boligprisene ikke kan fortsette å stige med mellom 8 og 12 prosent per år veldig lenge. Så der er det et tidsspørsmål. Jeg blir veldig overrasket hvis den veksten fortsetter i mer enn tre år til, sier han.
- Prisene blir for høye
Boligprisene skal stige med 33,4 prosent i perioden 2012-2015, ifølge SSBs ferske rapport om konjunkturtendensene for Norge og utlandet. Deretter tror SSB-forsker Torbjørn Eika at prisveksten vil avta.
Når analytikere skal vurdere boligmarkedet, ser de gjerne på prisene utifra langsiktig- og/eller kortsiktig likevektspris. Grytten hevder mange er for opptatt av å kun analysere prisene på kort sikt.
- En boble er en stor overprising av aktiva i forhold til det som er naturlig likevektspris. Ut i fra et kortsiktig perspektiv har vi en likevekt i boligmarkedet i Norge som ikke tilsier en boligboble. Men ut i fra langsiktig perspektiv er det langt mer sannsynlig at vi har en boble. I det perspektivet virker det ikke på meg som det verken er riktige boligprisvekst eller boligpriser. Prisene blir for høye, og dette tilsier at vi helt klart i Norge kan ha det som betegnes som boble, sier han og tilføyer:
- Men det er ikke slik at bobler behøver å sprekke. Veldig ofte er boblene i boligmarkedet godartede og går over av seg selv.
Fem faktorer
Ifølge Grytten er det fem faktorer som idag holder prisnivået rekordhøyt:
- Sterk arbeidsinnvandring
- Lav rente
- Høy urbanisering
- For få tomter i byen
- En voldsom kostnadskomponent som justerer prisene oppover
- Det som ofte skjer i boligmarkedet er at prisene bare sakte, men sikkert justerer seg nedover. I stedet for at prisene justerer seg ned, eller at andre priser tar igjen boligprisene, så kan boligmarkedet imdilertid bli utsatt for et sterkt makroøkonomisk sjokk som gjør at konjunkturene i Norge blir så dårlig at arbeidsinnvandringen stopper. Dermed blir ikke underskuddet på boliger like åpenbart. Da tror jeg det smellet kan skje, sier Honningdal Grytten.
Økonomiprofessoren viser til at et plutselig, dramatisk fall i oljeprisen er den største risikoen for et slikt «makroøkonomisk sjokk».
- VIl du anbefale folk å investere i eiendom?
- Selv ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg investerte i eiendom idag. Det spørs hvor langt perspektiv man har. Har man langt nok perspektiv, vil man tjene på det. Har man kort nok perspektiv, vil man tjene på det. Det kommer helt an på hva slags profil man har på investeringene sine og på porteføljen, sier han.
Les mer:
Frykter at DNB blåser opp boligboblen
Derfor kommer boligprisveksten til å skyte fart
Fra 2015 er boligprisfesten slutt
Rikere, rikere, rikere og rikere
Boligprisene steg i august
Les også:
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
Må spare 12.000 i måneden for å få råd til krypinn
Dette må du tjene for å kjøpe egen bolig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.