Onsdag la Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem den landsomfattende boligprisstatistikken som viste et kraftig boligprishopp i januar.
Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry og siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret stilte i dag til nettmøte om boligmarkedet.
- Hvor lenge er det mulig for denne prisveksten å fortsette før noe er nødt til å skje? spør en leser.
- Vanskelig å si. Hvis dagens lave rentenivå fortsetter i mange år, noe som godt kan skje, og vi ikke klarer å øke utbyggingen, tror jeg vi kan ha høy prisvekst ganske lenge. Jeg tror mange fortsatt har en relativt lav rentebelastning – det vil si rentekostnader som andel av disponibel inntekt, sier Bjørnstad.
Elnan mener at prisveksten på boliger over tid vil nærme seg lønnsveksten.
- En reell nedgang i prisene vil kun komme som resultat av en konjunkturnedgang, sier Elnan.
- Gå inn i boligmarkedet så fort som mulig
En leser som nettopp har begynt å jobbe i Oslo, har fått hjelp hjemmefra for å få innvilget et greit lån lurer på om han skal gå inn i boligmarkedet i Oslo nå eller om han bør vente.
- Det vil være fornuftig å gå inn i boligmarkedet så fort som mulig, da vi forventer fortsatt økende boligpriser, sier Elnan.
Han ser ikke for seg noen boble eller krise for boligmarkedet i hovedstaden, fordi Oslo er et pressområde, der prisene med stor sannsynlighet vil holde seg bedre enn i landet totalt sett.
- Kun en kraftig nedgangskonjunktur internasjonalt vil kunne gi et betydelig prisfall, mener Elnan.
Roger Bjørnstad tror ikke på noe snarlig boligkrakk, selv om han ikke kan garantere det.
- Hvis du tenker langsiktig, så er eiendomskjøp en relativt sikker investering, mener Bjørnstad.
- Bidrar til større forskjeller
Bjørnstad mener det nye kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp ikke vil ha så stor effekt, i så fall kun i noen få segmenter av boligmarkedet.
- Problemet i dag er at det er for få boliger og for høy befolkningsvekst. Økt egenkapitalkrav vil ikke forandre dette. Folk må bo uansett. Dessuten vil en del ha andre muligheter til å finansiere egenkapitalen sin, for eksempel foreldre, sier Bjørnstad.
Han forventer dessuten at leiemarkedet blir presset i stedet, og at salgsleiligheter i større grad blir utleieleiligheter, noe som begrenser effekten i salgsmarkedet.
Elnan mener at kravet om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig isolert sett kun vil tvinge flere over i utleieleiligheter.
- En gavepakke til investorene? spør Elnan retorisk, og påpeker at myndighetskravene kan forskyve etterspørselen i retning av utleieleiligheter.
- Et prispress i utleiemarkedet kan synes uunngåelig, mener Elnan.
Les også: Hard kamp om utleieboligene
Han mener dessuten at det skjerpede kravet til egenkapital vil kunne bidra til større forskjeller i befolkningen.
- De bemidlede klarer seg uansett, mens de som må bygge opp nok egenkapital på egenhånd vil gå "tapende" ut, sier Elnan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.