Hva bør du tenke på når du skal spare, og hvor lønner det seg å spare?
Spørsmålet ble stilt til børsdirektør Bente Landsnes, Elisabeth Realfsen i Finansportalen.no, Dine Penger-redaktør Tom Staavi og Verdipapirfondenes Lasse Ruud på "Den store sparedagen" torsdag.
Se video fra Den store sparedagen!
Og er du blant de mange nordmenn som setter likhetstegn mellom sp#229 og høyrentekonto i banken, kan du med fordel tenke nytt, mener noen av ekspertene.
- I snitt har nordmenn rundt 20.000 i aksjefond og 400.000 i banken. Problemet er at med over ti til tyve år med pengene i banken får man ikke mer kjøpekraft av pengene. Man får kjøpt akkurat den samme sydenturen eller kassen med vin, sier Lasse Ruud.
- Aksjesp#229 gir deg derimot forventet økt kjøpekraft, sier han.
Fokus på at alle skal spare hele tiden
Eller kanskje du ikke skal spare i det hele tatt?
- Det er bank eller aksjer som gjelder for meg. I noen tilfeller skal man kanskje ikke spare i det hele tatt. Det er ofte veldig fokus på at alle skal spare hele tiden. Særlig i etableringsfasen er det mange som sparer for mye, da er det riktig for noen å ha avdragsfrihet på lånet og heller forbruke mindre litt senere i livet, sier Tom Staavi.
Elisabeth Realfsen er ikke enig:
- Sp#229 bør gjøre deg mer robust og bedre til å håndtere omgivelsene dine. Dette med å betale avdrag har blitt litt uhipt. Vi omtaler det liksom ikke som sp#229. Betaler man avdrag vil man alltid kunne få den avkastningen som redusert boligrente vil gi deg, sier hun.
DN.no/kalkulator:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet
Målet er ikke å dø rik
Børsdirektør Bente Landsnes prøver seg på en gyllen middelvei:
- Målet er ikke å dø rik. Jeg mener at man bør fordele det litt, vi har jo en veldig sterk vekt på bolig. Det må også være litt gøy innimellom, og en måte å få til det på er å finne noen gode norske selskaper som man tror på har en fremtid, investere der og bli med på generalforsamlingene og være med på å forme fremtiden til selskapet, sier hun.
Tom Staavi mener imidlertid det er "meningsløst" å drive med annen sp#229, hvis ikke avkastningen er større enn renten man har på boliglånet.
- Først må man greie å betjene minst rentene på lånet sitt, slik at ingen kan kaste deg ut og du ikke blir tvunget til å selge på et lavt nivå. Greier man å betjene greit er aksjer det eneste stedet å gå, som er det eneste som har høyere risiko enn renten, sier han.
Det blir så autoritært
Det stedet nordmenn sparer aller mest, er i bolig. Sentralbanksjef Svein Gjedrem snakker stadig vekk om at han frykter en boligboble.
- Det kan være at det er en boble i boligmarkedet. Men, jeg kan jo ikke noe for at alle andre byr og byr på leiligheter og hus, jeg må jo ha et sted å bo. Så hva skal jeg gjøre da, spør Staavi.
- Det er han som setter rentene og dermed forutsetningene, og da får han heller sette opp rentene. Det blir så veldig autoritært, legger han til.
Han kan ikke bare fortelle oss
Bente Landsnes er enig:
- Han kan ikke bare fortelle hva som kan bli et problem. Det er han som må gjøre noe med det, sier hun.
Lasse Ruud er ikke like krass:
- Jeg tror at det han prøver å si er at hver enkelt av oss må ta ansvar for vår økonomsike disposisjoner. Det er dyrt å kjøpe bolig, men han minner oss om at boligprisene svinger og at man ikke må kjøpe dyrere bolig enn man har råd til.
Les også:
<b>- Trist at aksjefondssp#229 likestilles med gambling</b>
- Bygges for få luksusleiligheter
Null tro på rentehopp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.