Boligprisene steg også sist måned, og har steget rundt 30 prosent siden bunnen i desember 2008.
Og det opphetede boligmarkedet har lenge vært en hodepine hos Norges Bank og Finanstilsynet.
Med effektene av boligpriskollapsen i USA ferskt i minne har det vært et mål å dempe den sterke boligprisveksten her hjemme.Tidligere har renteverktøyet blitt tatt frem som den fremste måten å bekjempe økte boligpriser på, påpeker investeringsrådgivningsselskapet Norcap i dagens markedsrapport.
- Vi har tidligere argumentert for, og fortsetter å mene, at boligmarkedet er mindre rentesensitivt enn mange mener, og at de renteøkninger som skal til for å dempe boligprisveksten i samme moment vil skape forstyrrelser andre steder i økonomien, skriver analysesjef Lars Mikelsen i Norcaps rapport.
Bra for fremtidige kjøpere
Årsaken til dette er ifølge Mikelsen at renteøkninger ikke bare rammer de som er aktive i boligmarkedet - kjøpere og selgere - men også boligeiere med lån som aller nødigst vil erklære fallitt og flytte til noe billigere.
- De kutter heller ned på annet forbruk, mener Mikelsen.
For noen uker siden foreslo Finanstilsynet å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent. Fremtidige boligkjøpere risikerer med andre ord et krav om 15 prosent av boligens verdi i egenkaptial. På en bolig til 2 millioner kroner betyr det krav om 300.000 kroner i egenkapital.
Les saken: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital
Og reaksjonene uteble ikke:
- Vi lever fra hånd til munn
- Nå blir boligmarkedet i byene kun for rike 50-åringer
- Vi kan selvsagt forstå frustrasjonen til alle som skulle til å kjøpe sin første bolig, og nå må utsette kjøpet, men vi mener at innstrammingen er til gunst for nettopp de som ikke eier bolig i dag, men som planlegger å kjøpe bolig i fremtiden, skriver Mikelsen.
- Vil legge brems på boligprisutviklingen
Analysesjefen stiller følgende retoriske spørsmål: "For hvorfor har det blitt så vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet i utgangspunktet?" Og svarer selv: "Fordi prisveksten på bolig har vært langt høyere enn lønnsveksten de siste årene."
- Når du øker belåningen i et marked, inkludert boligmarkedet, vil prisene stige. Den finansielle liberaliseringen som har funnet sted, hvor et typisk lån har gått fra 60 prosent av kjøpesum og 25 års nedbetaling til 90 prosent og avdragsfrihet, har skapt en vekst i boligmarkedet som langt overgår den i økonomien for øvrig, skriver Mikelsen.
- Reverseringen av denne trenden vil legge en brems på boligprisutviklingen, og på den måten gi lønningene en sjanse til å ta igjen litt av det tapte, hvilket vil gi fremtidige førstegangskjøpere en lettere inngangsterskel, avslutter han.
Les også: - Myten om at fastrentelån kun er egnet for svake lånetagere er overmoden for revisjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.