Den kinesiske sentralbanken offentliggjorde lørdag at de kommer til å løsne litt på jerngrepet om den kinesiske valutaen yuan, også kalt renminbi - folkets valuta.
Beslutningen ga rallytendenser i markeder verden over. Men bakrusen kom fort, og i dag faller flere markeder på usikkerhet rundt om Kina kommer til å følge opp lovnaden om å tillate landets valuta å styrke seg.
Les også:
Største oppgang på 20 måneder
Kina-rally i oljeprisen
Kina sender Tokyo-børsen opp
Kina myker opp valutapolitikken
Kina har lenge vært under kraftig internasjonalt press, særlig fra USA, om å tillate en styrking av yuanen. Årsaken er at en svak yuan er en fordel for eksporten fra Kina på bekostning av andre land. Yuan har vært bundet til dollar siden juli 2008, og kritikerne mener kursen er unaturlig lav.
Svak yuan kan også bidra til økt inflasjon og mange mener det derfor er i Kinas egen interesse å styrke valutaen. I tillegg vil det være en fordel for bedrifter i Kina som produserer for det stadig større innenlandske markedet.
Fra himmel til....
Kinesiske aksjefond har i likhet med mange andre fond knyttet til fremvoksende økonomier hatt en til tider voldsom avkastning, men også kraftige nedturer.
De som nå vurderer å hive seg inn i kinesiske aksjefond i håp om en ny eventyrlig opptur, bør vite hva de begir seg ut på, sier analytiker i analysebyrået Morningstar, Thomas Furuseth.
- Å satse alt på ett veldig volatilt fond (med store svingninger red. anm.), er veldig risikofylt. Denne type fond svinger fra himmel til, la oss si, et litt varmere strøk, sier Furuseth.
Analytikeren utelukker ikke at en styrking av den kinesiske valutaen kan påvirke utviklingen i Kina-baserte fond. Men å satse alt på å gjøre en kule av den grunn, er ikke noe vanlige folk bør gjøre, mener han.
- Generelt bør de som sparer i aksjefond forsøke å få en eksponering mot så mange aksjer og markeder som mulig. Man må være forsiktig så man ikke får en for snever sammensetning av aksjefondporteføljen. Det gjelder for så vidt også i forhold til Norge også, der det har svingt noe vanvittig.
Han mener penger investert i kinafond derfor bør være et krydder i en større portefølje, der hovedvekten er investert i brede globale fond.
- Kina mer enn bare krydder
Et av kinafondene der nordmenn har plassert penger er Landkreditt Kina, forvaltet av Dagfinn Hopsdal siden slutten av 2005.
Hopsal kan vise til 11,88 prosent årlig avkastning siste tre år. Styrking av yuanen vil belønne strategien han har valgt for fondet, mener han.
Landkreditt Kina er nemlig i hovedsak investert i innenlandsbaserte kinesiske bedrifter.
- Styrking av valutaen vil gi mer kontroll på inflasjonen og en stryking av det innenlandske kinesiske markedet på bekostning av eksporten, så fondet mitt vil komme godt ut av det, sier Hopsdal til DN.no.
Han er derimot ikke helt enig i Morningstars argument om at for eksempel kinafond kun bør være krydder i en fondsportefølje. Det er snarere hovedretten, mener han.
- Kina er hovedfokus for verdensøknonomien, og er sånn sett mer enn bare krydder. Dessuten var fondet mitt ett av dem som kom best gjennom krisen i 2009, påpeker han.
Når det gjelder den direkte effekten av endringer i den kinesiske valutakursen på verdsettelsen av fondsandelene i kroner, mener både Morningstars Thomas Furuseth og Dagfinn Hopsdal at det er av mindre betydning på sikt.
Diskutér saken under.
Les også: Spår gull til himmels (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.