- Pengemarkedet er uvanlig ute av synk med signalene fra Norges Bank og de korteste fastrentene tar høyde for en svært begrenset oppgang i rentene. Dette gjør at vi anbefaler våre kunder å betale fast rente med løpetider opp til cirka 5 år, skriver senioranalytiker Katrine Boye i Nordea Markets i en dagsfersk rapport.
Hun skriver videre at de to siste pengepolitiske rapportene fra Norges Banks har overrasket.
- I begge rapportene signaliserte de flere renteøkninger på kort sikt uten at vi fikk dette til å stemme med hvordan Norges Bank tidligere har agert. I mars-rapporten ble fremskyndingen av en renteøkning forklart med en faktor kalt ”gjennomskjæring” uten noen ytterligere forkl#229. Kun at de har reestimert modellene de bruker, sier Boye.
Ni renteøkninger på to år
Renteprognosen Norges Bank la frem i juni-rapporten overrasket markedet og trakk rentene betydelig høyere. Første renteøkning ble skjøvet frem og banen fremover ble ikke nedjustert til tross for et markert fall i renteforventningene ute og en noe sterkere krone.
Ifølge Boye er presset i norsk økonomi nå viktigere for rentesettingen enn tidligere.
- Norges Bank har derfor oppjustert renteprognosen. Det virker som de ser annerledes på økonomiens virkemåte nå enn før. Inflasjonen er lav og presset i økonomien er nær normal. Likevel vil de sette opp renten raskere. Til sammenlikning hadde vi en liknende periode i 2004-2006 hvor man gikk forsiktig opp på renten, forklarer senioranalytikeren.
Markedet hadde derfor ikke forutsett at Norges Bank ville legge frem en såpass aggressiv renteprognose. Sentralbanken ser for seg ni renteøkninger de neste to årene.
Opp med to prosentpoeng
Boye trekker fram fire punkter i rapporten.
1) Man kan vente at Norges Bank er tidligere ute og øker renten raskere enn det de har gjort i situasjoner der inflasjonen er lav mens presset i økonomien er nær normalnivå eller over (slik som i perioden 2004-06 og også den oppgangen vi er inne i nå). Tidligere har Norges Banks fokus på løpende inflasjon ført til at renten har blitt liggende lavt lenge og satt opp bare gradvis.
2) Norges Bank vil i rentesettingen reagere kraftigere og raskere når presset i økonomien utvikler seg annerledes enn det som ligger i Norges Banks prognoser.
3) Det er nå enda viktigere å følge med på løpende indikatorer for utviklingen i realøkonomien. De viktigste nøkkeltallene er arbeidsledighet, BNP-vekst og detaljhandel, og ikke minst Norges Banks regionale nettverk. Vi ser også for oss at avvik fra Norges Banks syn vil gi større markedsreaksjoner enn tidligere.
4) Endringene i renteprognosene i det siste understreker at Norges Banks reaksjon på utviklingen i sentrale indikatorer ikke er lik over tid nettopp fordi sentralbanken kan endre oppfatning om økonomiens virkemåte. Det blir viktigere å lytte til hva sentralbanken sier løpende og ikke bare se på tidligere handlingsmønstre. Dermed kan vi ikke utelukke nye overraskelser fra sentralbanken i kommende renteprognoser.
Mens Norges Bank mener at renten skal opp nesten 2 prosentpoeng de neste to årene, priser markedet inn bare halvparten av dette.
- Det er spesielt fra 1. kvartal 2012 og utover at markedet ikke tror på Norges Banks prognose. Mellom 1. kvartal 2012 og 2013 priser markedet en oppgang på bare 0,4 %-poeng, mens Norges Bank mener renten skal opp 1.1 %-poeng. Denne delen av rentekurven har ikke blitt brattere i kjølvannet av rentemøtet, det er rentekurven frem til 1. kvartal som har brattet noe, skriver Boye.
LES OGSÅ:
For få sparer til bolig
- Boligprisene vil fortsette å stige i rykk og napp
Full trøkk i boligbyggingen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.