- Det er et pussig faktum at en veldig liten del av den norske befolkningen har bundet renten, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene til DN.no.

Kun én prosent av norske husholdninger har bundet boligrenten i mer enn fem år. 91 prosent av oss har flytende rente.

- Vi har en rekordhøy gjeldsbelastning som er på rundt 2,5 ganger disponibel inntekt. Hele denne gjelden er på flytende rente, og det gjør oss svært sårbare for brå oppgang, sier han, og legger til:

- Den flytende renten kan svinge mer enn vi tror.

Se hva en renteendring betyr for deg her: Så mye dyrere blir lånet

Bankene tjener ikke mye
Lånebetingelsene på fastrentelån er svært gunstige nå. Man kan binde boliglånet på 4,5 prosent dersom man binder den i fem år, mens fastrenten på boliglån i ti år er på drøyt fem prosent.

- Ser man på hva man kan binde renten på i dag er det det samme som bankene finansierer seg på, så per definisjon har ikke bankene særlig marginer på dette, sier han.

Torgersen undrer seg over at budskapet fra Norges Bank ikke har nådd frem til de norske folk. Sentralbanken har i lang tid anbefalt folk å binde renten.

- Norges Bank er rimelig aggressive på dette, så vi synes det er påfallende at ikke flere har bundet renten, sier han.

- En litt farlig innfallsvinkel
En av faktorene folk flest mest sannsynlig tar med i vurderingen når de tenker på fastrente, er at det historisk sett har lønnet seg å ha flytende rente.

- Det kan være en litt farlig innfallsvinkel, sier Torgersen, og fortsetter:

- Man kommer fra en verden der de lange rentene har falt, og det er sant at det ikke har vært lønnsomt for Ola Nordmann å binde renten. Men når vi er på dagens nivåer er størsteparten av fallet i de lange rentene bak oss.

Bankene lite på hugget
Porteføljeforvalteren mener det skal svært lite til før det svir skikkelig på pungen for norske boliglånskunder.

- Når gjelden har blitt så stor bruker vi mye av husholdningspengene på renter. Renten skal ikke stige mye før vi bruker like mye på renter som ved forrige bankkrise da vi brukte omtrent 10 prosent av det vi tjente på å betjene gjeld, sier han.

Torgersen mener dessuten det er rart at bankene ikke i større grad greier å få kundene over på fastrente.

- Hvorfor er ikke bankene mer på hugget her, spør Torgersen, og får svar fra DnB Nors informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen:

Pusher ikke kunden
- Fastrentelån kan være smart for veldig mange med dagens lave rentenivå. Men nordmenn velger å la renten flyte. Dette må kunden velge selv, og det finnes ikke noe fasitsvar, sier hun.

 

Hun peker også på at det over tid har lønnet seg å ha flytende rente.

- Vi pusher ikke kunden i den ene eller den andre retningen, sier hun.

Hun peker på at for å få lån i DnB Nor nå så må man tåle at renten stiger med opp mot 4,5 prosentpoeng, som igjen betyr at man må tåle en boliglånsrente på opp mot åtte prosent.

- Veldig mange har rentebuffere til å tåle det. Det vil kreve en omprioritering for flere, men de fleste har tåleevnen, sier hun.

Les også: - Vi tåler ikke like høy rente som før

- Sett opp renten så fort som mulig!

Sigbjørn Johnsen advarer norske husholdninger

- Det er jo veldig pussig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.