Ivar Petter Røeggen tapte 260.000 kroner på lånefinansierte spareprodukter i DnB Nor. Med Forbrukerrådet i ryggen saksøkte han storbanken.

Les også: - Fortvilte småsparere ringer meg

DnB Nor har hele tiden avvist at produktene skal være for kompliserte for småsparere å forstå. Men i Oslo tingrett fredag innrømmet banken at de selv hadde regnet feil i et av salgsprospektene som Røeggen ble framlagt i kundemøtet.

- Vi oppdaget noen regnefeil i disse tallene, rett og slett, sa DnB Nors Nils Gunnar Brattlie fra vitneboksen.

Brattlie ledet tidligere DnB Nor Markets’ avdeling for strukturerte produkter, og er nå sjef for DnB Nor Markets' avdeling for produktutvikling.

Rystet over feilinformasjon
I realiteten betyr regnefeilene at hvis Røeggen hadde hatt 8 prosent årlig avkastning på sine 500.000 kroner i DnB Nor Sektor og Global, ville avkastningen på egenkapitalen vært tilnærmet 0 prosent, og ikke 64 prosent som DnB Nor lovte i prospektet.

 

- Det er helt utrolig, sier en hoderystende Ivar Petter Røeggen til DN.no.

- Ikke nok med at jeg har tapt på disse investeringene. Men nå forteller de at informasjonen jeg har fått er feil også. Det var jo disse scenariene de presenterte for meg i kundemøtet. Og det var dette jeg trodde på, sier småspareren.

Arket ble presentert som en «forenklet versjon» og ble vedlagt det originale salgsprospektet. Her framstilles tre ulike scenarier med en belånt investering på 500.000 kroner i spareproduktene DnB Nor Global og DnB Nor Sektor.

gevinst

(Utdrag fra forenklet prospekt)

- Når det gjelder plasseringsgevinsten på 117.639 kroner, så er den rundt 66.000 kroner for høy, erkjente Brattlie fra vitneboksen.

- Disse produktene er enkle å forstå
Tidligere på dagen hadde han fått følgende spørsmål fra sin egen advokat, Anders Ryssdal, som repesenterer DnB Nor:

- Er disse produktene vanskelige for kundene å forstå?

- Min oppfatning er at det er relativt enkelt å forstå. Man betaler 100 kroner, får tilbake 100 kroner pluss en avkastning. Det kommer frem i prospektet hvilken løpetid investeringen har, hvilke indekser det tas utgangspunkt i og hvordan man beregner startverdier og sluttverdier, sa Brattlie.

..ikke så enkelt allikevel
Men så enkelt som Brattlie skulle ha det til, var det åpenbart ikke. Til og med dommeren ble forvirret da Røeggens advokat John Christian Elden la trykk på regnefeilene under sin utspørring av Brattlie.

- Kan vi få se en riktig og rettet versjon av dokumentet på side 26 (det forenklede prospektet, journ.anm)? spurte dommeren.

- Jeg har ikke de eksakte tallene nå. Det vil ta litt tid, for det er kompliserte saker, sa Brattlie, som heller ikke kunne gjøre rede for hvem i DnB Nor som hadde satt opp disse regnestykkene.

Mye står på spill for storbanken. Selv om DnB Nor insisterer på å behandle dette som en enkeltstående sak, mener Forbrukerrådet at den er prinsipiell i forhold til alle småsparere som har investert i tilsvarende produkter. Dermed risikerer DnB Nor et ras av søksmål fra bankkunder som har investert i liknende produkter.

- Vil få stor betydning for saken
Advokat Elden mener de nye opplysningene vil få stor betydning for saken.

  - Røeggens grunnlag for å investere er nettopp scenariene banken presenterte for ham. Når banken nå selv erkjenner et avvik på over 50 prosent, uten at jeg helt skjønner hvordan de har regnet seg fram til det, så er det åpenbart at dette har stor betydning, sier Elden til DN.no

- I en større sammenheng understøtter hendelsen i Oslo tingrett behovet for enkle og gjennomsiktige finansprodukter til ikke-profesjonelle sparere, sier administrerende direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Flesland vitnet også i saken på fredag.

DnB Nor: - Dette er beklagelig
- Vi oppdaget denne feilen selv, men det er likevel veldig beklagelig at prospektet ikke har vært konsistent på skattemessige beregninger som påvirker avkastningsscenariene. I kundeinformasjon fra DnB Nor skal selvsagt alt være konsistent og riktig, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor til DN.no.

- Hvor mange kunder har fått dette prospektet?

- Vi har ikke tall på hvor mange som har fått prospektet, men i alle fall alle som kjøpte dette konkrete produktet, sier Midteide.

- Kan det være tilsvarende regnefeil i andre prospekter som er utlevert til kundene?

- Det er ikke grunn til å tro at dette gjelder mange andre prospekter, men vi tar selvsagt en gjennomgang av det nå, sier Midteide.

Rettssaken fortsetter denne uken, og da er det partenes sakkyndige som skal stå i vitneboksen. Saken avsluttes i Oslo tingrett 28. april.

Les også:
<b>- Børsene steg 37 %, Ivar Petter tapte 51 %</b>
<b>- Røeggen har ikke tapt en krone</b>
Sviende nederlag for DnB Nor

Diskutér saken under .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.