Onsdag åpnes første luke i julekalenderen, og gavebrosjyrene har falt ned i postkassene i mange uker allerede.
Amund Gulden er blant dem som starter julegavehandelen så sent som mulig, i år som ifjor. Han tror også han kommer til å spandere det samme.
- Jeg tipper jeg kommer til å bruke omtrent det samme på julegaver i år som tidligere år, sier han til DN.no
Gulden driver et arkitektfirma sammen med fire andre, men har ikke vært spesielt rammet av lavkonjukturen som rammet bygg og anleggsbransjen under finanskrisen.
- Har man fått lange kontrakter ruller de og går uavhengig av konjunkturene.
Tror på solid vekst
Detaljhandelen økte svakt i oktober, men analytikerne tror den nå har god fart. Verken DnB Nor Markets eller Handelsbanken har gjort prognoser for julehandelen spesielt, men begge tror detaljhandelen vil øke i fjerde kvartal.
- Vi tror på videre oppgang i konsumet, og at det skal være på solide nivåer. I tråd med dette vil vi også tro på en god julehandel, men vi har ingen konkrete estimater, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.
Handelsbanken tror detaljhandelen vil vokse med 2,6 prosent i hele år, fra ifjor. Ifjor var veksten på bare 0,2 prosent. Handelsbanken tror veksten vil øke til 3,2 prosent til neste år.
Sparer ikke på jula
Handelsstanden tror shoppingen virkelig løsner frem mot jul. HSH anslår at vi vil handle for 10.000 kroner hver i år, i snitt.
Les: Bremser ikke på juleshoppingen
Lave renter gir mer i lommeboken.
- God inntektsvekst i husholdningene og fortsatt lavt rentenivå gir grunn til å vente fortsatt oppgang i detaljomsetningen fremover, selv om forbruksveksten neppe blir veldig sterk fremover, skriver Viland.
Det er mye som gjør at pengene trolig sitter løst.
- Forbruksveksten støttes av de lave rentene, at ledigheten flater ut, fortsatt økte boligpriser og mer positive forventninger, sier Syed.
Gjelden er for høy
Samtidig som detaljhandelen stiger svakt, tar . Dette bekymrer avtroppende sentralbanksjef Svein Gjedrem.
I dagens ferske rapport om finansiell stabilitet, en rapport Norges Bank kommer med to ganger i året, kommer det frem at høy gjeldsbelastning gjør norske husholdninger svært sårbare.
Hver tredje nordmann har fem ganger så høy gjeld som inntekt.
- Hvis alt går bra kan dette gå greit. Men hvis det kommer negative hendelser som slår inn, vil jeg si at husholdningene er sårbare, og at de har for høy gjeld, sier Syed til DN.no.
Dette er særlig alvorlig dersom boligprisene begynner å falle. Dette vil påvirke husholdningenes formue negativt, og sammen med høy gjeldsgrad er det en dårlig miks, påpeker Syed.
- Gjeldsgraden til husholdningene er skyhøy, så jeg er helt enig med Gjedrem. Uavhengig av Gjedrem har vi ment at gjeldsgraden er for høy, og at den utgjør en risiko for husholdningene, sier Syed.
Alt går til innbo, mindre til leker
Tommy Halvorsen er blant dem som tar konsekvensene av boliginvesteringen.
- Vi har akkurat kjøpt oss ny leilighet, så det blir mindre på julegaver i år enn tidligere år. Alt går til innbo, sier han.
Halvorsen haster avgårde til et oppdrag I sentrum. På vei forbi juleutstillingen til Steen og Strøm kaster han et kort blikk på lekene i vinduet. Det blir færre leker på hans tre barn denne julen.
- Det blir ikke nødvendigvis færre julegaver, men vi må nok kjøpe billigere julegaver i år, ser Halvorsen til DN.no.
Les om gjeldsveksten:
Bedriftene girer opp
Les også:
Jula ikke høytid for posttyveri
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.