Nesten seks av ti tror eiendomskatten kommer til å øke i årene som kommer, viser en spørreundersøkelse InFact har gjennomført.

- Det var overraskende at det var såpass mange. For hvis man tenker tradisjonelt, har det vært politisk enighet om å verne egen bolig, sier skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.



Kilde: InFact.

- Bremse boligprisene
Nilsen tror en av årsakene til at mange tror skatten på bolig og eiendom skal øke er at temaet har vært mye fremme i mediene over lengre tid. Boligprisene er nå på sitt høyeste nivå noensinne, også justert for inflasjon.

- Derfor er det en del som argumenterer for at man trenger hardere beskatning som et middel for å bremse boligprisene. Så det er kanskje ikke så rart at folk ser for seg at disse tankene sprer seg innover i regjeringskontorene, sier Gry Nilsen.

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er blant dem som har argumentert for at høyere eiendomsskatt vil redusere faren for en boligboble.

 

Nilsen påpeker at når folk svarer på spørsmål om bolig- og eiendomsbeskatning kan det oppstå misforståelser.

- Når du spør en vanlig person om eiendomsskatt vil noen tenke at det går på beskatning av fast eiendom generelt, mens andre tenker på beskatning av boligen, for eksempel gjennom høyere likningsverdi eller gevinstbeskatning ved salg. Verdsettelsen av bolig har blitt skjerpet i forhold til formuesskatt. Sånn sett har vi allerede fått skjerpelse av beskatning på egen bolig og næringseiendommer ut fra økningen av ligningsverdien. I tillegg kommer kan kommunene fra og med i år velge å legge kommunal eiendomsskatt kun på næringseiendom, sier Nilsen.

- Vil koste politisk blod
- Hvor vil en eventuell økt beskatning på bolig komme?

- Nå har man lagt til rette for en oversikt over verdien på alle boliger i Norge, som verdsettes til enten 25 prosent eller 40 prosent. Mange har spådd at det ligger snublende nært å sette opp den prosenten – eller redusere rabatten. Da vil man få et høyere grunnlag for formuesskatt. Det vil ha en fordelingsmessig virkning som passer i det politiske landskapet, sier Nilsen.

Hun peker også på at det har vært snakk om å gjeninnføre prosentlikning av egen bolig – det vil si at du skatter av fordelen ved å bo i egen bolig, som man hadde frem til 2004.

Idag slipper man også skatte av en eventuell gevinst på egen bolig hvis du har bodd der 12 av de siste 24 månedene.

- Men jeg tror verken det er aktuelt å gjøre noe med dette eller å redusere skattefradraget for lånerentene. I det hele tatt rører dette med egen bolig virkelig ved hjerteroten til Ola og Kari Nordmann, sier Nilsen.

I dag kan man trekke fra 28 prosent av boliglånsrentene på skatten.

- Det vil koste politisk blod å gjøre noe med dagens boligskatt. Både på rentefragdraget og muligheten til å kunne selge egen bolig skattefritt. Jeg tror det er mange ting man kan tillate seg overfor nordmenn, men ikke det, sier Nilsen.

- Hva tror du er mest aktuelt?

- Det er vanskelig å si, men det vi har følelsen av, er at de ser på en obligatorisk eiendomsskatt. Det var det som lå i Skatteutvalgets melding i 2003. En mer allmenn eiendomskatt er også mest vanlig internasjonalt, sier Nilsen.

Vil beholde rentefradraget
På spørsmålet ”Er det riktig eller galt å beholde rentefradraget på boliglån?” svarer 72 prosent av de spurte i InFact-undersøkelsen ”riktig”.

- Det var nesten færre enn jeg hadde trodd. Det er jo noe den enkelte boligeier eller ens vokse barn har stor glede av, sier Nilsen.

Kun seks prosent mener det ville være riktig å fjerne muligheten til å trekke fra 28 prosent av renteutgiftene på skatten. Resten av de spurte har ingen bestemt oppfatning.

Hva skjer med boligskatten? Diskuter nedenfor saken!

Les også:
Rekordhøye boligpriser kan sikre bedre pensjon
Spinnvill forskjell i verdivurderingen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.