Leif W. Erichsen klarte det mange bilister bare har drømt om: Å få kjempeerstatning fra parkeringsselskapet som gav ham et uriktig parkeringsgebyr.
Men det kostet ham en tre år lang og snirklete reise gjennom rettsystemet før Namsmannen i januar i år endelig tok tvangsutlegg i Q-Parks konto, så Erichsen kunne få utbetalt 72.212 kroner i erstatning.
Les saken: Fikk 72.000 i erstatning etter feilaktig p-bot
Det har vært nok av fallgruver og muligheter til å skusle bort mulighetene for en knusende økonomisk seier, mener Erichsen. Han har derfor publisert sin egen blogg, "Parkeringsskolen", der han deler oppskriften på suksess med andre bilister som får feilaktige parkeringsbøter.
Her er kortversjonen av Erichsens p-bot-skole:
OBS: Rådene og synspunktene som kommer frem i denne saken er private, og ikke kvalitetssikret av DN.no eller nødvendigvis uttrykk for vårt redaksjonelle syn.
Råd nummer 1
Dersom du er helt sikker på at p-boten er feil, må du sende skriftlig, begrunnet klage innenfor tidsfristen. I den første klagen må du få med at:
- Du nekter å innbetale denne parkeringsboten på forhånd
- Du krever alle dine reelle og faktiske kostnader dekket i hele denne saken, samt i tillegg eventuelle eksterne advokatkostnader dekket av motparten.
- Du kan gjerne også presisere dine "satser". Det er ikke urimelig for de fleste å bruke timesats kr 800,- , kanskje litt mindre hvis man er hjemmeværende. Enhver aktivitet fra din side belastes eks. med 15 eller 30 minutter. (skrive mail, ta en telefon etc)
Råd nummer 2:
Ikke la deg skremme av trusselbrev og purringer fra Aktiv Kapital, Gothia Finans eller andre. Parkeringsselskapene har "outsourcet" purring- og innkrevingsarbeidet, og disse selskapene vet at 8 av 10 nordmenn betaler etter litt ekstra utidig press. Ikke la deg lure!
Fortsetter disse inkassoselskapene å purre utidig, så skriv tilbake at du vil kreve dem for enhver følgeskade eller nedsatt arbeidsevne du påføres ved deres utilbørlige og helt urimelige inkasso-prosess.
Skriver du konkret at hvis de får deg inn i et "dårlig betaler-register" som medfører at dine lån øker med 1 prosent rente, ja så vil du kreve disse pengene dekket av dette inkassoselskapet. Vær rask, kort, tydelig og få stanset et urimelig press på deg. Punktum!
Råd nummer 3:
Parkeringsselskapet vil nå forsøke å få deg inn i blindgaten "Parkeringsklagenemnda". Blir du med på denne veien, er det som rødhette og ulven, så ikke la deg lure inn i skogen!
Parkeringsbransjen stiller her med 4-5 topptunge, hardskodde, toppjurister, sannsynligvis rimelig godt betalt. De kommer ikke med noen forkl#229 på beslutningene de tar, og saksgangen er lukket for innsyn.
Hvis du taper her, så står du alene på gaten, og må starte en helt ny sak/prosess for deg selv og din sak. Sjakk matt!
Råd nummer 4:
Møt i forliksrådet, ren og pen, med dokumenter og bilder, vitner eller tegninger. Forklar din sak på rolig og behersket måte. Dommerne her er rettskafne mennesker som skal avgjøre medhold eller om tvil vil komme deg til gode. Taper du saken, så avslutt nå, betal din sure bot og eventuelle krav fra motparten, og kjør videre!
Råd nummer 4:
Hvis du er sikker i din sak, ikke inngå forlik! Be forliksrådet om i komme med dom i saken.
Domslutning til din fordel kan du bruke videre. Sannsynligvis vil dommen peke på at partene bærer sine respektive sakskostnader. I praksis betyr det at de vil de forsøke å avslutte videre kostnadsfordeling her.
Du kan bare fortelle at du ønsker å kreve dine kostnader direkte til motparten.
Dette betyr lite for deg, da du allerede overfor motparten har krevd alle dine kostnader dekket, og har grunnlag for separat sak.
Råd nummer 5:
Vent til ankefrist er utgått etter noen uker. Få domsslutningen skriftlig. Lag deretter faktura/mail som legges inn på portalene til P-selskapene og frem kravet om dekning av alle dine reelle og faktiske kostnader. Få med advokatkostnader hvis du har hatt. Sett opp en god, tydelig oversikt på alle brev/mailer/km reisetid etc.
Råd nummer 6:
Underveis i denne prosessen skal du selvfølgelig ha struktur og føre logg på det du gjør, når/tidsbruk etc. Ikke forsøk å strekke strikken. Blir du tatt senere for å skrive opp en ekstra mail, så mister du troverdighet!
Gratulerer! Du har nå snudd saken, og reist et gyldig krav overfor parkeringsselskapet,skriver Leif W. Erichsen i bloggen sin, Er det mulig?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.