Gunlaug Furset (86) og hennes to barn vant ikke frem med erstatningssøksmålet de anla mot finansrådgivningsselskapet Acta.

Les også: Gunlaug (86) krever en million av Acta og Acta fortviler over salg til alzheimerssyk mann

Oslo tingrett har kommet frem til at Acta ikke opptrådte i strid med god forretningsskikk da de kontaktet Fursets alzheimerssyke mann (85) og solgte ham spareprodukter til 3,3 millioner kroner.

Mannen døde i januar i år, og enken og barna krevde 620.000 kroner i erstatning for tap i spareproduktene som ble kjøpt i perioden 2005 til 2008.

Retten legger til grunn at rådgiveren ikke hadde grunnlag for å skjønne at mannen var syk, eller burde anstrengt seg mer for å undersøke mannens tilregnelighet.

Tingretten vektlegger i stedet at Gunlaug Furset, som var med i alle investeringsmøtene med Acta, sammen med sin mann aktivt skjulte sykdommen. Tingretten støtter dermed Actas argumenter om at det snarere var de som ble lurt, ikke kunden som ble utnyttet.

Acta: VI ble ført bak lyset
I sitt forsvar har Acta anført at det må legges til grunn at "begge ektefellene ønsket å holde fasaden utad" og at ingen av dem opplyste rådgiveren om sykdommen.

"Gunlaug Furset var derimot hele tiden klar over mannens tilstand og unnlot likevel å opplyse [rådgiverens navn] og Acta om forholdet. Det blir da noe bakvendt når den som har bidratt til å føre rågiveren bak lyset ved å fortie mannens tilstand, nå krever erstatning", anførte Acta i tingretten.

Oslo tingrett la også vekt på det samme i dommen, der de skriver:

"Dersom det var slik at Gunlaug Furset mente mannen var ute av stand til å ivareta sine egne interesser, hadde hun etter rettens syn en klar oppfordring til å opplyse [rådgiverens navn] om dette, noe også [rådgiverens navn] måtte kunne forvente".

Rettens konklusjon er at Acta har "vunnet saken fullt ut" og derfor ikke trenger å betale saksøkerne noe.

Informasjonsdirektør i Acta, Rune Wangsmo, er ikke overraskende fornøyd med utfallet av rettsaken. Men han ergrer seg over at selskapet mått i retten for å forsvare seg - ettersom det medførte negativ medieomtale.

- Selv om vi vant frem på alle punkter, har saken påvirket omdømmet negativt. Med tanke på at vi nå har bygd det nye finanshuset Acta og at dette er en sak som mer hører gamle Acta til, så skulle vi helst sett at vi slapp rettsaken og den medieoppmerksomheten den medførte, sier Wangsmo til DN.no.

- Merkelig dom
Ett av barna til enken, Trond Furset, mottok i dag dommen med vantro.

- Det var veldig dårlig nytt. Jeg synes dommen er merkelig. Når noen stiller som testamentvitner plikter man å undersøke at arvelater er ved sine fulle fem. Det er merkelig at ikke investeringsrådgivere skal ha samme plikten, sier Trond Furset.

Han tror det blir "meget tøft" for moren, Gunlaug Furset, å akseptere dommen. Og det akter ikke sønnen å gjøre heller.

- Vi kommer helt sikkert til å anke på dette her, sier sønnen.

Han mener det blir viktig å motbevise at Actas rådgiver ikke hadde noen særlig mulighet til å skjønne at faren hans var alvorlig rammet av alzheimers.

- Vi kommer til å kjøre sakkyndige i retten som kan uttale seg i forhold til min fars sykdom, sier Furset, som understreker at han nå vil gå gjennom dommen sammen med sin søster og deres advokat før de tar endelig stilling til en eventuell anke.

Eneste lyspunkt for saksøkerne i dommen, er at de slipper å betale saksomkostninger, ettersom Acta ikke hadde lagt ned krav om dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.