Acta Kapitalforvaltning har i dag 80.000 kunder, hvor mange har investert i kompliserte strukturerte spareprodukter.

Les mer: Forbyr kompliserte spareprodukter

Finansminister Kristin Halvorsen sier til DN.no at slike produkter nå kun skal kunne selges til personer med så høy finansiell kompetanse at knapt finansministeren selv ville kvalifisere.

- Da er det jo en veldig smal gruppe, konkluderer administrerende direktør i Acta, Simen Mørdre.

Må jobbe hardt for kundene
Han erkjenner at så strenge regler for hvem som kan kjøpe ville bydd kapitalforvaltningsselskapet på utfordringer.

- Hvis beskrivelsen til finansministeren stemmer, er det svært få av våre kunder i dag som har den typen kompetanse. Det er noen, men ikke svært mange, sier Mørdre.

Dermed er det på det rene at selskapet som reklamerer med slagordet "Vi jobber hardt for pengene dine", kan måtte konsentrere seg om å jobbe hardt for sine egne penger i tiden fremover.

- Vi må da jobbe hardt for å gi kunden andre produkter som gir dem de samme mulighetene som de har hatt i dag, sier Mørdre.

FNH: - Dette er for sterkt

Finne andre produkter
Han mener de er vanskelig å si hva konsekvensene blir for selskapet før innholdet i den varslede forskriften til verdipapirhandelloven kommer på bordet. Uansett vil de tilpasse seg de nye reglene, lover han.

- Vi har som oppgave å være rådgivere for våre kunder. Vi forholder oss selvfølgelig til de rammebetingelsene vi og våre kunder har for virksomheten. Så må vi hjelpe dem til å finne andre produkter, andre løsninger innenfor rammen av det som er greit. Så enkelt er det, sier han.

At flere enn Acta må endre salgsopplegget fremover, synes åpenbart for direktøren.

- Jeg tror en slik endring slik som beskrevet får store konsekvenser for mange, både kunder og bransjen. Men vi må jo bare forholde oss til det når det kommer, gjentar Mørdre.

- Føler dere selv noe skyld for det som nå skjer?

- Det er vanskelig å kommentere en sånn sak. For det er klart hvis en studerer gjennomsnittsavkastningen slik de fremkommer i Kredittilsynets rapport, så er det åpenbart at den kan virke for svak i forhold til risiko og kostnader. Men det er nå sånn at det er forskjell på produkter, rådgivning og ikke minst hvilke ressurser og kompetanse kundene har, svarer han.

Vil ikke heve bindingstid
Mange som de siste årene har bundet større pengebeløp i strukturerte spareavtaler vil muligens hevde at de nye reglene må bety at avtalene kan sies opp.

Det er ikke Acta-direktøren med på sånn uten videre.

- Det blir et hypotetisk spørsmål. Da de avtalene ble inngått var det jo andre regler som gjaldt enn i dag. Men vi har det siste året gjort store gjenkjøp, med mulighet for å sikre store gevinster for kunder, og det er vår måte å møte det med bindingstid på, sier Mørdre, som ikke ønsker å kommentere hva han personlig synes om finansministerens utspill.

- Men du kommer kanskje ikke til å stemme SV til høsten?

- Jeg har ikke tenkt å kommentere mine politiske preferanser, svarer administrerende direktør i Acta, Simen Mørdre høflig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.